Ανακοίνωση του EGALITE για την ισότητα στον γάμο

21/02/2024
από
Με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, ο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανισμός των υπαλλήλων της ΕΕ, EGALITE, χαιρετίζει αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα σημειώνει τις διακρίσεις που συνεχίζουν να υφίστανται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανισμός, αναφέρονται οι νομοθεσίες στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, με σκοπό την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Παράλληλα, τονίζεται ότι ο νόμος για την ισότητα στον γάμο διατηρεί κάποιες διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

«Ο EGALITE, ο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανισμός των υπαλλήλων της ΕΕ, χαιρετίζει και γιορτάζει μαζί με τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις της Ελλάδας, την υιοθέτηση της ιστορικής νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία παραχωρεί δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, και αναγνωρίζει πλήρως τους γάμους που και τις συγγενικές σχέσεις με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή η ψήφιση αντικατοπτρίζει την τάση των ευρωπαϊκών κοινωνιών προς την ενίσχυση της ισότητας των ομόφυλων ζευγαριών.

Η υιοθέτηση αυτού του νόμου έρχεται λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, μια στιγμή κατά την οποία η δημόσια αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων είναι αυξημένη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο νόμος ακολουθεί επίσης έναν αριθμό σημαντικών νομοθετικών βημάτων που έχει κάνει η τωρινή ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, κάνοντας την Ελλάδα την πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει τις ιατρικές παρεμβάσεις στα intersex παιδιά τον Ιούλιο 2023, αναιρώντας την απαγόρευση των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες να δώσουν αίμα τον Ιανουάριο του 2023, και καταργώντας τις λεγόμενες «θεραπείες» μεταστροφής κατά των ΛΟΑΤΚΙ ανηλίκων και ευάλωτων ατόμων τον Μάιο του 2023.

Ο νόμος ωστόσο δεν καταργεί άλλες πρακτικές διάκρισης στην Ελλάδα όπως:

  • Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) για ομόφυλα ζευγάρια δύο γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται η σημερινή πρακτική διακρίσεων, σύμφωνα με την οποία μόνο οι ανύπαντρες γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν παιδί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε ελληνική κλινική.
  • Η αλτρουιστική παρένθετη κυοφορία, αν και νόμιμη στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμη μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, δημιουργώντας μια διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, για παράδειγμα οι γκέι άνδρες δεν έχουν ίση πρόσβαση στη δυνατότητα να κάνουν παιδί και να δημιουργήσουν οικογένεια. Ο νέος νόμος δεν το διαχειρίζεται αυτό».

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Πρόεδρος της EGALITE, Ελένη Χρηστίδου, και ο Σταμάτης Άνθης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.




Δες και αυτό!