Φαίνεται πως το σύμφωνο συμβίωσης (πολιτική συμβίωση) που είχε υπογράψει ΛΟΑΤ+ ζευγάρι, τον περασμένο Ιανουάριο στις κεντρικές φυλακές Κύπρου, δεν φάνηκε σημαντικός λόγος για τον (Κύπριο) υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ώστε να μην προχωρήσει με τη διαδικασία απέλασης, χωρίζοντας το ζευγάρι.
Ο Ένζο (αυτοπροσδιορίζεται με αρσενικές αντωνυμίες) είχε προχωρήσει στην υπογραφή Πολιτικής Συμβίωσης τον Ιανουάριο 2020 με τον Κύπριο Κεβόρκ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές πριν 5 χρόνια.
Λόγω της καλής διαγωγής του τα τελευταία χρόνια και μετά την ολοκλήρωσης της ποινής, ο Ένζο βγήκε από τη φυλακή. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η σύναψη του συμφώνου θα του αναγνώριζε τη δυνατότητα να παραμείνει στη χώρα, βάσει του σεβασμού της οικογενειακής ζωής, η απέλαση του προγραμματίστηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου. Εντελώς αιφνιδιαστικά, μάλιστα, ο ίδιος οδηγήθηκε σε απέλαση δύο μέρες νωρίτερα, χωρίς να του επιτραπεί και να προλάβει να μιλήσει με τον σύντροφο του για να τον αποχαιρετήσει.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΛΟΑΤΙ οργάνωσης Accept, η οποία μάλιστα καταδίκασε τις δηλώσεις του κ. Νουρή, που όταν ερωτήθηκε για το θέμα φαίνεται να δήλωσε πως «αν θέλουν να είναι μαζί, να πάνε να ζήσουν στη Βραζιλία».
«Βρίσκουμε τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, αναφορικά με την εισήγηση όπως ‘ας πάνε να ζήσουν… στη Βραζιλία ο Ένζο και ο Κεβόρκ’ απαράδεκτες, απάνθρωπες, ανήκουστες, απρεπείς για τη δική του θέση και ιδιότητα και θεωρούμε ότι έχουν γίνει με πρόθεση φθηνού λαϊκισμού», σχολίασε η οργάνωση, τονίζοντας πως «εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τον λόγο επίσπευσης της διαδικασίας, αδικαιολόγητα, χωρίς δημόσια ενημέρωση και εντός κεκλεισμένων θυρών. Επιπλέον, θίγονται πολλά ζητήματα, τα οποία διερευνούμε επί του παρόντος, και θα επανέλθουμε με την πλήρη εικόνα της κατάστασης και των συνθηκών της εν λόγω απέλασης». Τέλος, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να εξηγήσει δημόσια «πως και γιατί έχει εσκεμμένα αγνοήσει το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, πως και γιατί έχει εσκεμμένα αγνοήσει την βούληση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, και εάν υπάρχουν αλλότρια κίνητρα πέραν από την γενικόλογη επίκληση στο ‘δημόσιο συμφέρον’».
https://www.facebook.com/acceptCyprus/posts/3416429055047213
Το περιστατικό σχολίασε κι ο Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, ο οποίος τόνισε πως: «Λαμβάνοντας υπόψη πως ο σύντροφος του Ένζο, Κεβόρκ, δεν μιλά την Πορτογαλική γλώσσα, δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Βραζιλία και δεν διατηρεί άλλους κοινωνικούς, πολιτισμικούς ή οικογενειακούς δεσμούς εκεί, η μόνιμη απέλαση στην πράξη σημαίνει διαχωρισμό της οικογένειας. Εν κατακλείδι, η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με το εδάφιο (1) του άρθρου 15 του Συντάγματος, αλλά ούτε και με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύουν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή».
Η υπόθεση της απέλασης του Ένζο θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.