Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

05/02/2024
από
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για την ισότητα στον γάμο, η Έλενα Ακρίτα ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζήτησε βελτιωτικές τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Επικρατείας, υπάρχουν σημεία τα οποία αν δεν τροποποιηθούν και βελτιωθούν, θα προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες και εν τέλει την ανάγκη μιας νέας νομοθετική διόρθωσης, καθώς όπως είπε «όσοι βλάπτονται, θα πάνε στο δικαστήριο και θα δικαιωθούν».

Βασικό σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί η αλλαγή των αναφορών «ομόφυλα ζευγάρια ή πρόσωπα του ιδίου φύλου» σε «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου», ώστε να μην εισάγονται εκ νέου διακρίσεις.

Το δεύτερο σημείο διαφωνίας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει άτομα από την πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και συγκεκριμένα την παρένθετη κύηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό αποτελεί διάκριση και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

«Για ποιο λόγο ένα ζευγάρι, με τι δικό σας νόμο, θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά στο εξωτερικό, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην Ελλάδα;», επεσήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε και σε μια άλλη σημαντική παράλειψη σχετικά με την τρανς γονεϊκότητα, την οποία δεν προστατεύει το σχέδιο νόμου ως έχει. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στα έγγραφα των παιδιών, όταν οι γονείς προχωρούν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την ισότητα και για όλα τα δικαιώματα, για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Μια πρόταση προωθημένη που εντάσσεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αντίθεση, δυστυχώς, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η άρση διακρίσεων, λόγω φύλου, στο οικογενειακό δίκαιο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τη φυσική συνέχεια μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων που έγινε την τετραετία 2015-2019», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

Υπογράμμισε επίσης ότι αν και καθυστερημένη, η ισότητα στον γάμο αποτελεί σημαντική ρύθμιση.

«Το σημαντικότερο στη συζήτηση είναι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα για ισότητα και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες συμπερίληψης», συμπλήρωσε.




Δες και αυτό!