Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο – Έκκληση ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

0
23

Βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, θα εκτελούνται από σήμερα 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη, όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί με ισχύ από σήμερα, Καθαρά Δευτέρα και στον Έβρο.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάμπαρ Μπαλούτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως «οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο».

Ο Μπαλούτς εξήγησε ότι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, «παρακολουθεί τις αυξημένες μετακινήσεις των προσώπων, αποτιμά την κατάσταση και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο». Στην επιχείρηση αυτή, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Unicef, ενημερώνονται επίσης οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα, πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το Δ’ Σώμα Στρατού ανακοίνωσε  «εκπαιδευτικές βολές με πραγματικά πυρά σε όλα τα συνοριακά φυλάκια της πρώτης γραμμής» στον Έβρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τέταρτου Σώματος Στρατού, την Καθαρά Δευτέρα θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά στις Καστανιές και τους Κήπους, καθώς και γενικότερα, απο περάσματα προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το militaire.gr, η απόφαση χρεώνεται σε Αντιστράτηγο του Σώματος, ωστόσο πρόκειται για απόφαση που ελήφθη στο απογευματινό ΚΥΣΕΑ.

πληροφορίες: Γαλλικό Πρακτορείο, thepressprοject.gr