Ανησυχητική αύξηση των διώξεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

01/12/2023
από
Νέα μελέτη της ILGA αποκάλυψε μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των συλλήψεων και των διώξεων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με την κατηγορία της συμμετοχής σε συναινετικές κουήρ σχέσεις, και της έκφρασης και ταυτότητας φύλου τους.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η ILGA διαπίστωσε ότι το 2023 καταγράφηκε μια αύξηση στις συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων επειδή απλά ζουν ως ο εαυτός τους. Παράλληλα, σημειώνει ότι κάθε καταγεγραμμένη σύλληψη συνοδεύτηκε από αστυνομική βία και κακομεταχείριση των κρατουμένων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αστυνομική κακοποίηση και κακομεταχείριση των κρατουμένων συνέβη σχεδόν σε κάθε καταγεγραμμένη σύλληψη ΛΟΑΤΚΙ+.

Σύμφωνα με την έκθεση Our Identities Under Arrest, από τον Νοέμβριο του 2023, 63 κράτη μέλη του ΟΗΕ ποινικοποιούν τις «συναινετικές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ομόφυλων ατόμων». Σημειώνεται επίσης ότι η Ουγκάντα, ειδικότερα, υπήρξε απίστευτα σκληρή απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με την εισαγωγή του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας.

Αν και ο αριθμός των κρατών που ποινικοποιούν τις ομόφυλες πράξεις έχει μειωθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία – η Σιγκαπούρη, οι Νήσοι Κουκ και ο Μαυρίκιος αποποινικοποίησαν φέτος τις ομόφυλες σχέσεις – ο αριθμός των συλλήψεων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που βασίζονται σε κάποια πλευρά της κουήρ ταυτότητάς τους, έχει σημειώσει «σοβαρή» αύξηση.

Η ILGA σημείωσε, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα επίσημα αρχεία είναι συχνά «απρόσιτα ή ανύπαρκτα», και σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι συλλήψεις ή διώξεις δεν καταγράφονται ποτέ ή «αναφέρονται με ασαφή και μεροληπτικό τρόπο».

Στην έρευνά της, η ILGA εξέτασε πάνω από 1.000 περιπτώσεις συλλήψεων και διώξεων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Η έρευνα επισημαίνει ιδιαίτερα «ανησυχητικές» τάσεις σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Γκάνα, η Ινδονησία, η Αιθιοπία, το Κουβέιτ, η Νιγηρία και η Ουγκάντα.

«Χώρες που θεωρούνται ευρέως ως “ασφαλείς” ή “ήσυχες” έχουν δει ξαφνικές αλλαγές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η σύμβουλος έρευνας Kellyn Botha.

«Η αυξανόμενη ρητορική μίσους κατά της σεξουαλικής και έμφυλης ποικιλομορφίας -είτε από πολιτικά πρόσωπα, θρησκευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες, επίσης με τη συνενοχή των μέσων ενημέρωσης- μετατρέπεται τακτικά σε καταστολές ή οργανωμένες εκστρατείες, των οποίων η διάρκεια, η έκταση και η βία δεν μπορούν να προβλεφθούν».

Εν τω μεταξύ, σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, οι Κομόρες, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ισημερινή Γουινέα, η Ιορδανία, η Λιβύη, οι Μαλδίβες και η Παπούα Νέα Γουινέα, έχουν σημειωθεί πολύ λίγες συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τα τελευταία χρόνια, αλλά από το 2021 παρατηρείται μια ξαφνική αύξηση.

Ο διευθυντής ερευνών της ILGA Lucas Ramón Mendos σημείωσε επίσης ότι – αν και οι περισσότεροι αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμοι επικεντρώνονται στην ποινικοποίηση των συναινετικών ομοφυλοφιλικών πράξεων, σε πολλά πλαίσια, «ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο ντύνεται, ενεργεί ή μιλάει» συχνά το καθιστά ακόμη πιο εύκολο στόχο για την αστυνομία.

Ο Mendos εξήγησε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρούνται συχνά «απόδειξη» της «ομοφυλοφιλίας» από την αστυνομία και μπορεί να είναι αρκετά για να «δικαιολογήσουν μια σύλληψη», ανεξάρτητα από την πραγματική σεξουαλική ή έμφυλη ταυτότητα του ατόμου.

«Είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να στοχοποιηθεί για τη μη συμβατή εμφάνιση ή τους τρόπους συμπεριφοράς του παρά για οποιαδήποτε επαληθεύσιμη “παράνομη” σεξουαλική πράξη», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες ζουν «υπό συνεχή απειλή», λέει ο διευθυντής προγραμμάτων Guchaten Sandhu. Αποδεικνύει επίσης περαιτέρω τη μεγάλη σημασία της παροχής ασύλου σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.




Δες και αυτό!