Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις

09/04/2024
από
Πάνω από τα μισά βιβλία που λογοκρίθηκαν το 2023 στις ΗΠΑ εχουν ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία ή χαρακτήρες, ανακοίνωσε η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών τη Δευτέρα.

Με την έναρξη της Εθνικής Εβδομάδας Βιβλιοθηκών, μιας εκδήλωσης που συνδιοργανώνεται από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA) και τις βιβλιοθήκες της χώρας κάθε Απρίλιο, η ALA αποκάλυψε τους 10 πιο αμφισβητούμενους τίτλους του 2023. Μεταξύ των 10 βιβλίων, επτά τίτλοι του καταλόγου λογοκρίθηκαν για το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενό τους.

«Κοιτάζοντας τους τίτλους των πιο αμφισβητούμενων βιβλίων του περασμένο χρόνο, είναι προφανές ότι οι ομάδες πίεσης στοχεύουν τα βιβλία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ και μη λευκά άτομα», είπε η πρόεδρος της ALA, Emily Drabinski.

«Στην ALA, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του να επιλέγετε αυτό που θέλετε να διαβάσετε. Το να ρίξουμε φως στη βλαβερή λειτουργία αυτών των ομάδων πίεσης είναι μία από τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας να διαβάζουμε», πρόσθεσε.

Από το 2021, παρατηρείται ένα τεράστιο και αυξανόμενο κύμα λογοκρισίας και απαγορεύσεων συγκεκριμένων βιβλίων. Ο αριθμός των βιβλίων που βρίσκονται στο επίκεντρο της λογοκρισίας, αυξήθηκε κατά 65% το 2023, σε σύγκριση με το 2022, σημειώνοντας ρεκόρ από τότε που η ALA άρχισε να συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία πριν από 20 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Πέρυσι, η ALA κατέγραψε 4.240 έργα σε σχολεία και δημόσιες βιβλιοθήκες, που στοχοποιήθηκαν.

Φέτος, το «Gender Queer» του Maia Kobabe βρέθηκε στην κορυφή της λίστας της ALA για τρίτη συνεχή χρονιά. Το μυθιστόρημα του 2019 είναι μια εικονογραφημένη βιογραφία που περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι του Kobabe σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό του, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητάς του.

Τα απομνημονεύματα του Kobabe έχουν συχνά επικαλεστεί από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι ορισμένα βιβλία είναι ακατάλληλα για τα παιδιά και θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Το μυθιστόρημα έγινε στόχος μιας αγωγής στη Βιρτζίνια, η οποία επεδίωκε να κηρυχθεί ο τίτλος του ως άσεμνος για παιδιά και να περιοριστεί η διανομή του σε ανηλίκους. Ένας δικαστής απέρριψε την αγωγή τον Αύγουστο του 2022.

Αρκετοί άλλοι τίτλοι του καταλόγου έχουν επίσης αποτελέσει εδώ και καιρό στόχο προσπαθειών απαγόρευσης, όπως το «The Bluest Eye» της νομπελίστριας Toni Morrison, το οποίο έχει στοχοποιηθεί από την κυκλοφορία του το 1970 για τις απεικονίσεις του ρατσισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι 10 πιο αμφισβητούμενοι τίτλοι του 2023 περιλαμβάνουν:

  1. «Gender Queer», Maia Kobabe. Για το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο και το υποτιθέμενο σεξουαλικό περιεχόμενο.
  2. «All Boys Aren’t Blue», George M. Johnson. Για το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο και το υποτιθέμενο σεξουαλικό περιεχόμενο.
  3. «This Book is Gay», Juno Dawson
  4. «The Perks of Being a Wallflower», Stephen Chbosky
  5. «Flamer», Mike Curato
  6. «The Bluest Eye», Toni Morrison
  7. «Tricks», Ellen Hopkins
  8. «Me and Earl and the Dying Girl», Jesse Andrews
  9. «Let’s Talk About It», Erika Moen και Matthew Nolan
  10. «Sold», Patricia McCormick

Η ALA σημείωσε ότι τα στοιχεία της αντιπροσωπεύουν απλώς ένα «στιγμιότυπο της λογοκρισίας βιβλίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους». Τα στοιχεία της περιλαμβάνουν μόνο τις αμφισβητήσεις βιβλίων που αναφέρθηκαν στην Ένωση από βιβλιοθηκονόμους και από ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε όλη τη χώρα.

Πολλά περιστατικά συχνά δεν αναφέρονται στην ALA ούτε καλύπτονται στις ειδήσεις, σύμφωνα με την Ένωση. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο λόγω των πρόσφατων προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών νομοθετών και των συντονισμένων εκστρατειών από συντηρητικές ομάδες, όπως η οργάνωση «Moms for Liberty».




Δες και αυτό!