Barbara May Cameron: Η Google γιορτάζει τα γενέθλια της λεσβίας ακτιβίστριας

0
60
Σήμερα – Δευτέρα 22 Μαΐου – η μηχανή αναζήτησης Google εμφάνισε ένα εικονογραφημένο doodle για τα γενέθλια της Barbara May Cameron, μιας λεσβίας Ιθαγενούς Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας, που γιορτάστηκε για τον συμβολή της στον αντιρατσιστικό αγώνα και στον ακτιβισμό της για τον HIV.

Γεννημένη το 1954 μέσα στο Φορτ Γέιτς της Βόρειας Ντακότα, η Cameron ήταν μέλος της ομάδας Hunkpapa της κοινότητας Lakota και μεγάλωσε από τους παππούδες της στο Standing Rock Reservation, το ίδιο μέρος όπου, 62 χρόνια αργότερα, οι ιθαγενείς Αμερικανοί ηγήθηκαν με επιτυχία μιας εξαετούς διαμαρτυρίας ενάντια σε έναν αγωγό πετρελαίου.

Η Cameron σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Τέχνης των Ιθαγενών Αμερικανών στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο το 1973, αφού έκανε come out ως είναι λεσβία. Εκεί, μαζί με τον ακτιβιστή των ιθαγενών Αμερικανών Randy Burns ίδρυσαν τους Gay American Indians, την πρώτη γνωστή ομάδα ακτιβιστών ιθαγενών κουήρ.

Στο Σαν Φρανσίσκο, η Cameron βοηθούσε στη διοργάνωση της παρέλασης και του εορτασμού της Ημέρας Ελευθερίας των Λεσβιών και Γκέι ανθρώπων για πέντε χρόνια. Εργάστηκε επίσης ως εκτελεστική διευθύντρια της Community United Against Violence, μιας οργάνωσης που ασχολήθηκε με τα εγκλήματα μίσους και την ενδοοικογενειακή βία στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέσω εκπαιδευτικών εκστρατειών και υπεράσπισης των θυμάτων.

Το 1988, ο τότε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Arthur Agnos την διόρισε στην Επιτροπή Πολιτών για την Κοινοτική Ανάπτυξη και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης. Το 1988, ο επόμενος δήμαρχος, ο Frank Jordan, τη διόρισε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κατάσταση των Γυναικών. Συνεργάστηκε επίσης με το Ίδρυμα AIDS του Σαν Φρανσίσκο, το Ινστιτούτο AIDS των Ιθαγενών Αμερικανών, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Οι ομιλίες της και τα δοκίμια της ασχολούνται με τον ρατσισμό της λευκής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς και με την ομοφοβία εντός των κοινοτήτων των ιθαγενών Αμερικανών.

Στο δοκίμιό της με τίτλο «Gee, You Don’t Seemed Like An Indian From the Reservation» (Θεέ μου, δεν φαίνεσαι σαν Ινδιάνος από τον καταυλισμό), συζητά πώς τα μέσα ενημέρωσης και οι οικογενειακές προκαταλήψεις συμβάλλουν στον ρατσισμό, καθώς και επικρίνει τους λευκούς ομοφυλόφιλους που κατηγόρησαν τις απόψεις της για τη «φυλή» ως «ρατσιστικές» και «αντί-λεσβιακές». Στην ομιλία της για τον HIV και το AIDS στις κοινότητες των ιθαγενών Αμερικανών, συζήτησε πώς η ομοφοβία έχει επιδεινώσει την επιδημία μεταξύ των ιθαγενών ανδρών που κοιμούνται με άνδρες.

Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 2002 σε ηλικία 47 ετών. Σήμερα θα ήταν τα 69α γενέθλιά της. Η σύντροφός της Linda Boyd-Durkee θυμόταν την Cameron ως μια ζεστή καρδιά που αγαπούσε τα ζώα, μια εξαιρετική παίκτρια του μπριτζ και μια εξαιρετική μαγείρισσα.

«Ενδιαφερόταν για τους άλλους και πάντα εργαζόταν για να υπηρετεί, εκδηλώνοντας τις αρετές του πολεμιστή, αποτελώντας έτσι μια καλή εκπρόσωπο του λαού της Hunkpapa», έγραψε η Boyd-Durkee. «Η ελπίδα μας για την κληρονομιά της είναι ότι όσοι συγκινήθηκαν τόσο πολύ θα την τιμήσουν υπερασπιζόμενα τις ζωές στις οποίες αφιέρωσε τη δική της».

Η Google ανέθεσε στη κουήρ Μεξικανή, και από την κοινότητα Chitimacha, καλλιτέχνιδα Sienna Gonzales να εικονογραφήσει το doodle της Cameron.

«Ως κουήρ μη λευκή γυναίκα, αυτό το έργο λειτούργησε ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο διαθεματικός ακτιβισμός έχει μια πλούσια ιστορία που προηγείται της προσωπικής μου συνειδητοποίησης», έγραψε η Gonzales. «Ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και αξιοσημείωτο να ανακαλύπτω ότι άτομα όπως η Barbara υψώνουν με θάρρος τη φωνή τους και επιφέρουν αλλαγές για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχα συνειδητοποιήσει. Η συνεχής δέσμευσή τους με εμπνέει στο δικό μου ταξίδι».

Εικαστικά από το Them.