Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαιτείται από τα τρανς άτομα να υποβάλλονται σε στείρωση, προτού προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Ο νόμος του 2004 ανέφερε ότι τα τρανς άτομα μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία στα έγγραφά τους μόνο αν δεν έχουν αναπαραγωγική ικανότητα.
Η σημερινή απόφαση ήρθε μετά την υποβολή αίτησης από μια τρανς γυναίκα που αμφισβητούσε τον συγκεκριμένο νόμο, και η οποία είχε απορριφθεί σε οικογενειακό δικαστήριο.
Η ομάδα Human Rights Watch (HRW) είχε χαρακτηρίσει τον νόμο «κακοποιητικό και ξεπερασμένο». Σήμερα γιορτάζει τη δικαστική απόφαση, καλώντας την «μια σημαντική νίκη για τα τρανς δικαιώματα στην Ιαπωνία».
«Η απόφαση αυτή ενισχύει τα δικαιώματα στην υγεία, την ιδιωτική ζωή και τη σωματική αυτονομία των τρανς ατόμων στην Ιαπωνία», δήλωσε στο BBC η Kanae Doi, διευθύντρια του HRW στην Ιαπωνία. «Έρχεται μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης για την κατάργηση αυτής της κακοποιητικής απαίτησης».
Η απόφαση ανατρέπει μια απόφαση του δικαστηρίου το 2019, η οποία έκρινε τον ίδιο νόμο συνταγματικό.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις 18 χώρες που επιβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση στείρωσης – μια απαίτηση στην οποία αντιτίθεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι επίσης η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) που δεν αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει την αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της κοινωνίας, αν και φυσικά υπάρχουν και συντηρητικές φωνές και πολιτικά κόμματα.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα οικογενειακό δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαιτείται από ένα άτομο να υποβληθεί σε επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου, προκειμένου να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.