Ανύπαρκτη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

Tsakloglou, Syreggela
Ο Πάνος Τσακλόγλου και η Μαρία Συρεγγέλα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης

Χθες συνεδρίασε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Ισότητα. Ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκε η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, με εξαίρεση, βεβαίως, την Πολωνία.

Οι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Πάνος Τσακλόγλου και Μαρία Συρεγγέλα, δείχνουν να αδιαφορούν για τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα στις δύο ανακοινώσεις τους. Παρόλο που το 1/3 της ατζέντας του Συμβουλίου Υπουργών αφορούσε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, κεντρικός πυρήνας της πολιτικής της Κομισιόν από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα. Εκεί συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο κεφάλαιο για την ελεύθερη μετακίνηση των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών εντός των συνόρων της Ε.Ε.

Σε ένα σημείο στο τέλος της ανακοίνωσής της, όπου υπονοείται κάποια προσπάθεια συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η κυρία Συρεγγέλα χρησιμοποιεί:

α) Τον όρο “φύλο” και όχι ταυτότητα φύλου, αναφερόμενη προφανώς μόνο στην ισότητα ανάμεσα σε σις άντρες και γυναίκες,

β) τον όρο «γενετήσιος προσανατολισμός» αντί του όρου «σεξουαλικός προσανατολισμός», όπως έχει επικρατήσει στη διεθνή νομοθεσία. Ο όρος «γενετήσιος» εμπεριέχει την έννοια και της γέννησης και έτσι εισάγει έμμεσα διάκριση σε βάρος των μη ετερόφυλων σεξουαλικών σχέσεων.

Μ. Συρεγγέλα: Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μας μία κοινωνία ισότητας και χωρίς άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, όμως, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παρατηρούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και διακρίσεων, τα οποία σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, αναπαράγονται και έχουν τρομερές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η εξάλειψη τέτοιων συμπεριφορών και διακρίσεων απαιτεί καλά σχεδιασμένες πολιτικές».

Τα παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. (EPSCO), με θέμα «Δημόσια συζήτηση για την πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με την ισότητα, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα».

Διάλογος

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «είναι απαραίτητη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση για την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευθούν ότι θα συμμετάσχουν σε ένα διάλογο προκειμένου να σχεδιαστούν οι πολιτικές εκείνες που θα βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δίνουν προτεραιότητα στην ισότητα και στη διαφορετικότητα και θα καταπολεμούν τις διακρίσεις».

«Οφείλουμε να εφαρμόζουμε πιστά την υπάρχουσα νομοθεσία υπέρ των ίσων ευκαιριών για όλες και όλους και κατά κάθε μορφής διάκρισης και να προχωρήσουμε σε νομοθετικές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για την κάλυψη τυχόν κενών στην προστασία των πολιτών και για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι παράλληλα όλα τα κράτη μέλη, οι εθνικοί φορείς ισότητας και οργανισμοί πρέπει να δώσουν έμφαση στην εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων.

Η κ. Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε και στις δράσεις της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας και διακρίσεων και σχεδιάζει ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Όλα τα άτομα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, την κοινωνική κατάσταση, τον γενετήσιο προσανατολισμό τους ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.

Π. Τσακλόγλου: Οι πέντε άξονες για την προώθηση της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης με έντονη κοινωνική διάσταση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα καλωσορίζει την οδηγία EASE για την Αποτελεσματική και Ενεργή Υποστήριξη της Απασχόλησης και οι προσπάθειές μας για την επίτευξη των κύριων στόχων του Σχεδίου Δράσης του Κοινωνικού Πυλώνα είναι ήδη σε εξέλιξη». Αυτό επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του –μέσω τηλεδιάσκεψης- στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε.

Δράσεις

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, «η Ελλάδα σχεδιάζει δράσεις για προώθηση απασχόλησης και ενίσχυση βιώσιμης ανάπτυξης σε πέντε τομείς:

  • Μέτρα υποστήριξης απασχόλησης με συγκεκριμένα κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας, ειδικά σε κλάδους όπου επλήγησαν από την πανδημία.
  • Δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας με ιδιαίτερη βαρύτητα σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες – δίνοντας έμφαση στην πιστοποίηση και τον έλεγχο ποιότητας των διαδικασιών.
  • Μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ενεργών πολιτικών απασχόλησης, ειδικά για γυναίκες και νέους.
  • Προώθηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών προώθησης απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης.
  • Μεταρρύθμιση και απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας και της παραγωγικότητας».

«Τα παραπάνω θα συμπληρωθούν με δράσεις για την ενδυνάμωση του κοινωνικού διχτύου ασφαλείας, εστιάζοντας στην προστασία των παιδιών. Και στην καλύτερη κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων όπως τα άτομα με αναπηρία, οι μετανάστες, οι άστεγοι και οι Ρομά. Επιπρόσθετα, οι προτάσεις μας για επενδύσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις, στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, έχουν έντονη κοινωνική διάσταση» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Η ανακοίνωση για τα θέματα Ισότητας μετά το πέρας του Συμβουλίου από την Ε.Ε.

Κατά τη συζήτηση της ενότητας «Ισότητα, απαγόρευση των διακρίσεων και πολυμορφία στην ΕΕ», οι υπουργοί τοποθετήθηκαν σχετικά με τρόπους ενίσχυσης:

  • της ισότητας,
  • της μη διάκρισης και
  • της διαφορετικότητας ως προτεραιότητα πολιτικής στην ΕΕ.

Αρκετοί υπουργοί αναγνώρισαν ότι πολλοί πολίτες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στην ΕΕ. Και τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται για την προστασία όλων των πολιτών από κάθε είδους διάκριση. Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τις γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες δυσανάλογα και επιδεινώνει τις διακρίσεις.

Οι υπουργοί υποστήριξαν ευρέως τη δράση σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση της ισότητας. Και τόνισαν τη σημασία της ενσωμάτωσης της πολιτικής ισότητας σε σχετικές οριζόντιες πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκαν επίσης σε εθνικές στρατηγικές και πρωτοβουλίες πολιτικής που αποσκοπούν στην προστασία διαφόρων ομάδων που είναι ευάλωτες σε διακρίσεις, μεταξύ άλλων βάσει φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ηλικίας, εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής και αναπηρίας. Ορισμένοι υπουργοί τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία των προσπαθειών για την προώθηση της ισότητας των φύλων, για την καταπολέμηση του ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων κατά των Ρομά και για την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTIQ.

Η Υφυπουργός Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της Πορτογαλίας, Mariana Vieira da Silva, δήλωσε: Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι είμαστε όλοι δεσμευμένοι σε μια ένωση αξιών και μια ασφαλή κοινωνία, όπου όλοι μπορούν να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εθνικών στρατηγικών που εστιάζονται στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και παρά τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης στα κράτη μέλη, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τα εμπόδια μαζί.

Περισσότερα για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου εδώ

 

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!