Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Νεπάλ υπέρ της ισότητας στον γάμο

30/06/2023
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ εξέδωσε προσωρινή διαταγή που επιτρέπει την καταχώριση γάμων μεταξύ ατόμων του ‘ίδιου φύλου’, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «σημαντικό βήμα προς την ισότητα στον γάμο» στη χώρα.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την Τετάρτη (29 Ιουνίου), ζητώντας από την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μητρώο γάμων για τα ‘ομόφυλα’ ζευγάρια στη χώρα, ανέφερε το Associated Press.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νεπάλ έγραψε στο Twitter: «Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα στον γάμο και στην αναγνώριση ότι ο γάμος είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα.

«Με την αναγνώριση της πλήρους ισότητας στον γάμο, το Νεπάλ θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρο στην προστασία όλων των πολιτών από τις διακρίσεις».

Ενώ ο γάμος μεταξύ ατόμων του ‘ίδιου φύλου’ δεν είναι ακόμη εντελώς νόμιμος στο Νεπάλ, ακτιβιστές δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή είναι «πολύ σημαντική» για τα ζευγάρια του ‘ίδιου φύλου’ και τα άτομα με «third gender» (νομικός όρος που χρησιμοποιείται στο Νεπάλ). Τα τελευταία αναγνωρίζονται επίσημα στο Νεπάλ από το 2007 και μπορούν να αναγράφουν το φύλο τους στην ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων. Το φύλο περιλαμβάνεται στην απογραφή του Νεπάλ από το 2021.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς τα άτομα του ‘ίδιου φύλου’ καθώς και τα άτομα με third gender και οι σύντροφοί τους μπορούν να εγγράψουν τους γάμους τους. Θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια», δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και πρώην βουλευτής Sunil Babu Pant.

«Το Κοινοβούλιο μπορεί να αργήσει να ψηφίσει τον νόμο για την ισότητα στον γάμων, αλλά η διαταγή αυτή δίνει μια πρακτική λύση στα μέλη των κοινοτήτων των σεξουαλικών και έμφυλων μειονοτήτων που επιθυμούν να κατοχυρώσουν νόμιμα τον γάμο τους».

Το ζευγάρι Surendra Pandey και Maya Gurung δήλωσε στο AP ότι παντρεύτηκε με ινδουιστική τελετή πριν από έξι χρόνια. Ωστόσο, ο γάμος τους δεν είναι νομικά κατοχυρωμένος. Είπαν στο πρακτορείο ότι ήταν «ανακουφισμένα» που επιτέλους μπόρεσαν να καταχωρήσουν τον γάμο τους.

Το Gurung δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένο από χαρά εξαιτίας αυτής της απόφασης και είναι μια ημέρα μνήμης για την κοινότητά μας.

«Αυτή η δικαστική απόφαση καθιέρωσε ότι είμαστε ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας».

Εάν το Νεπάλ νομιμοποιήσει πλήρως τον γάμο μεταξύ ατόμων του ‘ιδίου φύλου’, θα γίνει η δεύτερη χώρα στην Ασία που θα το πράξει, αφού η Ταϊβάν έκανε το ιστορικό βήμα το 2019.
Δες και αυτό!