Αντί-woke κυβέρνηση… και με τη βούλα

Ήταν το περασμένο Ιούνιο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στον ALPHA) ότι η «Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά» από την ισότητα στον γάμο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά του πρωθυπουργού στην νομοθεσία αυτή μετά την ψήφισή της. Ήταν, επίσης, και το πρώτο δείγμα της νέας  – πιο συντηρητικής και πιο φοβικής- επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησης με στόχο να κρατήσει τους (ακραία) συντηρητικούς ψηφοφόρους της.

Λίγους μήνες αργότερα και με αφορμή τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τον ιερό πόλεμο του Τραμπ κατά της λεγόμενης «διαφορετικότητας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να υιοθετεί στον λόγο του όρους και εκφράσεις της Ακροδεξιάς (ακριβώς όπως ο Τραμπ). Όπως για παράδειγμα τα όσα είπε στη συζήτηση (διοργανώθηκε από το iefimerida)που είχε τον Νοέμβριο με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ. Αυτή, μάλιστα, ήταν και η πρώτη φορά που ακούσαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά για «woke κουλτούρα» αλλά και για «τυραννία των μειοψηφιών».

«Φοβάμαι ότι το καθήκον να ακούμε έχει χαθεί σε αυτό που ονομάζουμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ, όπου ομάδες προσπαθούν να προωθήσουν τον διχασμό, τον θυμό και τη διαμάχη. Ουσιαστικά αυτό είναι ο ορισμός του ανελευθερισμού, όπου μια μειονότητα προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη της σε μια πλειοψηφία», ανέφερε ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε φτάσει σε άλλο επίπεδο. Έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αμφισβητήσει τη γνώμη τους και αν τολμήσεις να αμφισβητήσεις τη γνώμη τους, χαρακτηρίζεσαι φασίστας, πατριάρχης ή οτιδήποτε μπορεί να φανταστείς κάποιο. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Κι αν είναι πάνω μου, δεν θα πρέπει ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα. Εάν επαφίεται σε εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος έχει γίνει τόσο διχαστικός ώστε να έχει πάψει να συνιστά διάλογο».

Σε επίπεδο, τώρα, κυβερνητικής πολιτικής μεσολαβεί η σιωπηρή απομάκρυνση από τα σχολεία οποιουδήποτε υλικού αναφέρεται στις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες (ακόμα και από την πολυδιαφημιζόμενη πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού). Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν και η σχετική τοποθέτηση της τότε υφυπουργού Παιδείας, η οποία απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου του κόμματος ΝΙΚΗ σχετικά με το συμπεριληπτικό υλικό του Πολύχρωμου Σχολείου τον κατηγόρησε για παραπληροφόρηση λέγοντας «τα προγράμματα αυτά ενδεχομένως να έχουν υποβληθεί στο ΙΕΠ αλλά δεν διδάσκονται στα σχολεία».

Ακόμη πιο βαθιά στην αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική καθώς και στον τρόπο που προωθείται από τον Τραμπ (που αμφισβητεί οτιδήποτε έχει να κάνει με την ταυτότητα φύλου) μπαίνει η κυβέρνησή μας, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει τον Ιανουάριο ότι «τα φύλα είναι δύο  το αρσενικό και το θηλυκό». Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως λίγα χρόνια πριν, ο ίδιος σε ομιλία του στη Βουλή και με αφορμή την απαγόρευση των ιατρικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη δήλωνε το αντίθετο ενώ μέχρι και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στις τρανσφοβική αυτή δήλωση του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «αρκετές ατυπίες» στην ανάπτυξη του φύλου των ανθρώπων που δεν χωρούν στο έμφυλο δίπολο.

Για πρώτη φορά, επίσης, η ρητορική του Μητσοτάκη καταγράφεται και από την ετήσια έκθεση της ILGA-Europe, η οποία αφού τονίζει στις μεγάλες ελλείψεις τη νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο, αναφέρεται στις προβληματικές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και άλλων μελών της κυβέρνησης. Κάτι που έχει κι αυτό την αξία του, αν σκεφτούμε πως η οργάνωση έχει υπάρξει (κατά τη γνώμη μου πάντα) ιδιαίτερα «γενναιόδωρη» με την κυβέρνηση και τη στάση της γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Και κάπως φτάνουμε στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης για την απαγόρευση των ομόφυλων ζευγαριών (ανδρών) από την παρένθετη κύηση. Μια απαγόρευση την οποία ο υπουργός ευθαρσώς την δικαιολόγησε χρησιμοποιώντας ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις (ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικές του Τραμπ), όταν μίλησε για τράφικινγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοπός της τροπολογίας «είναι να αναχαιτίσει το τράφικινγκ πάνω στο θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις», ενώ όπως τόνισε ο υπουργός, η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικινγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία».

Φυσικά καμία σύνδεση δεν υπάρχει ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια και στο εμπόριο βρεφών. Και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βλέπουμε κοτζάμ υπουργό δικαιοσύνης να συμμετέχει στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μάλιστα να αποφασίζει (ή τουλάχιστον να δηλώνει ότι το κάνει) βάσει αυτών.

Αντί-woke κυβέρνηση και με τη βούλα, λοιπόν!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!