Άζζα θέατρο

Είδαμε την πρεμιέρα της «Άζζα» στο 104 και γνωρίσαμε ένα υπέροχο πλάσμα

Η Άζζα είναι ένα κορίτσι χωρίς ηλικία και χωρίς παρελθόν. Ζει κάπου στην Αθήνα και εμφανίζεται σε μαγαζιά μεταναστών κάνοντας σόου για πενταροδεκάρες. Αγαπημένη της τραγουδίστρια είναι η Καίτη Γαρμπή. Λατρεύει το σεξ με άντρες, γνωστούς και αγνώστους, αλλά έχει βρει τη μεγάλη αγάπη στη ζωή της.

Την Άζζα υποδύεται εξαιρετικά ο Κωνσταντίνος Ρόδης στην ομώνυμη παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Εμπνευστής της ηρωίδας, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Βλάσσης Χρυσικόπουλος.

Κωνσταντίνος Ρόδης (αριστερά) και Βλάσσης Χρυσικόπουλος υποκλίνονται στο τέλος της παράστασης.

Τόσο το κείμενο-μονόλογος όσο και η ερμηνεία σε καθηλώνουν για 75 λεπτά. Μεταξύ αστείων καταστάσεων, έντονων στιγμών, δραματικών ανατροπών και συγκινητικών ενσταντανέ δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα. Σίγουρα αυτό που κυριαρχεί και μένει στο τέλος είναι ένα χαμόγελο στα χείλη, πράγμα που οφείλεται εν πολλοίς στην Άζζα του σήμερα, μία drag queen ρακοσυλλέκτρια, που κουτσαίνει σπρώχνοντας ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ γεμάτο με όλα τα υπάρχοντά της, από φορέματα και καλλυντικά μέχρι τον γάτο της. Η αρχή και το ξεκαρδιστικό φινάλε της παράστασης ανήκουν στην Άζζα-ρακοσυλλέκτρια, όπου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν το καλύτερο στοιχείο είναι οι ατάκες του Χρυσικόπουλου ή η εμψύχωσή τους από τον Ρόδη.

Ο «κορμός» της παράστασης είναι οι αναμνήσεις της από κάποια αξέχαστα Χριστούγεννα στη ζωή της, που θα την αλλάξουν για πάντα.

Όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, με αφορμή την παράσταση, ο Κωνσταντίνος Ρόδης και ο Βλάσσης Χρυσικόπουλος γνωρίζονται πολλά χρόνια, αλλά πέρυσι συνεργάστηκαν σε μία παιδική παράσταση για μία ολόκληρη σεζόν, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ καλοί φίλοι. Έτσι, προέκυψε και η φετινή συνεργασία τους στο θέατρο με  αυτόν τον σφιχτοδεμένο μονόλογο της Άζζα, που σημαίνει νεαρή γαζέλα στα αραβικά.

Κωνσταντίνος Ρόδης

Αποφεύγοντας με μεγάλη μαεστρία να την παρουσιάσει ως καρικατούρα, η άλλοτε σεξουαλική, άλλοτε λαμπερή, άλλοτε μόνη να μιλάει στον εαυτό της drag queen, είναι ένα λατρεμένο υπέροχο πλάσμα, ένα από εμάς. 

Και θα χρησιμοποιήσω ως κατακλείδα τα λόγια του ίδιου του Ρόδη: «Ένα πλάσμα, που κατάφερε να προσπεράσει τον πόνο, την αδικία, την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και που προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να συνεχίσει τη ζωή της. Θα μπορούσε να είναι όντως χαρακτήρας από ταινία του Φελίνι, ή του Φασμπίντερ, γιατί δεν έχει το έργο αυτό που λέμε happy end ή τη λεγόμενη αμερικανιά όπου ο χαρακτήρας που έχει χτυπηθεί από την μοίρα ξεφεύγει και γίνεται επιτυχημένος, πλούσιος κ.τ.λ., αλλά ακολουθεί και αποδέχεται τη μοίρα του και οδηγείται στην κάθαρση μέσω των συνθηκών, που καλείται να αντιμετωπίσει».

Info

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι 118 54, 6951269828

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή στις 21:00

Προπώληση: Ticket Services

Κατάλληλο άνω των 18 ετών

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!