Στεκόμαστε συντροφικά και μαζί με την αγάπη μας δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στην Queer Ντεκαπάζ και στην «Πρωτοβουλία για ένα Aυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας», @ οποί@ και εναντιώθηκαν στη λογική και τις πρακτικές που περιβάλλουν το Athens Pride, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των μπάτσων φέτος σε αυτό. Η δράση τους μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνες-α-ους, καθώς όχι μόνο αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης, αλλά την αντιλαμβανόμαστε ως απαραίτητη αντίσταση στην αφομοίωση από το κράτος, στην προσκόλληση στους θεσμούς, την εκμετάλλευση των lgbtqi+ από το οικονομικό σύστημα και την πολιτική υπεραξία που κυρίαρχοι αντλούν από τους δικούς μας αγώνες για ανάσες ελευθερίας.
Δεν είναι βία η αντίσταση στην εξουσία, και για εμάς αυτό είναι ξεκάθαρο. Βία, είναι τα φαγωμένα γόνατα των συντρόφ@ που έσυραν οι Συριζαίοι στην προσπάθεια τους να περιφρουρήσουν το μπλοκ των μπάτσων, βία είναι οι εγκλεισμοί των μεταναστ@ και οι εντολές απελάσεων που θα υπογράψουν οι ίδιοι οι μπάτσοι γυρνώντας στα γραφεία τους την επόμενη μέρα από το Pride, βία είναι η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από το κράτος, βία είναι ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις της νομοθεσίας εξαιτίας της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, βία είναι η εκδίωξη- πολλών από εμάς- από τα σπίτια της οικογένειας μας, βία είναι ο αποκλεισμός των τρανς ατόμων από τον εργασιακό χώρο, βία είναι ο φόβος που τα περισσότερα από εμάς έχουμε αισθανθεί αν μαθευτεί η σεξουαλική μας ταυτότητα, βία είναι να σου ρίχνουν 13 χρόνια φυλάκισης λόγω διαπροσωπικών σχέσεων με υποκείμενα του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, βία είναι ο στιγματισμός των υποκειμένων με ψυχιατρική εμπειρία και ο καταναγκαστικός εγκλεισμός τους σε ψυχιατρικά κλουβιά, βία είναι η θυματοποίηση όσων έχουν νιώσει στο πετσί τους την κουλτούρα του βιασμού, βία είναι η ανεργία σε μια κοινωνία όπου η μισθωτή εργασία είναι σκλαβιά αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητο μέσο επιβίωσης. Η βία προϋποθέτει σχέσεις εξουσίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει ουδέτερο πρόσημο, ούτε και να αντιστραφεί. Απέναντι στην κυρίαρχη βία και τις εξουσίες απαντάμε με αντίσταση και αντι-βία.
Θεωρούμε πως η lgbtqi+ κοινότητα είναι ανομοιογενής και όχι ένα ενιαίο σύνολο, γιατί παρόλο που μπορεί να ”νοείται” ως τέτοιο, συγκροτείται από υποκείμενα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο προνομιούχα. Εφόσον οι υπάρξεις μας συγκροτούνται από ένα σύνολο ταυτοτήτων, οι lgbtqi+ ταυτότητες από μόνες τους δεν μπορούν να συνθέσουν συλλογικοποιήσεις, στις οποίες τα υποκείμενα θα μπορούν να αναγνωρίζουν διασταυρωμένες καταπιέσεις. Θεωρούμε πως τη στιγμή αυτή η παρέμβαση στο Athens Pride έκανε εμφανές ότι τα lgbtqi+ υποκείμενα, μπορούμε να συσπειρωθούμε ώστε να ενδυναμωθούμε και να διεκδικήσουμε ύπαρξη, ορατότητα και ελευθερία, αλλά τα αιτήματα αυτά δεν αρκούν για να αναγνωρίσουμε και να αντιπαλέψουμε συνολικά τις εξουσίες και τις καταπιέσεις που βιώνουμε ως υποκείμενα, σε μια κοινωνία που η εξουσία είναι διάχυτη και διέπει κάθε σχέση.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παρέμβαση αυτή έκανε ξεκάθαρο ότι παρόλο που τα κοινά βιώματα μπορούν να ενώνουν και να κερδίζουν κάποιες από τις διεκδικήσεις που θέτονται στους αγώνες (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης), δεν επαρκούν για να έχουμε μια κοινή ανάλυση αλλά και παρόμοιες πρακτικές και δράσεις. Η απουσία συμπεριληπτικών αναλύσεων ενέχει τον κίνδυνο να εσωτερικεύσουμε τον κυρίαρχο τρόπο σκέψης και να τον εφαρμόσουμε σε μονόδρομες και μονοθεματικές αναλύσεις.
Μετά από την παραπάνω διαπίστωση, επιθυμούμε από εδώ και στο εξής να συνυπάρχουμε, να συμμαχούμε, να συντροφευόμαστε και να συναγωνιζόμαστε με κομμάτια τα όποια δεν υπονομεύουν τις αντιστάσεις καταπιεσμένων υποκειμένων που μάχονται ταυτοχρόνως πολλαπλές καταπιέσεις. Για το λόγο αυτόν, οι ομάδες που αποφασίσαμε να πλαισιώσουν το 3ο Pride Κρήτης συμμετέχοντας στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ με το υλικό τους, είναι εκείνες με τις οποίες αφενός έχουμε συνυπάρξει σε κοινούς αγώνες στις πόλεις των Ρέθυμνου, Χανίων και Ηρακλείου, και αφετέρου, αυτές που νιώθουμε ότι συμμεριζόμαστε και εκφραζόμαστε από το πολιτικό τους πλαίσιο, τις δράσεις και τις αναλύσεις, από τον ευρύτερο φεμινιστικό και lgbtqi+ χώρο.
Οι ομάδες που δεν καλέστηκαν -ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν καλεστεί- αποκλείονται όχι ως ατομικότητες, αλλά λόγω της πολιτικής θέσης που πήραν υπέρ του Athens Pride και του κουκουλώματος των πραγματικών γεγονότων, κάτι που μας βρίσκει αντίθετες-α-ους ως διοργάνωση.
Συντονιστικό 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος & Σεξουαλικότητας