Ας μιλήσουμε για την ίντερσεξ σωματικότητα στην Ελλάδα

26/10/2023
Η 26η Οκτωβρίου έχει σηματοδοτηθεί ως η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Ίντερσεξ θέματα και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις καθημερινές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα τα ίντερσεξ άτομα.

Ο εορτασμός της εν λόγω ημέρας ξεκίνησε το 1996, όταν έγινε η πρώτη δημόσια διαδήλωση των ίντερσεξ ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέλη της -τότε- Intersex Society of North America και οι σύμμαχοί τους έφτασαν στη Βοστώνη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Διαδήλωσαν και μοιράστηκαν τον πόνο τους, καταγγέλλοντας τις μη συναινετικές επεμβάσεις γεννητικών οργάνων στα βρέφη και απαιτώντας από την ιατρική βιομηχανία να λάβει γνώση. Οι γιατροί απέρριψαν τους ακτιβιστές ως μειοψηφία. Όμως τα δεδομένα αλλάζουν σιγά σιγά.

Σήμερα, τα ίντερσεξ άτομα και οι σύμμαχοί τους ακολουθούν τα βήματά τους και οργανώνονται σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Ίντερσεξ στην Ελλάδα

Το 2022, πραγματοποιήθηκε έρευνα με τίτλο «Ρητορική μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα» με την υποστήριξη της οργάνωσης ILGA Europe.

 

Σύμφωνα με την Intersex Greece, η συγκεκριμένη έρευνα είναι μία από τις ελάχιστες που από την στιγμή της έναρξης αλλά και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της, «εποπτευόταν συνεχώς από άτομα που ανήκουν τα ίδια στο ίντερσεξ φάσμα». Τα αποτελέσματα είναι μια σκληρή συνειδητοποίηση της βίαιης πραγματικότητας που βιώνουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα ίντερσεξ άτομα έχουν βιώσει «περιστατικά έντονου ψυχικού και σωματικού τραυματισμού». Η πραγματικότητα που χρειάζεται να αντιμετωπίζουν περικυκλώνεται «από µια λογική ιδιότυπης ευγονικής περί ύπαρξης». Οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό το αφήγημα οφείλει να χειρουργείται και να κανονικοποιείται. «Τα ίντερσεξ άτοµα ζουν αόρατα για την Πολιτεία, τη Θρησκεία και τους ανθρώπους γύρω τους. Αόρατα, όχι µόνο γιατί µέχρι και σήµερα δεν αναγνωρίζεται νοµικά και θεσµικά η ύπαρξη τους, αλλά και γιατί τα έχουν πείσει να ζουν κρυµµένα».

Η έρευνα είναι ποιοτική και ποσοτική. Το ποιοτικό κομμάτι αφορά την ανάλυση διάφορων περιστατικών που προέκυψαν από καταγγελίες που έχει συλλέξει η οργάνωση γενικά, αλλά και μέσω του βιωματικού ερωτηματολογίου. Το ποσοτικό κομμάτι σχετίζεται με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε καθώς περιλαμβάνει στατιστικά σχετικά με τη χρήση κακοποιητικών όρων και εκφράσεων που αποτελούν ρητορική μίσους.

Στην έρευνα παρουσιάζονται και κομμάτια από συνεντεύξεις με ίντερσεξ άτομα.

«Ο γιατρός, άρχισε να βγάζει φωτογραφίες του στήθους του παιδιού μας μπροστά σε μένα και στον σύζυγό μου χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως η άδειά μας για κάτι τέτοιο».

«Όταν ήταν τα γενέθλια του από τα 24 παιδάκια ήρθε μόνο το ένα».

Μια σημαντική νίκη

Στις 19 Ιουλίου 2022, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε σχεδόν ομόφωνα τα άρθρα 17 έως 20 του Ν. 4958, τα οποία απαγορεύουν τις μη ιατρικά αναγκαίες παρεμβάσεις «κανονικοποίησης», ικανοποιώντας έτσι ένα μακροχρόνιο αίτημα της παγκόσμιας ίντερσεξ κοινότητας για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και του αυτοπροσδιορισμού των ίντερσεξ παιδιών. Το αίτημα αυτό – που ξεκάθαρα αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων- τέθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του΄90, όταν τα πρώτα ίντερσεξ άτομα που είχαν υποστεί ως παιδιά τέτοιες επεμβάσεις, είχαν πλέον ενηλικιωθεί και άρχισαν να διαμαρτύρονται δημόσια για αυτά που τους είχαν συμβεί, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή

Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και η κακοποίηση που υφίστανται τα ίντερσεξ άτομα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Να υπάρχει η δυνατότητα τρίτης καταχώρισης για το φύλο («άλλο») στα έγγραφα των ατόμων που το επιθυμούν. Τη δυνατότητα αυτή δε, να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι γονείς ίντερσεξ νεογνών κατά την καταχώρηση του παιδιού, όταν κρίνεται σκόπιμο.

– Να προστεθούν τα χαρακτηριστικά φύλου ως έδαφος προστασίας (μαζί με την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό) σε κάθε νομοθέτημα κατά των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, όχι μόνο στον τομέα της εργασίας, αλλά σε κάθε τομέα (εκπαίδευση, ασφάλιση, οικογενειακό δίκαιο, νομική αναγνώριση κ.α.).

– Να αναφέρεται ρητά ο ορισμός του τι σημαίνει ίντερσεξ μέσα στον νόμο. Ως Ίντερσεξ ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη οι άνθρωποι που γεννιούνται με (σωματικά) χαρακτηριστικά φύλου (όπως γεννητικά όργανα, εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα, χρωμοσώματα ή ορμονικά προφίλ) που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που ιατρικά θεωρείται ως αρσενικό ή θηλυκό σώμα.

– Να σταματήσει η αναίτια παθολογικοποίηση των ίντερσεξ ατόμων και να μην αντιμετωπίζεται το άτομο ως «ασθενής» από τον νόμο.

– Να παρέχεται σύγχρονη, δωρεάν και εξειδικευμένη υποστήριξη στους μέλλοντες γονείς με ίντερσεξ κυήματα (προς αποτροπή των επιλεκτικών τερματισμών τους), στα ίντερσεξ παιδιά και στους γονείς τους, ανά πάσα στιγμή.

– Αύξηση της ποινής φυλάκισης σε όποιον γιατρό παραβεί τις απαγορευτικές διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου από τους 6 στους 12 μήνες.




Δες και αυτό!