Ακτιβιστές στην Αργεντινή κατηγορούν την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας ότι καλλιεργεί την ομοφοβία, μετά από ένα φερόμενο έγκλημα μίσους κατά το οποίο τέσσερις λεσβίες πυρπολήθηκαν, με αποτέλεσμα οι τρεις να χάσουν τη ζωή τους και η τέταρτη να τραυματιστεί σοβαρά.
Ένας άνδρας ηλικίας 60 ετών φέρεται να πέταξε καμένα κουρέλια στο κοινό υπνοδωμάτιο των γυναικών σε μια πανσιόν στο Μπουένος Άιρες τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου.
Οι γείτονες λένε ότι ξύπνησαν από τις κραυγές των γυναικών καθώς η φωτιά διέσχιζε το κτίριο. Ο ύποπτος, ο Justo Fernando Barrientos, φέρεται να πάλεψε με τις γυναίκες σε μια προσπάθεια να τις εμποδίσει να διαφύγουν από τις φλόγες, προτού δραπετεύσει στην ταράτσα όπου επιχείρησε να αυτοκτονήσει, ενώ αργότερα συνελήφθη.
Η Pamela Fabiana Cobas, 52 ετών, πέθανε σχεδόν αμέσως. Η σύντροφός της, Mercedes Roxana Figueroa, επίσης 52 ετών, υπέστη εγκαύματα σε περισσότερο από το 90% του σώματός της και πέθανε από οργανική ανεπάρκεια δύο ημέρες αργότερα. Η Andrea Amarante, 42 ετών, υπέστη εγκαύματα σε περισσότερο από το 75% του σώματός της και πέθανε στις 12 Μαΐου.
Το τέταρτο θύμα, η 49χρονη Sofía Castro Riglos, παραμένει στο νοσοκομείο. Τριάντα ένοικοι απομακρύνθηκαν επίσης, ενώ άλλοι επτά νοσηλεύτηκαν για εγκαύματα.
Η επίθεση συγκλόνισε το έθνος που προηγουμένως ήταν γνωστό για τους προοδευτικούς ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους του. «Τους έβαλαν φωτιά επειδή ήταν λεσβίες», δήλωσε ένα μέλος μιας συνοικιακής ένωσης σε περισσότερους από 200 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας.
Οι διαδηλωτές που κρατούσαν πανό που έγραφαν «τις σκότωσαν» κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Χavier Milei ότι προωθεί τη ρητορική μίσους και καλλιεργεί μια κουλτούρα μισαλλοδοξίας.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης κατηγορήσει εξέχοντες πολιτικούς ότι συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα βίας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων και κατηγορούν την κυβέρνηση για το κλείσιμο ασφαλών χώρων για τα κουήρ άτομα.
«Η επίθεση είναι ένα από τα πιο σκληρά εγκλήματα μίσους των τελευταίων ετών και λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ρητορική μίσους αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε η María Rachid, επικεφαλής του ινστιτούτου κατά των διακρίσεων στο γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη.
Η ΛΟΑΤ Ομοσπονδία της Αργεντινής δήλωσε ότι οι μοναδικοί χώροι για τα θύματα ομοφοβικών επιθέσεων «αδειάζουν ή καταργούνται από την παρούσα κυβέρνηση».
Μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Milei ήταν να κλείσει το Εθνικό Ινστιτούτο κατά των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως φιλελεύθερος πρόεδρος απαγόρευσε επίσης τη χρήση της συμπεριληπτικής ως προς το φύλο γλώσσας στον στρατό.
Τον Νοέμβριο του 2023, η νυν υπουργός Εξωτερικών Diana Mondino συνέκρινε την ισότητα στον γάμο με τις ψείρες στο κεφάλι σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας: «Αν προτιμάτε να μην κάνετε μπάνιο και να είστε γεμάτοι ψείρες, είναι δική σας επιλογή … αλλά μην παραπονιέστε αν υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει που έχετε ψείρες».
Στον απόηχο της επίθεσης, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Manuel Adorni, επικρίθηκε επίσης επειδή δήλωσε ότι, ενώ η επίθεση ήταν «φρικτή», δεν θα ήθελε «να την ορίσει ως επίθεση εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδας».
«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να σταματήσουν και να καταδικάσουν τη ρητορική που στιγματίζει τις κουήρ γυναίκες και μπορεί να συμβάλει σε ένα κλίμα στο οποίο θεωρούνται ότι αξίζουν βία», δήλωσε η Erin Kilbride, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάρτυρες ότι ο ύποπτος έβριζε τακτικά τις τέσσερις γυναίκες και είχε απειλήσει προηγουμένως να σκοτώσει τις Cobas και Figueroa. Δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες και παραμένει ασαφές αν οι εισαγγελείς θα συμπεριλάβουν κατηγορίες για έγκλημα μίσους εκτός από τις πολλαπλές κατηγορίες για φόνο.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά πλήρη έρευνα με βάση την οπτική του φύλου, η οποία «θα εξετάζει την ταυτότητα των θυμάτων και τα κίνητρα της επίθεσης».
Πηγή: The Guardian