Η άρνηση ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, που έχει πραγματοποιηθεί σε άλλο κράτος μέλος της, είναι αντίθετη προς τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.
Σύμφωνα με το EuroNews, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) αποφάσισε σήμερα ότι η ρύθμιση ενός κράτους μέλους, η οποία δεν επιτρέπει στην ουσία την αναγνώριση των εγγράφων ενός τρανς ατόμου που έχει προχωρήσει σε ΝΑΤΦ σε άλλο κράτος μέλος, αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η άρνηση ενός κράτους εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής. Επίσης, η μη αναγνώριση αυτής της διαδικασίας από ένα κράτος και άρα η διαφορά μεταξύ των στοιχείων στα επίσημα έγγραφα των ατόμων, δημιουργεί δυσκολίες ως προς την απόδειξη της ταυτότητας ενός ατόμου, αλλά και άλλα σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής φύσεως.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την προσφυγή ενός Ρουμάνου πολίτη, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, το τρανς άτομο απέκτησε τη βρετανική ιθαγένεια το 2008, ενώ παράλληλα διατήρησε και τη ρουμάνικη. Το 2020 προχώρησε σε ΝΑΤΦ και τον Μάιο του 2021, ζήτησε από τις ρουμανικές διοικητικές αρχές να ενημερώσουν και να διορθώσουν τα στοιχεία στη ληξιαρχική πράξη γέννησής του. Επιπλέον, ζήτησε την έκδοση νέου πιστοποιητικού γέννησης.
Οι ρουμανικές αρχές απέρριψαν τις αιτήσεις του και αντ’ αυτού του ζήτησαν να κινήσει ξεχωριστή διαδικασία στη Ρουμανία ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων για την επιβεβαίωση της ταυτότητας φύλου του.
Ως εκ τούτου, το άτομο κίνησε διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου του Βουκουρεστίου, το οποίο στη συνέχεια παρέπεμψε το ζήτημα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, με το ερώτημα αν η άρνηση της Ρουμανίας να αναγνωρίσει την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν εντός του δικαίου της ΕΕ και αν το Brexit είχε αντίκτυπο στη διαφορά.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι η άρνηση της Ρουμανίας να αναγνωρίσει τα έγγραφα και η απόφασή της να αναγκάσει τον πολίτη να ξεκινήσει νέα διαδικασία για τη ΝΑΤΦ που είχε ήδη αποκτήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αδικαιολόγητη.
Η κίνηση νέας διαδικασίας στη χώρα προέλευσης, είπε το ΔΕΕ, θα τον εξέθετε επίσης στον κίνδυνο η διαδικασία αυτή να οδηγήσει «σε αποτέλεσμα διαφορετικό από εκείνο που επιτεύχθηκε ενώπιον των αρχών του κράτους μέλους που χορήγησε νομίμως την εν λόγω διόρθωση του ονόματος και της ταυτότητας φύλου».
Το γεγονός ότι το αίτημα υποβλήθηκε στη Ρουμανία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ήταν ασήμαντο, είπε το δικαστήριο.