Black Duck Garden: Γεύση, ιστορία και τέχνη στον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας

Μπορείς να ζεις χρόνια σε μια πόλη, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέρη που μπορείς να ανακαλύψεις εκπλήσσοντάς σε ευχάριστα. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν επισκεφθήκαμε το Black Duck Garden, στον ιστορικό κήπο της Πλατείας Κλαυθμώνος.

Ο χώρος είναι μέσα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στον ίδιο κήπο που λέγεται πως δημιούργησε η Βασίλισσα Αμαλία το 1836 φυτεύοντας τον πρώτο δημόσιο φοίνικα της πόλης. Κι όμως, όλη αυτή η ιστορία δεν βαραίνει — αντίθετα, γίνεται φόντο για μια εμπειρία απόλυτα σύγχρονη, γεμάτη φινέτσα και φως.

Το Black Duck ξεκίνησε το 2008 από την οδό Χρήστου Λαδά ως πολυχώρος τέχνης και γαστρονομίας. Το 2023 μεταφέρθηκε στον κήπο του μουσείου, φέρνοντας μαζί την αισθητική και τον πολιτιστικό του χαρακτήρα, στήνοντας ένα ατμοσφαιρικό bistrot με γκαλερί, μουσικές βραδιές και μια ανοιχτή αυλή που μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό σκηνικό. Ο χώρος, γεμάτος πρασινάδες, μαρτυρούν ιστορίες παλιών εποχών, ενώ οι άνθρωποι του Black Duck στήνουν κάθε μέρα ένα γευστικό σκηνικό που σέβεται το σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή που το επισκέπτεσαι νιώθεις ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Η κουζίνα είναι σύγχρονη, μεσογειακή, με ελληνικά υλικά εναρμονισμένα με την εκάστοτε εποχή. Εμείς ξεκινήσαμε με μια υπέροχη μπουράτα – κρεμώδης και δροσερή, σερβιρισμένη πάνω σε ζεστά, καλοψημένα τοματίνα με άγγιγμα βαλσάμικου που απογείωνε τη γεύση τους. Αμέσως μετά, το καρπάτσιο από μοσχάρι Black Angus, με bloody mary ξύδι και παρμεζάνα, ήρθε να προσθέσει ένταση και κομψότητα· οι φέτες τόσο λεπτές, που σχεδόν έλιωναν στο στόμα.

Το λαβράκι ήταν ίσως το πιο αρμονικό πιάτο της βραδιάς — φρέσκο και μαγειρεμένο στην εντέλεια, σερβιρισμένο με “παπαρδέλες” κολοκυθιού, κρέμα αρακά, σπανάκι και δυόσμο. Δροσερό και αρωματικό, ιδανικό για μια καλοκαιρινή βραδιά στον κήπο. Από τα πιάτα που μένουν στη μνήμη είναι και οι μπουκιές αρνιού — ζεστά, τρυφερές με λεμονάτο κριθαρότο, συνδυάζοντας παραδοσιακή συνταγή με μια σύγχρονη αισθητική. Στο τραπέζι ήρθαν και τα ζυμαρικά (τύπου paccheri με μελιτζάνα) με σάλτσα τομάτας, βασιλικού πασπαλισμένα από ξινομυζήθρα, ιδανική επιλογή για άτομα με vegan διαθέσεις. Ολά αυτά και ενώ οι δροσερές σαλάτες, όπως αυτή με τα τοματίνια μαριναρισμένα με ξύδι αγγουριου, κρατούσαν την απόλυτη γευστική συντροφιά. Για επιδόρπιο, ο κορμός σοκολάτας με βύσσινο έφερε την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη γλύκα και την οξύτητα. Σοκολάτα έντονη, βύσσινο που σκάει σαν μικρή έκρηξη φρεσκάδας και υφές που δεν κουράζουν.

Το γεύμα συνοδεύτηκε από εξαιρετικά ελληνικά κρασιά· ο κατάλογος είναι πλούσιος, με πολλές επιλογές σε ποτήρι, και η ομάδα προτείνει συνδυασμούς με άνεση και διακριτικότητα. Εδώ δεν αισθάνεσαι ποτέ ότι «πρέπει» να ξέρεις — σε καθοδηγούν όμορφα, ανθρώπινα.

Το Black Duck Garden είναι κάτι παραπάνω από ένα εστιατόριο. Είναι ένας ζωντανός, καλλιτεχνικός και γευστικός πυρήνας στο κέντρο της πόλης. Ιδανικό για ραντεβού, για έξοδο με φίλους, για ένα μεσημέρι γεμάτο ήλιο ή ένα βράδυ γεμάτο ιστορία και αρώματα. Αν ψάχνεις ένα μέρος που να συνδυάζει αυθεντική γεύση, αισθητική και αύρα, το βρήκες.



Διεύθυνση: Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7 (Πλατεία Κλαυθμώνος), Αθήνα • Τηλ.: 210 3252396 • Ώρες: 10:00–00:00 (και έως 01:30 Παρασκευή/Σάββατο)




Δες και αυτό!