Ας θυμηθούμε τι έκαναν τα κόμματα όταν ψηφίζονταν τα ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια

17/01/2024
Με τη συζήτηση για το «ποια πολιτικά πρόσωπα θα στηρίξουν (ή όχι) το νομοσχέδιο σχετικά με την ισότητα στον γάμο» να έχει ανάψει για τα καλά, είπαμε να γυρίζουμε τον χρόνο για λίγο πίσω και να θυμηθούμε τα «ναι», τα «όχι» και τις απουσίες των πολιτικών προσώπων, όταν ψηφιζόταν στη χώρα μας το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί, ανεξάρτητα από το αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, είναι πάντα χρήσιμο να τη θυμόμαστε. 

Σύμφωνο Συμβίωσης

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2015 υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 249 βουλευτές. Υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές. Από την Ν.Δ. πολλοί βουλευτές που ήθελαν να καταψηφίσουν επέλεξαν να απουσιάσουν με αποτέλεσμα να υπάρξουν 19 «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι καταψήφισαν ως κόμμα, διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές. Θετικά ψήφισαν οι Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις ενώ απουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίασε η επικεφαλής της Κ.Ο. Φώφη Γεννηματά.

Οι ψήφοι της Ν.Δ.:

Υπέρ 19 βουλευτές: Θ. Φορτσάκης, Ν. Κεραμέως, Β. Οικονόμου, Ολγ. Κεφαλογιάννη, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης, Ν. Δένδιας, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Παπακώστα, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τασούλας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χρ. Δήμας, Γ. Βρούτσης, Γ. Πλακιωτάκης.

Κατά 29 βουλευτές: Αν. Καραμανλή, Αν. Μ. Ασημακοπούλου, Κ. Βλάσης, Μ. Βορίδης, Γ.
Βλάχος, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Μ. Κόνσολας, Τ. Δημοσχάκης, Απ. Βεσυρόπουλος, Β. Γιόγιακας, Σ. Αναστασιάδης, Θ. Μπούρας, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Κασαπίδης, Μ. Αντωνίου, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Χ. Αθανασίου, Θ. Καββαδάς, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Στ. Γιαννάκης, Γ. Κεφαλογιάννης, Φ. Αραμπατζή, Γ. Βαγιωνάς, Ν. Μηταράκης.

Απουσίασαν 27 βουλευτές: Δ. Σταμάτης, Β. Κικίλιας, Β. Μεϊμαράκης, Αδ. Γεωργιάδης,  Σ. Βούλτεψη, Μ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Μαρτίνου, Ε. Μπασιάκος, Κ. Κοντογεώργος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραμανλής, Κ. Γκιουλέκας, Στ,. Καλαφάτης, Ελ. Ράπτη, Θ. Καράογλου, Κ. Τσιάρας, Α. Σαμαράς, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Τραγάκης, Κ. Καραμανλής, Κ. Σκρέκας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Αντωνιάδης.

Από το Ποτάμι απουσίαζε η Κατερίνα Μάρκου.

“Όχι” ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ απουσίαζε ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.  Στην τροπολογία του 347 (“παρά φύσιν ασέλγεια): Το ΚΚΕ ψήφισε παρόν, η Κεντρώων κατά, όπως και η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ελένη Κουντουρά.

Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου

Στις 10 Οκτωβρίου του 2017 η ολομέλεια της Βουλής έδωσε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ΝΑΤΦ). Θετικά ψήφισαν 171 βουλευτές, αρνητικά 114 (σύνολο 285 βουλευτών). Το άρθρο 3 πέρασε με 124 θετικές ψήφους. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η ΔΗΣΥ αλλά και οι ΑΝΕΛ που ψήφισαν επί της αρχής, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Η διήμερη συζήτηση και η ψηφοφορία του νομοσχεδίου είχε εξελιχθεί σε πολιτικό θρίλερ, κυρίως λόγω του άρθρου 3 που δίνει τη δυνατότητα – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- αλλαγής του καταχωρισμένου φύλου από τα 15 έτη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ψήφισε, με επιστολική ψήφο, «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα. Το άρθρο 3 καταψήφισαν και οι υπόλοιποι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πλην του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι».

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα. Υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Γεωργία Γενιά να ψηφίζει ναι επί της αρχής και «όχι» στο άρθρο 3, και την Νίνα Κασιμάτη που ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Σημειώνεται πως από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος επίσης απουσίαζε, ψήφισε «ναι» με επιστολή, όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα χθες.

«Παρών» στο άρθρο 3 ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ υπερψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 3. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Φώφη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο 3.

Ακόμη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν και οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασόλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης. Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς και από την Ένωση Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» σε όλα, πλην του άρθρου 3 . Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρο 3, ενώ Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν «όχι» σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

Αναδοχή

Στις 9 Μάϊου του 2018, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το ν/σ «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», το οποίο – μεταξύ άλλων – προβλέπει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 8 κατέληξε με 161 βουλευτές να τάσσονται υπέρ, 103 κατά (σύνολο 264). Πρόκειται για το άρθρο που περιλαμβάνει στους έχοντες δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να εξαιρεί τα ομόφυλα ζευγάρια.

Υπέρ του συγκεκριμένου άρθρου έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ κατά η ΝΔ, οι ΑΝ.ΕΛ, το ΚΚΕ, η Ε.Κεντρώων και η Χ.Αυγή. Παρ’όλα αυτά σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ υπήρξε έντονη εσωκομματική συζήτηση και καταγράφηκαν διαφωνίες βουλευτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχελογιαννάκης και Παραστατίδης καταψήφισαν το άρθρο, ενώ οι Καραγιάννης, Μπόλαρης, Γεννιά, Κασσιμάτη, Κατρούγκαλος, Κοντονής και Βαγενά έλλειπαν.

Από τους ΑΝΕΛ μόνο οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις υπερψήφισαν το άρθρο, με τους Π. Καμμένο και Έλενα Κουντουρά να απουσιάζουν και τους υπόλοιπους πέντε βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να καταψηφίζουν.

Η ΝΔ τάχθηκε κατά του άρθρου, δίνοντας όμως το δικαίωμα στους βουλευτές να πράξουν κατά συνείδηση. Ως εκ τούτου, το άρθρο υπερψήφισαν μόνο οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Κεραμέως και Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να απουσιάζουν μαζί με ακόμα έξι βουλευτές.

Σύσσωμη η Κ.Ο. του Ποταμιού υπερψήφισε το άρθρο, ενώ η γραμμή της ΔΗΣΥ δεν ήταν συντεταγμένη. Από την Κ.Ο. του κόμματος της Φώφης Γεννηματά υπερψήφισαν 13 βουλευτές, ενώ οι υπόλοιποι απείχαν. Ειδικότερα, από τη ΔΗΣΥ υπερψήφισαν οι Αχμέτ Ιλχάν, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρούλα Κεφαλίδου, Γιάννης Κουτσούκος, Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Κώστας Σκανδαλίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τους Λοβέρδο, Κωνσταντόπουλο, Κωνσταντινόπουλο, Καρρά, Κρεμαστινό, Αρβανιτίδη και Τζελέπη να απουσιάζουν.

Τέλος, από το ΚΚΕ έδωσαν το «παρών» μόλις 7 βουλευτές από τους συνολικά 15, καταψηφίζοντας το άρθρο 8.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!