Η απόφαση λήφθηκε από τον Πίτερ Τζάκσον, δικαστή του οικογενειακού δικαστηρίου του Μάντσεστερ και εκδόθηκε 12 μήνες μετά την αίτηση της τρανς γυναίκας για πρόσβαση στα πέντε παιδιά της.
Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των δύο γονέων βρέθηκε η αξίωση να μην επιτραπεί στην τρανς γυναίκα η άμεση πρόσβαση στα παιδιά της, μετά και την έξοδό της από την υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα.
Οι δικηγόροι που ενεργούσαν για τη βιολογική τους μητέρα ισχυρίστηκαν ότι μια τέτοια επαφή θα οδηγούσε στον εξοστρακισμό των παιδιών από την υπερορθόδοξη κοινότητά τους και ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, λόγω της σχέσης τους με μία τρανς γονέα. Ωστόσο, ορθόδοξοι Εβραίοι που κατέθεσαν υπέρ της τρανς γυναίκας δήλωσαν ότι ο Ιουδαϊσμός δεν πιστεύει ότι ένα τρανς άτομο πρέπει να τιμωρείται με αυτόν τον τρόπο.
Παρ όλα αυτά, ο δικαστής Τζάκσον έκρινε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «τα παιδιά και η μητέρα τους θα απορριφθούν από την κοινότητά τους, εάν τα παιδιά διατηρούσαν επαφή με την τρανς γονέα τους» ήταν πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσει και να επιτρέψει την άμεση επαφή μαζί τους.
«Ζυγίζοντας τις βαθιές συνέπειες για την ευημερία των παιδιών που η άμεση επαφή με την γονέα τους θα προκαλέσει, έχω φτάσει στο ανεπιθύμητο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα που υπάρχει τα παιδιά και η μητέρα τους να περιθωριοποιηθούν ή να αποκλειστούν από την υπερορθόδοξη κοινότητά τους είναι μεγάλη, και οι συνέπειες τόσο σημαντικές, που η προστασία τους -παρά τα πολλά μειονεκτήματα- πρέπει να υπερισχύει των πολλών πλεονεκτημάτων της επαφής τους με την γονέα τους».
«Καταλήγω, επομένως, με πραγματική λύπη, γνωρίζοντας τον πόνο που αυτή η απόφαση προκαλεί, να απορρίψω το αίτημα για άμεση επαφή».
Και πρόσθεσε : «Απορρίπτω το επιχείρημα ότι η επαφή με την γονέα θα ήταν «πάρα πολύ» για τα παιδιά. Τα παιδιά είναι καλόκαρδα και ευπροσάρμοστα και δεδομένης της παροχής υποστήριξης, είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά θα μπορέσουν εύκολα να αποδεχθούν τις σημαντικές αλλαγές που έχουν προκύψει -η αλήθεια είναι ότι η επαφή των παιδιών με την γονέα τους θα ήταν «πάρα πολύ» για τους ενήλικες και όχι για τα παιδιά».
Η τρανς γυναίκα θα έχει το δικαίωμα έμμεσης πρόσβασης στα παιδιά της, τέσσερις φορές το χρόνο, μέσω επιστολών στις γιορτές και τα γενέθλια τους.
Ο ισχυρισμός της τρανς γυναίκας ότι είχε υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση από την πρώην σύζυγό της, απορρίφθηκε.
Ο Ρίκι Τόμσον, Υπεύθυνος Εκστρατειών σε γνωστή ΜΚΟ δήλωσε στην «The Independent» ότι η απόφαση αυτή είναι «εξαιρετικά θλιβερή», δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων για τα τρανς άτομα τα τελευταία χρόνια. «Σε μια εποχή που η κοινωνία προχωρά προς μια κατεύθυνση πολύ πιο θετική απέναντι στους τρανς ανθρώπους και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους, είναι εξαιρετικά λυπηρό μια θρησκευτική κοινότητα να υποστηρίζει τις διακρίσεις, να απειλεί να εξοστρακίσει από τους κόλπους της παιδιά λόγω της ταυτότητα φύλου του γονέα τους και ένας οικογενειακός δικαστής να αποφασίζει βάσει αυτού», υποστήριξε ο Τόμσον.
πηγή: altsantiri.gr