« Κατάγομαι από τη θλίψη.
Κατοικώ στο τραύμα.
Δε θέλω να είμαι πρόβλημα κανενός.
Θέλω. Θέλω. Μπορώ να. Θέλω. Μπορώ να θέλω. Δε μπορώ. Να είμαι. Είμαι. Δε μπορώ να μην είμαι. Δε θέλω να μην είμαι. Δε θέλω να. Μην είμαι. Μπορώ. Να μη θέλω. Να μη θέλω. Μπορώ. »
Ο Φαίδων Καστρής (Την Τρίτη στο Σουπερ-Μάρκετ) είναι η Blanche. Αλλά η Blanche, μετά. Ή μια άλλη Blanche, στο επόμενο λεωφορείο της γραμμής, στο νοσοκομείο ή σε μια άλλη σημερινή μετενσάρκωση ή ψύχωση.
Αλλά δεν είναι *όντως* η Μπλανς, είναι;
Όπως τον/την γνωρίζουμε, αποτελεί μια γκροτέσκα γυμνή φιγούρα, με το φτηνό ξανθό αντρικό μαλλί και ένα «φορεματάκι» ψυχιατρείου που αφήνει εκτεθειμένη την τόσο ευάλωτη Αξιοπρέπεια (με Α κεφαλαίο) της Μπλανς. Δεν είναι η Μπλανς, αλλά μια πληγωμένη, διαταραγμένη φιγούρα ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Μπλανς, σε αυτή την αρχετυπική gay icon φιγούρα και την προσποιείται.
Εδώ φαίνεται και η μαεστρία του Φαίδονα Καστρή, ενός από τους πιο έμπειρους και δυνατούς ηθοποιούς μας, ο οποίος σε τέτοιο ιδιαίτερο niche ρόλων καταφέρνει πάντα να λάμπει. Αυτό που λαμβάνει ο θεατής δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια «Μπλανς», αλλά η απελπισμένη, σπασμένη εκδοχή της Μπλανς που «ντύνεται» ένας πονεμένος άνθρωπος που κάποτε, παλιά, την είχε δει και θαυμάσει, και την είχε σώσει στο πίσω μέρος του μυαλού του.
Δεν είναι η Μπλανς, αλλά είναι… αρκετά για να ξεγελαστεί σε στιγμές ο ίδιος, όπως βρίσκεται «ναυαγός» σε αυτή τη μοναχική νησίδα φωτός μέσα στο απέραντο μαύρο που έχει καλύψει με τη λιτή σκηνογραφία τον πάνω χώρο του Θεάτρου Σημείο. Στα πόδια του, η αντανάκλαση του την οποία αποφεύγει υποκριτικά καθώς μετεπιβιβάζεται αγχωμένα από το ένα ασύνδετο θέμα στο άλλο, προσπαθώντας πάντα να προκαλέσει με ένα κάποτε παιδικά ύπουλο, κάποτε σαχλογκομενίστικο ή επικίνδυνα παρανοϊκό και χοντροκομμένο τρόπο, τον αθέατο θεατή του. Πάντοτε όμως τρέμοντας για την αναπόφευκτη ψυχρολουσία της πραγματικότητας στο φινάλε.
Ο Μιχάλης Παλλίλης έχει χτίσει πάνω στον Φαίδονα Καστρή ένα απατηλά θελκτικό και μυστηριώδες πλάσμα, με τη σκηνογραφία και τη σκηνοθεσία να χτίζουν μια μοναδική παγίδα συνείδησης, έναν ναυαγό που όσο προσπαθεί να δραπετεύσει προκαλώντας, τόσο παρασύρεται πιο βαθιά στην ίδια του την αντανάκλαση. Το κείμενο αντίστοιχα, του ιδίου, δεν είναι τόσο ολοκληρωμένο για να αντιπαρατεθεί με το αδηφάγα ευάλωτο πλάσμα επί σκηνής. Συχνά μπερδεύει με την αποσπασματικότητα του και δεν καταφέρνει να μην πνιγεί και το ίδιο μέσα στην ωμή δραματικότητα του χαρακτήρα του.
Το έργο με τίτλο «Blanche / Μετεπιβίβαση. » σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιχάλη Παλίλη ανεβαίνει τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 στο θέατρο Σημείο (σκηνή Lab).
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πόσο «Blanche» είμαστε όλοι μας;
Πώς διαχειρίζεται κανείς το «απαίσιο»;
Γνωρίζουμε τον πραγματικό μας εαυτό; Μπορούμε να τον αντέξουμε;
Μας αφήνουν να είμαστε αυτό που θέλουμε;
Πόσες «μετεπιβιβάσεις» κάνουμε για να μην «εκτροχιαστεί» η ζωή μας;
Πόση καλοσύνη έχουν τελικά οι ξένοι σήμερα;
Ποια μαγεία μπορεί να μας σώσει από το σκληρό ρεαλισμό;
Με ερευνητικό ύφος, ο Μιχάλης Παλίλης (Διαδρομές Υψηλού Κινδύνου, Κόντρα στη Δημοκρατία) καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν «αιρετικά» την ιστορία της ηρωίδας του κλασικού αριστουργήματος του Τένεσι Γουίλιαμς. Με ερμηνευτή έναν άνδρα ηθοποιό (Φαίδων Καστρής), ο πρωτότυπος αυτός μονόλογος επιχειρεί μια μετ-εγγραφή του προσώπου της Blanche στο σήμερα και στο διαρκές, μια συνέχεια του αρχικού μύθου, ένα κοίταγμα στην ανθρώπινη ρωγμή και στην περιπέτεια του βίου, μια κατάσταση «μετά – Blanche»…
Μέσα από την έκπληξη, το χιούμορ, την ποιητικότητα και την ωμότητα, οι θεατές εισέρχονται στον κόσμο της Blanche και του σύγχρονου πολιτισμού. Η Blanche, στο τέλος του κλασικού έργου, αναγκάζεται σε εγκλεισμό, αδυνατώντας να συγχρονιστεί με την πραγματικότητα. Στο καινούργιο έργο, οι θεατές γίνονται μάρτυρες της πρώτης βραδιάς της καινούργιας ζωής της. Η σιωπηλή παρουσία ενός άνδρα, τη συγκεκριμένη νύχτα, οδηγεί τη Blanche όχι μόνο στην αναπαραγωγή των γεγονότων που προηγήθηκαν μέσα από τη δική της εκδοχή, αλλά και σε καινούργιες αποκαλύψεις και καταλυτικές επιλογές. Αυτός θα είναι ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής της ή θα μετεπιβιβαστεί σε άλλο όχημα…;
Περισσότερα σύντομα στο επίσημο site της παράστασης.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο /Σκηνοθεσία : Μιχάλης Παλίλης
Φωτογραφίες : Ιωάννα Παπουλή
Βοηθός σκηνοθέτη : Έφη Χαστά
Παίζει ο Φαίδων Καστρής
Πληροφορίες:
Πρεμιέρα : Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014
Τελευταία παράσταση : Τρίτη 8 Απριλίου 2014
Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Χώρος : Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από την Πάντειο), πρώην Απλό Θέατρο
Τηλ. Επικοινωνίας : 210 9229579