Ανέβηκε από τη 18η στη 17η θέση, ανάμεσα σε 49 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα στον Χάρτη για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (Rainbow Map) της οργάνωσης ILGA-Europe για το 2022.
Ο Rainbow Map δημοσιεύτηκε σήμερα στο IDAHOT+ Forum που διεξάγεται στη Λευκωσία. Δίνει «σκορ» στην Ελλάδα για το 2022 52%, ενώ το 2021 ήταν 47%, στάσιμη για 3 χρόνια. Η Δανία, η Ισλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Λετονία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο άλμα στη βαθμολογία.
Ο ετήσιος Χάρτης της ILGA-Europe, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, διαπιστώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίστηκε μια νέα δυναμική για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν γύρω από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και να προωθήσει τα ΛΟΑΤΚΙ πρότυπα, δίνοντας στις κυβερνήσεις έδαφος για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, καθώς η δημοκρατία στην Ευρώπη αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις.
«Αλλά δεν είναι μόνο καλά νέα», συμπληρώνει η ILGA-Europe: «Ορισμένες χώρες που κάποτε ήταν πρωτοπόρες στα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ διολισθαίνουν προς τα κάτω, ενώ άλλες κινδυνεύουν να ακολουθήσουν το προηγούμενο χωρών όπου τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ εργαλειοποιούνται για πολιτικό όφελος.»
Ο Rainbow Map της ILGA-Europe, που εκδίδεται κάθε Μάιο από το 2009, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT), κατατάσσει και τις 49 ευρωπαϊκές χώρες σε μια κλίμακα μεταξύ 0% (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις) και 100% (σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλήρης ισότητα). Τα φετινά ευρήματα αποτελούν μια ευπρόσδεκτη αντίθεση με εκείνα του χάρτη του 2021, ο οποίος διαπίστωσε μια πλήρη στασιμότητα όσον αφορά τα δικαιώματα και την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στις χώρες με βελτίωση των επιδόσεων η Ελλάδα
Φέτος, παρατηρούμε βελτιώσεις στον χάρτη και τη βαθμολογία των χωρών:
1. Δανία έκανε άλμα επτά θέσεων για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του 2022. Ο λόγος για το άλμα της Δανίας είναι ότι πρωτοστατεί στην κάλυψη των κενών κατά των διακρίσεων στην ισχύουσα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την ίση μεταχείριση, ο οποίος καλύπτει την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, και του ποινικού κώδικα για να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου (SOGIESC) ως επιβαρυντικούς παράγοντες στα εγκλήματα μίσους.
2. Περισσότερες χώρες προωθούν την ισότητα δίνοντας τη δέουσα αναγνώριση και προστασία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η Ισλανδία απέσπασε πόντους, μεταξύ άλλων, λόγω της νομοθετικής αναγνώρισης της τρανς γονεϊκότητας, ενώ η Γερμανία θέσπισε απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ και η Γαλλία απαγόρευσε τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
3. Μετά από χρόνια στασιμότητας, υπάρχει θετική νομοθετική κίνηση στην Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, κάτι που αντικρούει την αφήγηση ότι υπάρχει ένα χάσμα Ανατολής/Δύσης όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της ILGA-Europe, Evelyne Paradis: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν ενεργά να αναλάβουν πραγματική δράση κατά τους τελευταίους 12 μήνες για την πρόοδο της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, με αποτέλεσμα ο χάρτης Rainbow να φαίνεται θετικά διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Απέναντι στις αντι-ΛΟΑΤΚΙ δυνάμεις που εξακολουθούν να είναι διάχυτες σε όλη την Ευρώπη, χαιρετίζουμε την ανανεωμένη κινητοποίηση ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βελτιώσουν τη βιωμένη πραγματικότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Χρειάζονται σίγουρα περισσότερα για να ενισχυθεί αυτή η ανοδική δυναμική το επόμενο έτος».
Φέτος, η ILGA-Europe εισάγει μια νέα κατηγορία σχετικά με την intersex σωματική ακεραιότητα. Με αυτόν τον νέο τίτλο, θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων απαιτεί αφοσιωμένες προσπάθειες. Επιτρέπει επίσης την καλύτερη αξιολόγηση του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Γερμανία και η Ισλανδία έχουν ενταχθεί στον μικρό αριθμό χωρών που απαγορεύουν τις μη ιατρικά αναγκαίες επεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα χωρίς συγκατάθεση, αλλά μέχρι στιγμής καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοπόρου Μάλτας, δεν έχει θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες πολιτικές εφαρμογής και παρακολούθησης που θα επέτρεπαν την πλήρη προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ίντερσεξ ατόμων. Νομοθετικές εργασίες για την απαγόρευση των επεμβάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αυστρία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Οι χώρες που παρουσίασαν αρνητική εικόνα
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη σημαντική πτώση στην κατάταξη, από τη 10η στη 14η θέση, χάνοντας βαθμούς, καθώς φέτος παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι ο φορέας ισότητας δεν προστατεύει αποτελεσματικά, όπως ορίζει η εντολή του, για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή ευρέως διαδεδομένου πολιτικού και δημοσιογραφικού αντι-τρανς συναισθήματος, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό για τη νομική αναγνώριση του φύλου και την απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής» για όλα.
Εν μέσω της αύξησης του επίσημου αντι-ΛΟΑΤΚΙ συναισθήματος στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και οι δύο χώρες δεν απέχουν πλέον πολύ από τη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ, η οποία επί του παρόντος ανήκει στην Πολωνία. Η Ρουμανία χάνει βαθμούς λόγω της παρεμπόδισης της ελευθερίας του συνέρχεσθαι από τις αρχές με την απαγόρευση και την τιμωρία των εκδηλώσεων Pride. Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία υποχώρησε τρεις θέσεις, κυρίως επειδή το κοινοβούλιο της ενέκρινε μια σειρά τροπολογιών που εισάγουν άμεσες διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της «απεικόνισης και προώθησης της ταυτότητας φύλου που διαφέρει από το φύλο κατά τη γέννηση, της αλλαγής φύλου και της ομοφυλοφιλίας» για άτομα κάτω των 18 ετών.
Παραμένουν σημαντικά κενά όσον αφορά τη θεμελιώδη προστασία από τις διακρίσεις και τη βία στις μισές σχεδόν χώρες. Επί του παρόντος, 20 από τις 49 χώρες εξακολουθούν να μην έχουν προστασία κατά των εγκλημάτων μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ 28 χώρες δεν έχουν προστασία κατά της βίας με βάση την ταυτότητα φύλου.
Η Διευθύντρια Προάσπισης της ILGA-Europe, Katrin Hugendubel, δήλωσε: «Παρά τη νέα δυναμική που βλέπουμε ξεκάθαρα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Ένα καθοδικό σπιράλ εχθρικού πολιτικού λόγου, νομοθετικής στασιμότητας και, σε ορισμένες χώρες, ακόμη και απόσυρσης των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ΛΟΑΤΚΙ είναι ανησυχητικό. Και ενώ χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, για παράδειγμα, δεν έχουν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κινούνται προς τα κάτω στην κατάταξη, όλο και πιο κοντά στην Πολωνία, η οποία βρίσκεται στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια θλιβερή υπενθύμιση ότι όταν οι κυβερνήσεις δεν τηρούν σθεναρά τις δεσμεύσεις τους για την προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, μια ισχυρή αντιπολίτευση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χώρο για να διαδώσει μίσος και διχασμό», πρόσθεσε η Hugendubel.
Πρώτη η Μάλτα επί μία 7ετία
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Μάλτα συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη του Ουράνιου Τόξου, με βαθμολογία 92%.
Με 74 βαθμούς, η Δανία καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση – πρόκειται για άνοδο επτά θέσεων, που τροφοδοτείται κυρίως από τις τροποποιήσεις στις νομοθεσίες της για τα εγκλήματα μίσους και την ίση μεταχείριση.
Το Βέλγιο καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βαθμολογία 72%.
Οι τρεις χώρες που βρίσκονται στο άλλο άκρο του Δείκτη είναι το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (8%), ακριβώς οι ίδιες με τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα με την πιο δραματική πτώση στη βαθμολογία της, χάνοντας 11% μονάδες σε σχέση με την αναποτελεσματική και μη συστηματική εργασία του αρμόδιου φορέα για την ισότητα σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και το σχέδιο δράσης για την ισότητα που δεν ανανεώθηκε ούτε εφαρμόστηκε.
Η Πορτογαλία έχει επίσης υποχωρήσει κατά 5% μονάδες λόγω της λήξης του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης.
Η Δανία, η Ισλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Λετονία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο άλμα στη βαθμολογία. Η Ισλανδία τροποποίησε τη νομοθεσία της για τα παιδιά ώστε να επιτρέπει την καταχώρηση των γονέων με ουδέτερο φύλο, ένα βήμα που αναγνωρίζει την τρανς γονεϊκότητα. Η Ισλανδία έλαβε επίσης πόντους σε σχέση με τη νέα κατηγορία της ILGA-Europe “intersex σωματική ακεραιότητα”.
Η Γαλλία πέρασε την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής, ήρε τις απαγορεύσεις στην αιμοδοσία και υιοθέτησε νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση. Η Ελλάδα ήρε επίσης τις απαγορεύσεις στην αιμοδοσία και ενέκρινε ένα νέο σχέδιο δράσης για την ισότητα. Η Λετονία τροποποίησε τον ποινικό της κώδικα κατά τρόπο ώστε τα δικαστήρια να τον εφαρμόζουν για την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού ως επιβαρυντικού παράγοντα.
https://avmag.gr/155207/kamia-thetiki-nomothetiki-allagi-gia-ta-loati-atoma-stin-eyropi-ton-teleytaio-chrono/