Αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου 2015 η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Act Up εναντίον του υπουργείου Υγείας, με αίτημα την απόσυρση της επαναφοράς της Γ.Υ. 39Α από τον τότε υπουργό υγείας Άδ. Γεωργιάδη. Πρόκειται για τη διάταξη Λοβέρδου που είχε γίνει αιτία να διαπομπευθούν 12 οροθετικές γυναίκες.
Την αναβολή ζήτησε η εισηγήτρια και, σύμφωνα με την Act Up, “αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί, για εμάς στην Act Up, την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης το κοινού για το αντισυνταγματικό της ΓΥ39Α και τους λόγους της απόσυρσής της.”
Το βράδυ της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου έγινε στο “Γκρι” καφέ της πλατείας Εξαρχείων η προγραμματισμένη συζήτηση με θέμα: “39Α Η Κατασκευή του Φόβου στην Υγεία” και παράλληλα προβαλόταν το ντοκιμαντέρ “Ruins”.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι:
– Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής εργασίας, τμήμα κοινωνίας Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. O κ. Πουλόπουλος έθεσε ακριβώς, με την αναδρομή στα γεγονότα, τις πολιτικές διαστάσεις της κατασκευής του φόβου και ειδικά στην υγεία, ως την πολιτική επιλογή για τον έλεγχο της μάζας.
– Ζωή Μαυρουδή η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “RUINS το χρονικό της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών”. Μετέφερε την εμπειρία της διεθνή και εθνική πραγματικότητα, από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις με το κοινό του ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε με αφορμή τα γεγονότα.
– Μπάμπης Αγρολάμπος Δημοσιογράφος της “Εφημερίδας των Συντακών”, ο οποίος και έκανε το συντονισμό της συζήτησης, παρουσιάζοντας την πλευρά των δημοσιογράφων και της στάσης που κράτησαν κατά την περίοδο εκείνη, αλλά και των αντανακλαστικών τους σε σχετικές παλαιότερες διατάξεις.
– Κωσταντής Καμπουράκης από την Act Up. Παρουσίασε τους λόγους που οδηγήθηκε η Act Up στην προσφυγή για δεύτερη φορά στο ΣτΕ κατά της ΓΥ39Α και στην αιτιολόγηση της πολιτικής αυτής απόφασης. Παράλληλα με τις αναφορές στα γεγονότα έγινε κατανοητή η δράση της οργάνωσης, στον τρόπο λειτουργίας και στήριξης των γυναικών όλο αυτό το διάστημα. Επισημάνθηκε ότι η κατασκευή του φόβου που συνδέεται με τα βιολογικά υγρά είναι ένας από τους λόγους διαπόμπευσης ειδικά των γυναικών στις πατριαρχικές κοινωνίες.
Έγινε παρέμβαση / ενημέρωση για την εξέλιξη της αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης, από το Νομικό σύμβουλο της Act Up, δικηγόρο, Νικόλαο Χαμτζούδη.
Παρουσιάστηκε και συζητήθηκε, με το κοινό, με έντονο και παραστατικό τρόπο:
– η πολιτική διαχείριση της “κατασκευής” της “Υγειονομικής Βόμβας” από την καθεστηκυία τάξη
– η κατασκευή του ενόχου, που χρειάζεται για να υπηρετηθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική ως μέσο εξυπηρέτησης των μνημονιακών επιλογών.
– ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο φακός, τηλεοπτικός και φωτογραφικός, των ΜΜΕ, το ταλαιπωρημένο γυναικείο κορμί των χρηστριών, ως κατάπτυστος προεκλογικός χρόνος τηλεοπτικής παρουσίας από τους υπουργούς και υποψήφιους βουλευτές: Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που πρόβαλαν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της “Αγίας Ελληνικής Οικογένειας”.
– οι διεθνείς αντιδράσεις, για τη διαπόμπευση των Οροθετικών Γυναικών, αλλά και για την ποινικοποίηση της Hiv/Aids λοίμωξης, τόσο στον επιστημονικό όσο και αλληλέγγυο χώρο.
– το χρονικό των γεγονότων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα.
– η ΓΥ39Α ως προπομπός των επιχειρήσεων ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ & ΘΕΤΙΣ.
– καταγγέλθηκε η αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής της Act Up κατά του Υπ. Υγείας για την επαναφορά της 39A.