Απαγωγές, βασανισμοί, ακόμη και δολοφονίες

15/04/2017
από

Μια ημέρα στην ζωή του Άνταμ. Οι φύλακές του συνέδεσαν τα δάχτυλά του με μια μηχανή και του έκαναν ηλεκτροσόκ. Στο δωμάτιο έμπαιναν και άλλοι οι οποίοι τον χτυπούσαν με λοστούς και ρόπαλα απαιτώντας να τους αποκαλύψει ποιους άλλους ομοφυλόφιλους γνωρίζει στην Τσετσενία. Αυτή η μαρτυρία μαζί με άλλες πληροφορίες δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για βίαιες διώξεις ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία. Απαγωγές, βασανισμοί, ακόμη και δολοφονίες.

Αυτή η μαρτυρία μαζί με άλλες πληροφορίες δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για βίαιες διώξεις ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία. Απαγωγές, βασανισμοί, ακόμη και δολοφονίες.

Ο Άνταμ κρατήθηκε όμηρος σε μυστικές εγκαταστάσεις μαζί με άλλους δώδεκα ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι έπεσαν θύματα βασανιστηρίων σε καθημερινή βάση. Αντίστοιχες επιχειρήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας φαίνεται πως έχουν λάβει χώρα σε πολλές περιοχές της Τσετσενίας.

Οι κρατούμενοι βασανίζονταν και ανακρίνονταν ώστε να «καταδώσουν» και άλλους ομοφυλόφιλους που μπορεί να γνώριζαν.

Ο Ιγκορ Κοτσέκοφ, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι από την Αγία Πετρούπολη, έχει βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο επικοινωνίας με τους ομοφυλόφιλους της Τσετσενία, ώστε να μπορούν να λάβουν βοήθεια και να φύγουν από την ρωσική δημοκρατία. Λέει στον Guardian ότι υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ενώ πολλοί κρύβονται τόσο από τις αρχές όσο και από τις οικογένειές τους.

«Μιλάμε για μαζικό διωγμό των ομοφυλόφιλων με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν απαχθεί από τις αρχές» εξηγεί και προσθέτει «Αυτό είναι πρωτοφανές όχι μόνο για την Ρωσία, αλλά και για την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η Τσετσενία βρίσκεται σε περίοδο ανασυγκρότησης υπό την σιδηρά ηγεσία του Ραμζάν Καντίροφ, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα. Ο Καντίροφ είναι πιστός στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ως ανταπόδοση το Κρεμλίνο κάνει τα… στραβά μάτια σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta ήταν η πρώτη που κάλυψε το θέμα και οι δημοσιογράφοι της δηλώνουν ότι έχουν αδιάσειστα στοιχεία πως τουλάχιστον τρεις ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση, ενώ πιστεύουν ότι ο αριθμόςτων θυμάτων μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος.

Η τσετσένικη κοινωνία είναι εξαιρετικά συντηρητική και ομοφοβική και υπάρχουν φόβος ότι ορισμένοι μπορεί να έχουν δολοφονηθεί από τις ίδιες τις οικογένειές τους.

«Δεν ξέρω τι έχει συμβεί στους άλλους. Είναι πολύ επικίνδυνο να επικοινωνήσε, γιατί τα τηλέφωνα όλων μας παρακολουθούνται» λέει ο Άνταμ με τον Guardian να σημειώνει ότι στο άρθρο του δεν χρησιμοποιούνται τα πραγματικά ονόματα των θυμάτων για λόγους ασφαλείας.

Και οι δύο άνδρες που μιλούν στην βρετανική εφημερίδα έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός Τσετσενίας χωρίς να έχει γίνει γνωστό το μέρος στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο.

Ο Άνταμ λέει στον Guardian ότι όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα από έναν ομοφυλόφιλο φίλο του. «Με πήρε τηλέφωνο, ήταν πολύ ήρεμος και μου πρότεινε να βρεθούμε. Τον ήξερα πολύ καιρό και δεν υποπτεύθηκα τίποτα, αλλά όταν έφτασα στο σημείο συνάντησης κατάλαβα ότι ήταν παγίδα».

Έξι άνθρωποι τον περίμεναν, κάποιοι από αυτούς με στολές και άρχισαν να του φωνάζουν πως ξέρουν ότι είναι γκέι. Στην αρχή ο Άνταμ το αρνήθηκε, αλλά, όταν κατάλαβε ότι οι άνδρες είχαν διαβάσει μηνύματα που είχε στείλει σε άλλους άνδρες το παραδέχθηκε. Τον πήραν και τον έβαλαν σε ένα βαν και τον μετέφεραν σε μια μυστική τοποθεσία, όπου τον φυλάκισαν.

«Μας ξυπνούσαν από τις 5 το πρωί και μας άφηναν να κοιμηθούν μετά τα μεσάνυχτα. Διαφορετικοί άνθρωποι έρχονταν κάθε φορά και μας χτυπούσαν» λέει ο Άνταμ και προσθέτει ότι τους πήραν τα κινητά και απαιτούσαν να μάθουν εάν γνώριζαν άλλους γκέι άνδρες.

«Μας αποκαλούσαν ζώα, υπάνθρωπους, μας έλεγαν ότι θα πεθάνουμε» λέει ο Άνταμ.

Μετά από μερικές ημέρες κάποιους από τους κρατούμενους τους επέστρεφαν στις οικογένειές τους λέγοντας «ο γιος σου είναι αδερφή. Κάνε ότι πρέπει να κάνεις με αυτόν».

Μια ημέρα μετά την απελευθέρωσή του ο Άνταμ μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε από το σπίτι του χωρίς να ενημερώσει κανένα και έχοντας στόχο να πάει όσο πιο μακριά από την Τσετσενία μπορεί. Πλέον δεν έχει καμία επαφή με την οικογένειά του.

Ο Άλβι Καμίρον, εκπρόσωπος του Καντίροφ, έχει διέψευσε τις καταγγελίες κάνοντας λόγο για «ψέμματα και παραπληροφόρηση» επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία.

«Δεν μπορεί να φυλακίσεις ανθρώπους που δεν υπάρχουν στην χώρα μας. Εάν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι, οι αρχές ασφαλείας δεν θα χρειαζόταν να κάνουν κάτι γιατί οι συγγενείς τους θα τους έστελναν κάπου από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή» δήλωσε ευθαρσώς στο πρακτορείο Interfax.

Και η Ρωσία από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις κατηγορίες.

Εδώ και χρόνια οι αρχές της Τσετσενίας εκβιάσουν την μικρή κοινότητα ομοφυλόφιλων της χώρας.

«Πρόσκληση σε εκτέλεση»

Ο Αχμέτ, τον οποίο συνάντησε ο Guardian σε διαφορετικό μέρος από τον Άνταμ, δηλώνει ότι πάντα ήξερε πως ήταν γκέι, αλλά πίεζε τον εαυτό του να καταπιέσει τα συναισθήματά του.

Το πρώτο του ραντεβού με άνδρα ήταν καταστροφικό, καθώς εκείνος τον «κάρφωσε» στην αστυνομία.

Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι και ο άνδρας αυτός είχε συλληφθεί στο παρελθόν από τις αρχές και εργαζόταν για να ταυτοποιήσει άλλους γκέι άνδρες με αντάλλαγμα να μην αποκαλυφθεί το δικό του μυστικό.

Τώρα η αστυνομία ζητούσε χρήματα από τον Αχμέτ απειλώντας τον ότι θα ανεβάσει στο Διαδίκτυο υλικό με προσωπικές του στιγμές. Ενώ βρισκόταν μακριά από την Τσετσενία δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την οικογένειά του. Εκεί του μίλησε ένας αστυνομικός, ο οποίος του είπε ότι θα κρατήσει όμηρο ένα συγγενή του μέχρι να επιστρέψει στην Τσετσενία.

Ένας άλλος συγγενής μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο και άρχισε να εκστομίζει προσβολές εναντίον του. Η αστυνομία είχε πει στην οικογένειά του ότι είναι γκέι και ο συγγενής του τον διέταξε να επιστρέψει στο σπίτι του αμέσως.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ίδιοι οι συγγενείς μου ετοιμάζονται να με σκοτώσουν« δηλώνει στον Guardian και προσθέτει «Ήταν μια πρόσκληση σε εκτέλεση».

Ο Αχμέτ συμφώνησε να επιστρέψει, αλλά αφού επεξεργάστηκε τις επιλογές του, έκλεισε το τηλέφωνό του και πήγε στη Μόσχα. Αργότερα κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία και τώρα αναζητά άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Τότε πίστευε ότι ήταν το μόνο θύμα, αλλά τώρα είναι πεπεισμένος ότι ανήκε στο πρώτο κύμα επιθέσεων κατά των γκέι και ήταν τυχερός που δεν βρισκόταν στο σπίτι του.

Ο Αχμέτ έχει ακούσει πολλές ιστορίες για βασανιστήρια και έχει δει φωτογραφίες από άλλους γκέι Τσετσένους οι οποίοι κατάφεραν να αποδράσουν, αλλά η μοίρα της πλειοψηφίας είναι απλά άγνωστη.

Εξαιτίας του ακραίου κώδικα σιωπής και της ντροπής που αισθάνονται οι οικογένειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχε ιδέα εάν άλλοι ομοφυλόφιλοι κρύβονται, είναι κρατούμενοι ή νεκροί.

πηγή: efsyn.gr




Δες και αυτό!