Αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ

13/12/2024
από
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ανδρών στη Σαουδική Αραβία το 2034, παρά τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους.

Τα 211 κράτη που εκπροσωπήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του έκτακτου συνεδρίου της FIFA την Τετάρτη (11 Δεκεμβρίου) ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας της Μέσης Ανατολής, καθώς και υπέρ της απόφασης σχετικά με τους προτεινόμενους οικοδεσπότες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Η Σαουδική Αραβία κατέληξε να έχει τη μοναδική υποψηφιότητα, αφού αυτής της 10μελούς Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν συγκέντρωσε υποστήριξη και η κοινή υποψηφιότητα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αποσύρθηκε.

ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί φέρεται να σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενούσε το διάσημο τουρνουά τόσο σύντομα μετά τη διεξαγωγή του στο Κατάρ, ένα επίσης εχθρικό κράτος όσον αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τουλάχιστον σε νομικό επίπεδο.

Στον απόηχο της είδησης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κίνηση ως «στιγμή μεγάλου κινδύνου». Συνολικά 21 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η FairSquare και άλλες, δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία προειδοποιούν για τους «γνωστούς και σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους, τους μετανάστες εργαζόμενους και τους επισκέπτες φιλάθλους».

«Αναθέτοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς ουσιαστική προστασία, η FIFA αποφάσισε σήμερα τόσο να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις μας όσο και να απορρίψει τις δικές της πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψαν.

«Δεν λείπουν τα στοιχεία για μετανάστες εργάτες που βιώνουν εκμετάλλευση και ρατσισμό, για ακτιβιστές που καταδικάζονται σε δεκαετίες φυλάκισης επειδή εκφράζουν ειρηνικά [τα αιτήματά τους], για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα που αντιμετωπίζουν νομιμοποιημένες διακρίσεις ή κάτοικοι που εκδιώχθηκαν βίαια για να υπάρξει χώρος για κρατικά έργα.

«Είναι προφανές ότι χωρίς επείγουσα δράση και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 θα αμαυρωθεί από την καταστολή, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση σε μαζική κλίμακα», σημειώνεται.

Οι οργανώσεις εξήγησαν ότι «η FIFA έχει από καιρό αποδεχθεί ότι έχει σαφή ευθύνη» για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ενώ ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας αναμφίβολα αξίζει να βιώσει τη χαρά που μπορεί να φέρει ο διεθνής αθλητισμός, αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Πρέπει να συμβαδίζει με μέτρα που εγγυώνται τα δικαιώματα που η κυβέρνησή τους συνεχίζει να τους αρνείται».

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη Σαουδική Αραβία, με τη θανατική ποινή να είναι μία από τις «τιμωρίες». Επιπλέον, τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα λογοκρίνονται και είναι παράνομο να υπάρχεις ως ένα ανοιχτά τρανς άτομο.




Δες και αυτό!