Άννα Απέργη: «Η ΔΥΠΑ αφήνει εκτός τα τρανς πρόσωπα από το ειδικό βοήθημα ευπαθών ομάδων»

19/02/2024
από
Σύμφωνα με ανάρτηση της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το «ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων» της ΔΥΠΑ δεν συμπεριλαμβάνει τα τρανς άτομα.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) αναφέρει ότι θα δώσει ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, ύψους 718,50 € (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας), με σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Αυτές είναι οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, οι αποφυλακισμένοι, οι γυναίκες θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, τα θύματα βίας και εμπορίας, και οι απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η Άννα Απέργη σε ανάρτησή της στο Facebook επισημαίνει ότι τα τρανς άτομα δεν είναι μεταξύ εκείνων που θα λάβουν αυτό το επίδομα, «παρότι προστέθηκαν στις ευπαθείς ομάδες της ΔΥΠΑ τον Ιούνιο του 2021».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:

«Πριν λίγες ημέρες η ΔΥΠΑ – Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ανακοίνωσε πως θα δοθεί ένα έκτακτο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, ύψους 718,50 Ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί άλλα δεν αφορά όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Το διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα, παρότι προστέθηκαν στις ευπαθείς ομάδες της ΔΥΠΑ τον Ιούνιο του 2021, δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα αυτό.

Παρότι όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, η νέα αυτή παροχή αποσκοπεί στην στήριξη των ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεν συμπεριλαμβάνει την πιο ευάλωτη απ’ τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα.

Δεν γνωρίζω με πιο κριτήριο σκέφτηκαν να μη μας συμπεριλάβουν σε αυτό το έκτακτο ειδικό βοήθημα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις δημόσια.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ».
Δες και αυτό!