Πριν από την επίθεση, η Marvia Malik δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα σχετικά με τον τρανς ακτιβισμό της.
Η Marvia Malik, η πρώτη τρανς παρουσιάστρια ειδήσεων του Πακιστάν, γλίτωσε από σοβαρό τραυματισμό, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της, το βράδυ της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου. Γύριζε σπίτι από ένα φαρμακείο στη Λαχόρη του Πακιστάν, όταν συνέβη η επίθεση.
News anchor Marvia Malik has just survived a gun attack. This is the direct consequence of the hate speech & incendiary words that the likes of Maria B, Senator Mushtaq or Youth Club use against the trans community. Your words can cost people’s lives. Say NO to transphobia pic.twitter.com/PKvDfhaiGg
— Muneeb Qadir (@muneebqadirmmq) February 24, 2023
Η Malik λάμβανε απειλητικά ανώνυμα τηλεφωνικά μηνύματα σχετικά με τον τρανς ακτιβισμό της, που πιστεύει ότι ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την επίθεση. Επειδή φοβόταν για την ασφάλειά της, απομακρύνθηκε από τη Λαχόρη στο Ισλαμαμπάντ και στο Μουλτάν, αλλά είχε επιστρέψει στην περιοχή για μια χειρουργική επέμβαση λίγες μέρες πριν το περιστατικό.
Το 2018, όταν η Malik ήταν μόλις 21 ετών, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς παρουσιάστρια ειδήσεων του Πακιστάν, στη συντηρητική χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία. Από τότε, συνέχισε να είναι παρουσιάστρια ειδήσεων για το Kohenoor News.
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Malik υπερήφανα υποστήριξε τα τρανς δικαιώματα. Ενώ έχει λάβει επαίνους και υποστήριξη για τον ακτιβισμό της, η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Η οικογένεια της Malik την αποκήρυξε, όταν ήταν στο σχολείο και συνέχισε να αντιμετωπίζει απειλές και διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της.
Σε προηγούμενη συνέντευξή της στο USA Today, η Malik είπε: «Ποτέ δεν έλαβα τον σεβασμό που η κοινωνία δίνει γενικά στους άνδρες και τις γυναίκες. Με έχουν προσβάλει και με παρενοχλούν συνεχώς». Προέτρεψε τους γονείς να προσφέρουν αγάπη και υποστήριξη στα τρανς παιδιά τους.
Έχει από καιρό περιγράψει την επικράτηση των διακρίσεων κατά των τρανς στο Πακιστάν και τον αγώνα για να γίνουν αποδεκτές/οι ως ίσες/οι πολίτες στην κοινωνία. Παρά τις προκλήσεις, οι ακτιβίστριες/στές συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα τρανς και τα ευρύτερα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί σο Πακιστάν με τις διακρίσεις, ενώ η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να ποινικοποιείται, και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι πολύ περιορισμένα και τα queer άτομα αντιμετωπίζουν βία.