Απολύθηκε ο Σέρβος πρέσβης της Πολωνίας όταν στήριξε τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα

24/05/2021
από
Σέρβος πρέσβης, Πολωνία, ομοφοβία
Photo by Piotr Lapinski/NurPhoto via Getty Images

Ο Nikola Zurovac, πρέσβης της Σερβίας στην Πολωνία, απολύθηκε από τον ρόλο του, αφού υπέγραψε επιστολή υπέρ της πολωνικής ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

Το σερβικό μέσο Kurir ανέφερε ότι ο Zurovac ανακλήθηκε από τον ρόλο του, επειδή δεν είχε συμβουλευτεί το υπουργείο, ή την κυβέρνηση πριν υπογράψει μία επιστολή υπέρ της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Ο Zurovac ήταν μεταξύ άλλων διπλωματών από 40 χώρες, που ζήτησαν την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ στην Πολωνία. Η επιστολή δημοσιεύθηκε για να σηματοδοτήσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας (17 Μαΐου).

Οι διπλωμάτες δήλωσαν την υποστήριξή τους για τις «προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που επηρεάζουν» την κοινότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Πολωνία. Κάλεσαν, επίσης, τον κόσμο να συνεργαστεί για να «κοινότητες που χρειάζονται προστασία από λεκτική και σωματική κακοποίηση και ρητορική μίσους».

Σύμφωνα με το Kurir, ο Zurovac υπέγραψε την επιστολή πριν ο Nikola Selaković, υπουργός Εξωτερικών, να επισκεφθεί την Πολωνία. Η κίνηση του Zurovac θεωρήθηκε αρνητική από τις συντηρητικές αρχές της Πολωνίας, οπότε η επίσκεψη του Selaković αναβλήθηκε.

Το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο B92 ανέφερε ότι ο Selaković ανακοίνωσε ότι ο Zurovac ανακλήθηκε από τη θέση του, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης, την Πέμπτη (20 Μαΐου), και ο Zurovac θα επιστρέψει πίσω στη Σερβία.

Ο Selaković επανέλαβε ότι ο λόγος απόλυσης του Zurovac δεν οφείλεται στο περιεχόμενο της επιστολής, αλλά επειδή δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία πριν την υπογράψει:

«Ο πρέσβης δεν ενημέρωσε κανέναν γι’ αυτό. Δε μιλάμε για το θέμα της επιστολής και το περιεχόμενό της. Για να αποφύγουμε όλους τους υπαινιγμούς, δεν πρόκειται για το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά για την αποτυχία του Σέρβου πρέσβη να υπογράψει ένα έγγραφο χωρίς να ενημερώσει τον υπεύθυνο για το έργο του.»

Ο Selaković πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των σχέσεων των χωρών και αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα.

Το Balkan Insight ανέφερε ότι ο Selaković δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Πολωνία θα «οργανωθεί ξανά σύντομα».

Τα ΛΟΑΤ+ άτομα βεβαίως αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις στην Πολωνία. Από τον Μάρτιο του 2019, περισσότερες από 100 περιφέρειες, κομητείες και δήμοι της χώρας έχουν δηλώσει ότι είναι απαλλαγμένες από την «ιδεολογία» των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Δύο χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακηρύχθηκε «ζώνη ελευθερίας LGBTIQ» σε μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στις διακρίσεις που προωθούνται στην Πολωνία. Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι «παντού στην Ε.Ε. πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία να ζουν και να δείχνουν δημόσια τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου τους χωρίς φόβο μισαλλοδοξίας, διάκρισης, ή δίωξης».

Τον Απρίλιο, η μικρή κοινότητα του Kraśnik στην ανατολική Πολωνία ανακάλεσε το καθεστώς «χωρίς ΛΟΑΤ». Ο δήμαρχος Wojciech Wilk δήλωσε στους New York Times ότι συνειδητοποίησε ότι η απόφαση να κηρυχθεί η πόλη «απαλλαγμένη από την ιδεολογία LGBT+» τον Μάιο του 2019 είχε ως αποτέλεσμα το Kraśnik να γίνει «συνώνυμο της ομοφοβίας».

Είπε σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ότι οι σύμβουλοι της κοινότητας υποχώρησαν στο ψήφισμα κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ώστε το Kraśnik να έχει «καλύτερες πιθανότητες απόκτησης εξωτερικών πόρων στο μέλλον», ειδικά «Νορβηγικά κεφάλαια».

https://avmag.gr/131871/i-queer-koinotita-stin-polonia-ekpempei-s-o-s/
Δες και αυτό!