Αντιγόνη επί… Κορυδαλλώ

Στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια θεατρική παράσταση που αποτέλεσε παράδειγμα σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει ζωές και να προσφέρει δεύτερες ευκαιρίες. Η καλλιτεχνική ομάδα των τροφίμων επέλεξε την παράσταση “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, ένα έργο που διαπραγματεύεται διαχρονικά θέματα όπως η δικαιοσύνη, η ηθική, η εξουσία και η ανυπακοή. Το ιδιαίτερο σε αυτή την παράσταση ήταν η συμμετοχή των τροφίμων του καταστήματος, οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου και του ηθοποιού Γιώργου Πατεράκη, κατάφεραν να ζωντανέψουν τη σοφόκλεια τραγωδία με μοναδικό τρόπο.

Η συμμετοχή των τροφίμων σε αυτήν την καλλιτεχνική πρωτοβουλία δεν ήταν απλώς μια δραστηριότητα για την κάλυψη του κενού χρόνου εντός του ιδρύματος. Αποτέλεσε μια σημαντική διαδικασία που στόχευε στην ενδυνάμωση και την κοινωνική τους ένταξη. Η εμπειρία αυτή λειτούργησε ως μέσο πολιτισμικής συνδημιουργίας.

Ο εγκλεισμός αποτελεί ιδιαιτέρως επιβαρυντική συνθήκη, εντός του τα όνειρα ματαιώνονται και η ελπίδα για το μέλλον εκλείπει. Μέσα από την τέχνη, οι τρόφιμοι δήλωσαν στο ANTIVIRUS πως κατάφεραν να βρουν ένα νέο νόημα και σκοπό, ανακαλύπτοντας ξανά την ελπίδα και την προοπτική για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Μας μετέφεραν ότι η ενασχόληση με το θέατρο τους βοηθά να περάσουν δημιουργικά τις ημέρες τους μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ κάποιοι από αυτούς σκοπεύουν να ασχοληθούν με αυτό και μετά την αποφυλάκισή τους.

Η διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασης της “Αντιγόνης” αποτέλεσε έναν συνεχή αγώνα για τους τρόφιμους. Απαιτούσε αυτοπειθαρχία, συνεργασία και αφοσίωση. Η συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα και τον ηθοποιό ήταν καθοριστική για την επιτυχία της παράστασης, ενώ καθοριστική ήταν η στήριξη από την υπεύθυνη και συντονίστρια των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, την κοινωνιολόγο Γιολάντα Κωνσταντινίδου, για την οποία οι τρόφιμοι μετέφεραν πολλά και συγκινητικά λόγια.  

Το θέατρο σε αυτήν την ιδιότυπη παράσταση λειτούργησε ως μέσο ενίσχυσης της συλλογικής ταυτότητας και του αισθήματος κοινότητας. Μέσα από τις πρόβες και τις παραστάσεις, ανέπτυξαν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Η ενσάρκωση των χαρακτήρων της “Αντιγόνης” τους επέτρεψε να εκφράσουν συναισθήματα και εμπειρίες που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν.

Η επιλογή του έργου δεν ήταν τυχαία. Η τραγωδία αυτή, με τα έντονα ηθικά διλήμματα και τις συγκρούσεις, προσέφερε ένα πλούσιο έδαφος για αναστοχασμό και ταυτοτική επαναδιαπραγμάτευση. Οι τρόφιμοι είχαν την ευκαιρία να συνδέσουν τα θέματα του έργου με τις προσωπικές τους εμπειρίες, αναπτύσσοντας έναν βαθύτερο διάλογο με τον εαυτό τους και τους άλλους. Όπως ανέφεραν στο ANTIVIRUS, στο τέλος της παράστασης τους δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρουν φράσεις που τους σημάδεψαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. «Τα λάθη είναι ανθρώπινα», ακούστηκε να λέει ένας εκ των τροφίμων, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Σώσε τον εαυτό σου».

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Γραφείου Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διευθύντριας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι, Μαρίας Στέφη και την οικονομική στήριξη των χορηγών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Θεάτρου Μπέλλος.




Δες και αυτό!