Η Κίνα απαγόρευσε το gay περιεχόμενο στο διαδίκτυο, με μια ρυθμιστική αρχή αποκαλώντας το «ανώμαλο» .
Οι νέοι κανόνες θα επεξεργάζονται ή θα απαγορεύουν το περιεχόμενο αν εμφανίζει «ανώμαλες σεξουαλικές πρακτικές» .
Η απόφαση δημοσιεύθηκε από τη Netcasting Services Association της Κίνας κι οι κανονισμοί λογοκρισίας του περιεχομένου στο διαδίκτυο κυμαίνονται από ταινίες και ντοκιμαντέρ μέχρι κινούμενα σχέδια και εκπαιδευτικά βίντεο. Οι νέοι κανόνες θα επεξεργάζονται ή θα απαγορεύουν το περιεχόμενο αν εμφανίζει «ανώμαλες σεξουαλικές πρακτικές».
Άλλοι κανόνες αναφέρουν ότι το περιεχόμενο θα αφαιρείται αν προωθεί τον «πολυτελή τρόπο ζωής» , αν παρουσιάζει «με λεπτομέρεια βίαιες κι εγκληματικές πράξεις» ή προβάλει την «αισχρότητα» συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού.
Το Κοινοτικό Κόμμα της Κίνας κατηγορεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για πολιτικούς και ηθικούς λόγους, ισχυριζόμενο ότι αποφάσισαν να επιβάλλουν αυτούς τους κανονισμούς ως νόμιμο δικαίωμα με απώτερο σκοπό να ελέγχουν το περιεχόμενο του διαδικτύου στο έδαφος της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες λογοκρισίας τους παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη στην ελευθερία του λόγου.
Ωστόσο, όλο αυτό για την ομοφυλοφιλία θεωρείται ένα βήμα πίσω.
Ο Geng Le, ο δημιουργός της Blued, μιας από τις πιο δημοφιλείς dating apps της Κίνας, διαφώνησε με τους κανόνες. Όπως αναφέρει και το Reuters, η Κίνα έχει αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο και δεν θεωρείται πλέον ψυχική ασθένεια ήδη από το 2001. Μάλιστα, ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4 “Unreported World» , αποκάλυψε το 2015, ότι ακόμη και σήμερα gay άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία της Κίνας και υφίστανται ηλεκτροσόκ με στόχο να «θεραπευτούν» από την ομοφυλοφιλία τους.
Το Gay Voice, ένα μη κερδοσκοπικό περιοδικό LGBTI κινέζικης γλώσσας, δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία είναι απλώς φυσιολογική και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά επισημαίνοντας ακόμη ότι:
«Οι ψευδείς πληροφορίες σε αυτούς τους κανονισμούς έχουν ήδη προκαλέσει βλάβη στην κινεζική LGBT κοινότητα – οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί προκατάληψη και διακρίσεις».
Για να μην θυμηθούμε ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2016 η Lady Gaga κι η Bjork είναι στη «μαύρη λίστα» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με τους απαγορευμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.