Back2Basics: HIV, τα βασικά

01/09/2015

maxresdefault

Στη στήλη αυτή έχουμε καλύψει διάφορα θέματα που αφορούν είτε τον HIV γενικά, είτε την ζωή με αυτόν, από απλά μέχρι αρκετά εξειδικευμένα. Όμως καλό είναι κάπου – κάπου να υπενθυμίζουμε ή να μαθαίνουμε (γιατί πολύς κόσμος εξακολουθεί ακόμη να μην ξέρει) και τα βασικά.

Επειδή λοιπόν είναι και τέλος καλοκαιριού, ακόμα ζεσταινόμαστε, μπορεί να είμαστε ακόμα σε mood διακοπών και δεν είμαστε για “βαριά” θέματα και επειδή αν με ρωτήσουν άλλη μια φορά αν ο HIV κολλάει με το σάλιο νομίζω ότι θα αυτοαναφλεχθώ, πάμε “Back to basics” που λένε και οι Αμερικάνες.

Που βρίσκεται και πως μεταδίδεται: Ο HIV βρίσκεται στο αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το μητρικό γάλα και την βλέννη εσωτερικά στον πρωκτό. Για να μεταδοθεί ο HIV θα πρέπει ένα από αυτά τα υγρά να εισέλθει στον οργανισμό μας (μέσα από αμυχές, πληγές κλπ). Άρα μεταδίδεται με επαφή αίμα με αίμα, σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κοινή χρήση σύριγγας και από τη μητέρα στο παιδί (κατά την διάρκεια του τοκετού και από τον θηλασμό). Η μετάδοση από μετάγγιση αίματος έχει πλέον, λόγω των ελέγχων, σχεδόν εξαλειφθεί.

Χρειάζεται εκτός από τα παραπάνω, να γνωρίζουμε πως ο HIV εφόσον εκτεθεί στην ατμόσφαιρα, επιβιώνει για κάποια δευτερόλεπτα μόνο και άρα η μετάδοση γίνεται απευθείας από άτομο σε άτομο ή μέσω σύριγγας. Στην σύριγγα εάν εγκλωβιστεί εσωτερικά αίμα, μπορεί να επιβιώσει ο ιός για περισσότερο. Οι οροθετικοί/οροθετικές που είναι σε αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (ποσότητα του ιού στον οργανισμό) πρακτικά δεν θεωρούνται καν μεταδοτικοί λόγω του χαμηλού φορτίου (δεν επαρκεί για μετάδοση).

Πως ΔΕΝ μεταδίδεται: Ο HIV δεν μεταδίδεται με κοινωνικές επαφές, άγγιγμα, φιλιά, με κοινή χρήση τουαλέτας, σκευών εστίασης, πετσέτας, με το να ζούμε ή δουλεύουμε στον ίδιο χώρο με οροθετικά άτομα. Όσο αφορά στο στοματικό σεξ θεωρείται χαμηλού κινδύνου και είναι σπάνια καθώς υπάρχει πιθανότητα έκθεσης μόνο αν υπάρχει κάποιου είδους ανοιχτή πληγή στο στόμα (ουλίτιδα, άφτρες κλπ) και μέσω αυτής περάσει στο αίμα ο ιός.

Προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP): Εάν πιστεύεις πως μπορεί να έχεις εκτεθεί στον HIV, (επικίνδυνη επαφή, ατύχημα) υπάρχει η επιλογή της αγωγής για “Προφύλαξη μετά την έκθεση στον HIV (PEP)”. Πρόκειται για την χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής η οποία εάν ξεκινήσει μέσα στις 72 πρώτες ώρες από την επαφή υπάρχουν καλές πιθανότητες να μπορέσει να αποτρέψει την εγκατάσταση του ιού στο νέο σώμα. Η αγωγή αυτή κρατάει για ένα μήνα και ενδέχεται να έχει παρενέργειες.

Για την PEP μπορείς να απευθυνθείς στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία οποιουδήποτε κρατικού νοσοκομείου. Θα σου ζητηθεί να περιγράψεις την επαφή, ώστε να κρίνει ο/η γιατρός την επικινδυνότητα, άρα και την ανάγκη για PEP. Ωστόσο, επειδή πολλοί γιατροί είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν είναι συνεργάσιμοι, μπορείς να απευθυνθείς σε μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, εάν υπάρχει στην περιοχή σου. Η PEP παρέχεται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, γραμμή για το AIDS: 210 7777777.

Άλλο HIV και άλλο AIDS: Ο HIV είναι ο ιός που μπορεί να προκαλέσει το AIDS. Όταν λέμε ότι κάποια ή κάποιος είναι οροθετικός σημαίνει ότι έχει τον ιό HIV. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι νοσεί. AIDS ονομάζεται η νόσος, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία το άτομο νοσεί. Άρα είναι λάθος να λέμε ότι “έχει AIDS” άτομο που δεν νοσεί ή “κόλλησε AIDS”. Ο HIV είναι ο ιός και αυτός που μεταδίδεται. Σήμερα, με την εξέλιξη της αντιρετροϊκής θεραπείας, ένα οροθετικό άτομο που ακολουθεί σωστά την φαρμακευτική αγωγή του δεν κινδυνεύει να νοσήσει και μπορεί να έχει καλή ποιότητα και κανονικό προσδόκιμο ζωής.

Τέλος, επειδή κάνει ζέστη και νιώθουμε σέξι καλό είναι να φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας προφυλακτικά και λιπαντικό με βάση το νερό (τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να αλλοιώσουν και να κάνουν πιο εύκολο να σπάσει το προφυλακτικό). Αποφεύγουμε όμως να τα έχουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, να τα έχουμε για ώρες σε τσέπες στενές ή πορτοφόλια όπου μπορεί να υπάρχει τριβή καθώς επίσης είναι παράγοντες που μπορεί να τα αλλοιώσουν, όπως και αποφεύγουμε να αγοράζουμε από σημεία (π.χ περίπτερα) που τα έχουν εκτεθειμένα στον ήλιο.

10733705_10152692769545589_1534570128_n Σε αυτή τη στήλη μπορείτε να μας στέλνετε οποιαδήποτε απορία έχετε για τον HIV, τη μετάδοσή του, και καθημερινά θέματα που αφορούν στη ζωή ενός οροθετικού. Συμπληρώστε τη φόρμα κάνοντας κλικ εδώ.

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




Δες και αυτό!