Ο Βρετανός τρανς μπαμπάς Freddy McConnell αναγκάζεται να γεννήσει στο εξωτερικό προκειμένου να αναγνωριστεί νομικά ως πατέρας του δεύτερου παιδιού του.
Ο McConnell, ο οποίος έχασε μια μακρά δικαστική μάχη κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να ονομαστεί πατέρας ή γονέας του πρώτου του παιδιού του στο πιστοποιητικό γέννησής του, ελπίζει να ταξιδέψει στη Σουηδία για να γεννήσει το δεύτερο μωρό του. Εκεί, οι τρανς άνδρες που γεννούν, καταγράφονται ως ο πατέρες στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.
Μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικών αγώνων, ο McConnell έχασε την υπόθεση στο Εφετείο το 2020. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να ασκήσει έφεση στην απόφαση – αφήνοντάς τον χωρίς περαιτέρω νομικές επιλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
I realise this crowdfunder is a big ask. I feel strange about it and I want to be transparent about that.
I’m talking about this more/regularly on instagram, if that’s a place you also hang out… https://t.co/KfCWjnNv1xpic.twitter.com/D2Tphe1Hdg
— Freddy McConnell (@freddymcconnell) October 20, 2021
«Από τότε που αποφάσισα να κάνω άλλο παιδί, αυτό το πρόβλημα διαφαινόταν στον ορίζοντα», είπε ο McConnell στο PinkNews. «Και δεν είχα ξεκάθαρη αίσθηση του πώς θα το αντιμετωπίσω.»
Το πρόβλημα είναι ότι εάν γεννήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο παιδί του θα έχει είτε ανακριβές πιστοποιητικό γέννησης –καταγράφοντας τη «μητέρα» του ως «Alfred» οδηγώντας το σε πιθανή κακοποίηση και διακρίσεις αργότερα στη ζωή του, εξαναγκάζοντάς το σε outing κάθε φορά που ζητούνται τα στοιχεία του, ότι έχει τρανς γονέα– ή, όπως το μεγαλύτερο αδερφάκι, που δεν έχει καθόλου πιστοποιητικό γέννησης.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ ο McConnell είναι νόμιμα άνδρας, η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου από τη δεκαετία του 1950 επιμένει ότι όποιο άτομα και να γεννήσει ένα μωρό μπορεί να καταγραφεί μόνο ως μητέρα στο πιστοποιητικό γέννησης. Αυτό το ζήτημα επηρεάζει όχι μόνο τρανς γονείς, αλλά και ομόφυλα ζευγάρια, και ζευγάρια που χρησιμοποιούν παρένθετη γυναίκα.
Η οικογένειά του υποστηρίζει το σχέδιό του να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να γεννήσει, με τη μαμά του McConnell, Esme, να οργανώνει έναν έρανο για να συγκεντρώσει 10.000 λίρες, ώστε ο McConnell και η οικογένειά του να ταξιδέψουν μαζί στη Σουηδία.
«Τελικά, είναι ένα πολύ ρεαλιστικό, ξεκάθαρο άτομο», λέει ο McConnell για τη μητέρα του. «Έβλεπε το άγχος που μου προκαλούσε και ήξερε, επίσης, ότι ακόμα κι αν ήμουν ξεκάθαρος ότι ήθελα να πάω στη Σουηδία, θα δυσκολευόμουν να ζητήσω τέτοιου είδους βοήθεια. Οπότε το έκανε μόνο για μένα.»
Ενώ υπήρχαν πολλά σημεία στην εγκυμοσύνη του, όπου πίστευε ότι θα έπρεπε να μείνει και να γεννήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο McConnell σκέφτηκε επίσης να ταξιδέψει στον Καναδά, ή την Αυστραλία, καθώς και οι δύο χώρες έχουν καλύτερη νομική αναγνώριση για τρανς γονείς. Στη συνέχεια, μίλησε με έναν τρανς μπαμπά από τη Γερμανία, ο οποίος του είπε για τον τοκετό στη Σουηδία.
«Μιλώντας με αυτόν τον μπαμπά [από τη Γερμανία] άλλαξε κάπως τα πάντα μέσα μου», θυμάται ο McConnell. «Το έκανε να φαίνεται πραγματικά εφικτό. Ήταν πραγματικά ενθαρρυντικός και προσφέρθηκε να μου δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του νοσοκομείου όπου γέννησε και να με φέρει σε επαφή με τη ντούλα του. Είπε ότι όλα λειτούργησαν [με το πιστοποιητικό γέννησης του μωρού] και ήταν πολύ απλό.»
Σύμφωνα με το GoFundMe που δημιούργησε η μαμά του McConnell, η Σουηδία είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που αναγνωρίζει πλήρως τους τρανς γονείς.
«Πολλές άλλες δυτικές δημοκρατίες διαθέτουν πιστοποιητικά γέννησης ουδέτερου φύλου σε κάθε είδους οικογένειες, ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν το κάνει», αναφέρεται.
«Αισθανόμαστε εξίσου έντονα με τον Freddy, ότι τα εγγόνια μας χρειάζονται ακριβή πιστοποιητικά γέννησης, τα οποία αντικατοπτρίζουν την αλήθεια τους, και τα οποία δε θα προκαλέσουν αμηχανία ούτε θα τα θέσουν σε μειονεκτική θέση καθώς μεγαλώνουν. Κανένα άτομο δεν πρέπει να φεύγει από την πατρίδα του για να γεννήσει. Αλλά, αν αυτό είναι που χρειάζεται για να έχουμε δίκαιη και ίση μεταχείριση βάσει του νόμου για το επόμενο εγγόνι μας, νιώθουμε ως οικογένεια ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.»