Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφάνθηκε υπέρ τραγουδίστριας που χαρακτήρισε τα γκέι άτομα «ανώμαλα».
Κάνοντας μια δημόσια ανάρτηση στο Facebook το 2021, η Βουλγάρα πανκ σταρ Milena Slavova δήλωσε: «Είμαι σίγουρη ότι δεν υποστηρίζω τις παρελάσεις».
Γράφοντας στο Facebook το 2021, η Βουλγάρα πανκ σταρ Milena Slavova δήλωσε: «Ξέρω σίγουρα ότι δεν υποστηρίζω το Pride. Εμείς οι καημένοι – οι κανονικοί άνθρωποι – ασφυκτιούμε ήδη από το θράσος και την επίδειξη των διαφόρων ανώμαλων.
«Και δεν απολογούμαι για τα λόγια μου».
Η ανάρτησή της έγινε viral και χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει τη δεξιά προπαγάνδα στη χώρα.
Με αφορμή την ανάρτηση, δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές από την οργάνωση Deistvie (Δράση) κατέθεσαν μήνυση για διακρίσεις.
Πριν από την καταγγελία τους, η Επιτροπή Προστασίας κατά των Διακρίσεων της ΕΕ δήλωσε ότι τα λόγια της Slavova ήταν η προσωπική της άποψη, την οποία δικαιούται.
Τώρα, τρεις ανώτατοι δικαστές τάχθηκαν στο πλευρό της τραγουδίστριας. Αποφάνθηκαν ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη στην αξιοπρέπεια ενός συγκεκριμένου ατόμου λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αναφέρει το Euractiv.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας κάλεσε τη Βουλγαρία να πατάξει την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική. Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη Βουλγαρία παραμένουν ελλιπή.
Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απαγόρευσε κάθε δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων στα επίσημα έγγραφα.
Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δεν αναγνωρίζει νομικά τα ομόφυλα ζευγάρια, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καλεί το βαλκανικό κράτος να «ενεργήσει γρήγορα για να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και να προστατεύσει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή».
Ωστόσο, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Τον Ιούλιο, ένα νομοσχέδιο πέρασε από το κοινοβούλιο, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα ώστε να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως προστατευόμενο λόγο σε υποθέσεις εγκλημάτων μίσους. Όμως, ο Δείκτης Ισότητας της Equaldex, ο οποίος μετρά την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων καθώς και τη στάση του κοινού απέναντι στην κουήρ κοινότητα σε όλο τον κόσμο, κατατάσσει τη Βουλγαρία στην 42η θέση από τις 100.