Casa Susana: Ένας παράδεισος του ’60 για gender non-conforming άτομα

21/05/2021
από

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Tito Valenti και η γυναίκα του Marie, μετέτρεψαν την ιδιοκτησία που κατείχαν στην περιοχή Catskills της Νέας Υόρκης σε ένα θέρετρο, όπου κουήρ άτομα της εποχής μπορούσαν ανεμπόδιστα και χωρίς λογοκρισία να εκφράζουν τις θηλυκές τους αναζητήσεις. Το ζευγάρι ονόμασε το θέρετρο Casa Susana από το όνομα που χρησιμοποιούσε ο Τίτο, όταν έφερε τη γυναικεία περσόνα του.

Το θέρετρο αποτελούσε μια απόδραση του Σαββατοκύριακου για τις/τους επισκέπτριες/ες. Εκεί, μπορούσαν να εκφράζονται όπως θέλουν και να απεκδύονται την επιβεβλημένη αρρενωπότητα που έφεραν την υπόλοιπη εβδομάδα. Κρυμμένο καλά στο επαρχιακό Catskills, το Casa Susana προσέφερε την απαραίτητη ιδιωτικότητα, σε μια εποχή όπου το δημόσιο cross-dressing διωκόταν ποινικά. Οι επισκέπτριες/ες έβγαζαν φωτογραφίες και κατέγραφαν τις εμπειρίες της θηλυκότητας με απίστευτη τόλμη και ειλικρίνεια, γεγονός που αποδεικνύει πόσο άνετα και ελευθέρα ένιωθαν μέσα στα όρια του Casa Susana.

Ένα κουτί με Polaroid φωτογραφίες από το Casa Susana βρέθηκε από τους συλλέκτες  Michael Hurst και Robert Swope το 2004 σε μια υπαίθρια αγορά στο Μανχαταν. Οι φωτογραφίες αυτών των σαγηνευτικών θηλυκοτήτων συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο φυσικά Casa Susana.[1]

     

Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κοινότητα του Casa Susana και είναι αρκετά δύσκολο να αποδοθούν έμφυλες ή σεξουαλικές ταυτότητες για τα μέλη της. Όπως αναφέρει η Alona Pardo, επιμελήτρια της φωτογραφικής έκθεσης στο Λονδίνο με τίτλο Another Kind of Life: Photography on the Margins[2], όπου φωτογραφίες από το Casa Susana αποτέλεσαν μέρος της:

«Ίσως το gender non-conforming να είναι πιο κοντά στην αλήθεια του θέρετρου και όσων βρέθηκαν εκεί, μιας και παραμένει ασαφές το πώς προσδιορίζονταν οι επισκέπτες.»

Με σημερινούς όρους, ανάμεσα στις επισκέπτριες και στους επισκέπτες μάλλον βρίσκονταν άντρες που ντύνονταν με γυναικεία (cross-dressers), αλλά και τρανς γυναίκες. Αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο από το αρχείο των φωτογραφιών είναι ότι τα άτομα που το επισκέπτονταν ήταν ελεύθερα να εξερευνήσουν εκφάνσεις της θηλυκότητας και του τι μπορεί να σημαίνει να είσαι γυναίκα.


[1] https://powerhousebooks.com/books/casa-susanna/

[2] https://www.barbican.org.uk/whats-on/2018/event/another-kind-of-life-photography-on-the-margins




Δες και αυτό!