Ανακοίνωση της ILGA-Europe για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

12/03/2024
από
Η ΛΟΑΤΚΙ+ ευρωπαϊκή οργάνωση ILGA-Europe καταδίκασε την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «συμπαραστέκεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Με μια ανάρτηση στα social media, η ΛΟΑΤΚΙ+ ΜΚΟ σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί και η ταυτότητα φύλου των θυμάτων ως κίνητρο για την τρανσφοβική επίθεση, «όπως επιτρέπει και ο ελληνικός νόμος περί εγκλημάτων μίσους». Την ίδια στιγμή, η ILGA υπογραμμίζει την αύξηση του αντί-τρανς λόγου σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ILGA-Europe:

«Η ILGA-Europe συμπαραστέκεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ειδικότερα στα τρανς άτομα στην Ελλάδα, μετά τις φρικτές επιθέσεις που δέχθηκαν δύο τρανς άτομα αυτό το Σαββατοκύριακο από μια ομάδα άνω των 150 ατόμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για λεκτική βία κατά συρροή με ρατσιστικά κίνητρα. Ενώ χαιρετίζουμε την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου, καλούμε την εισαγγελία να διερευνήσει και το κίνητρο της ταυτότητας φύλου των θυμάτων ως επιβαρυντικό λόγο, όπως επιτρέπει ο ελληνικός νόμος περί εγκλημάτων μίσους.

Οι επιθέσεις αποτελούν μια ακόμη σκοτεινή υπενθύμιση ότι υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις που στοχεύουν την κοινότητα, με σκοπό να σκορπίσουν φόβο και διχασμό στις κοινωνίες μας και να διαταράξουν την κοινή μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιά. Όπως διαπιστώνει η φετινή μας Ετήσια Επισκόπηση, ο αντί-τρανς λόγος από πολιτικούς που επιδιώκουν να κερδίσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία είναι διάχυτος σε όλη την Ευρώπη.

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πόσοι άνθρωποι βγήκαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις επιθέσεις. Χαιρετίζουμε επίσης πολύ τη σαφή δήλωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία δήλωσε ότι η εισαγγελία πρέπει να “εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες” και να ασκήσει δίωξη για να διασφαλίσει δικαιοσύνη για όλα».
Δες και αυτό!