Ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος συνέκρινε το ΛΟΑΤ κίνημα με την πολιτική κατάσταση της Πολωνίας στα τέλη του 20ου αιώνα.

Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας: "Το ΛΟΑΤ κίνημα είναι ριζοσπαστική απόρριψη του Θεού"
Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας: “Το ΛΟΑΤ κίνημα είναι ριζοσπαστική απόρριψη του Θεού”

Ο Αρχιεπίσκοπος Marek Jędraszewski της Κρακοβίας δημοσίευσε μια επιστολή τον Σεπτέμβριο, για την κληρονομιά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και μεταξύ άλλων έγραψε ότι το ΛΟΑΤ κίνημα είναι «ακριβώς όπως ο ολοκληρωτισμός του 20ού αιώνα» και βασίζεται σε μια “ριζοσπαστική απόρριψη του Θεού. Ως συνέπεια αυτής της απόρριψης, αποκαλύπτεται ένα εντελώς καινούριο όραμα για τον άνθρωπο, το οποίο τον καθιστά καρικατούρα του εαυτού του. Στο πλαίσιο της ιδεολογίας του φύλου, επιχειρούνται να θολώνουν τις φυσικές διαφορές μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα. Επιπλέον, μέσω της επιθετικής προπαγάνδας της ιδεολογίας των ΛΟΑΤ ατόμων στο όνομα της λεγόμενης «ανοχής» και «προόδου» , αυτό που είναι πιο ιερό σε εμάς χλευάζεται. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πιστών, αναγκάζονται να προωθήσουν την ΛΟΑΤ ιδεολογία. Έτσι, παραβιάζοντας την ελευθερία της συνείδησης, καλούνται να απομακρυνθούν από τις αρχές της χριστιανικής πίστης, και μας υπενθυμίζει ξεκάθαρα τα χρόνια του ολοκληρωτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, όταν οι κοινωνικές πρόοδοι ήταν εγγυημένες μόνο για τα μέλη του κομουνιστικού κόμματος και οι πιστοί αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.” 

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που λέει κάτι τέτοιο. Το καλοκαίρι, στην 75η επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας, ο Αρχιεπίσκοπος Jedraszewski συνέκρινε και πάλι το ΛΟΑΤ κίνημα, με το “ολοκληρωτικό καθεστώς” της Πολωνίας του 20ου αιώνα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ασθένεια του ουράνιου τόξου» που μολύνει το έθνος.

Η Anna Przedpelska-Trzeciakowska, 92 ετών, που συμμετείχε στην Επανάσταση του 1944, εναντίον των ναζιστών κατακτητών, έστειλε επιστολή, που υπογράφεται από πολλούς βετεράνους, που διαμαρτύρονται για τα λόγια του αρχιεπίσκοπου.

Ωστόσο, πολλοί ιεράρχες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Jedraszewski. Ο επίσκοπος Wieslaw Mering του Βλότσαβεκ, δήλωσε ότι “ο αρχιεπίσκοπος διώκεται, όπως ο Ιησούς, επειδή αρνήθηκε να «υποβληθεί στην πολιτική ορθότητα» .

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Καθολικό Μεταρρυθμιστικό Δίκτυο (διεθνής συνασπισμός μεταρρυθμιστών καθολικών), πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή του στη Βαρσοβία και εξέδωσε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Stanisław Gądecki του Πόζναν, επικεφαλής της Πολωνικής Συνόδου Επισκόπων, καλώντας την ηγεσία του έθνους να συμμορφωθεί με την εκκλησιαστική διδασκαλία:

“Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Πολωνούς ιερείς τη δήλωση του 1986 της Συνόδου για το Δόγμα της Πίστης, η οποία έλεγε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλοι υπήρξαν και αποτελούν ακόμη αντικείμενο βίας και μίσους στο λόγο και στην πράξη. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται από τους ποιμένες της Εκκλησίας οπουδήποτε εμφανίζονται» (επιστολή προς τους Επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας για την Ποιμαντική Φροντίδα των ομοφυλοφίλων). Σας παρακαλούμε να εγκαλέσετε τους Πολωνούς ιερείς να συμμορφωθούν με την εντολή του Βατικανού ότι: «η εγγενής αξιοπρέπεια κάθε ατόμου πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή στα λόγια, στην πράξη και στο νόμο, να την υποστηρίζεται με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του και να αναπτύσσει κατάλληλες μορφές ποιμαντικής φροντίδας για ομοφυλόφιλους.»