Αλέξης Τσίπρας: “Δεν μπορεί το κράτος να ορίσει ποιος θα αγαπάει ποιον”

19/05/2023
από
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα το πρωί στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά στο Σκάι, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα όπως αυτό της ισότητας στον γάμο αλλά και της τεκνοθεσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός αρχικά απάντησε στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι ο φασισμός δεν είναι ποτέ αντισυστημικός. «Συστημικότατος είναι, πάντοτε», τόνισε.

«Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυτό το οποίο θα ορίσει ποιος θα αγαπάει ποιον».

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος τον ρώτησε για το ποια είναι η άποψη του σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, όπως αυτό του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι, «η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε αυτά τα θέματα. Αλλάζει το κλίμα πολύ ραγδαία και στη νέα γενιά». Ο ίδιος είπε ότι είναι υπέρ του δικαιώματος του γάμου καθώς πιστεύει ότι «δεν μπορεί το κράτος να είναι αυτό το οποίο θα ορίσει ποιος θα αγαπάει ποιον».

Συγκεκριμένα είπε: «Εμείς θα ορίσουμε, το κράτος, ποιον θα αγαπήσει ο καθένας; Κι αν θα είναι του ίδιου φύλου ή διαφορετικού φύλου, κι αν δυο άνθρωποι είναι μαζί και είναι σύντροφοι και ο ένας είναι για τον άλλο, να μην μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα;».

Συνέχισε αναφέροντας ένα παράδειγμα που δείχνει την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός νομικού πλαισίου: «Κι αν ένας άνθρωπος μπει στο νοσοκομείο να μην μπορεί ο άνθρωπος του να πάει και να του σταθεί; Αυτά είναι απάνθρωπα πράγματα».

Όταν ρωτήθηκε για τις μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει την περίοδο της διακυβέρνησης του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε δεχτεί πολλές αντιδράσεις ακόμα και μέσα από το ίδιο του το κόμμα. «Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όταν το ξεκινήσαμε αυτό είχαμε αντιδράσεις. Κάποιες ήταν και μέσα από την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Είμαι περήφανος που το κάναμε αυτό», ανέφερε.

Επίσης, μίλησε για τον νόμο σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χαρακτηρίζοντας τον πιο δύσκολο από το σύμφωνο συμβίωσης. Πιο δύσκολο γιατί όπως μας πληροφορεί, «δεν μπορούσε να το κατανοήσει εύκολα η κοινή γνώμη. Αφορά μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού, παιδιά που έχουν απίστευτη εσωτερική σύγκρουση».

Σε αυτό το σημείο, δεν έλειψαν οι αιχμές προς το πρόσωπο του τωρινού πρωθυπουργού για τις παλαιότερες τρανσφοβικές του δηλώσεις. Για αυτόν τον λόγο, επισήμανε ότι κάτι σημαντικό για την πολιτική είναι «να μην φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Όταν έχουμε μια άποψη πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με θάρρος».

«Αυτό που θέλουν τα παιδιά είναι αγάπη»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αφού έγινε το πρώτο βήμα με το σύμφωνο συμβίωσης, πρέπει να γίνει και το επόμενο και να θεσμοθετηθεί η ισότητα στον γάμο, ώστε εάν το επιθυμούν να μπορούν και τα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν γάμο.

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό και για το θέμα της τεκνοθεσίας, με τον τελευταίο να λέει: «Εμείς θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε όλο το οικογενειακό δίκαιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας. Αυτό που θέλουν τα παιδιά είναι αγάπη. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει είναι ένα περιβάλλον αγάπης».

Σχετικά με το αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη, είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα έπρεπε να κυβερνούν με βάση αυτό, αλλά να κάνουν βήματα μπροστά. Συγκεκριμένα είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν είναι τώρα η ώρα. Και εγώ σας λέω για ποιες μεγάλες τομές στην κοινωνία μας είχαμε πει ‘είναι η ώρα’. Για την ψήφο των γυναικών είχαμε πει κάτι τέτοιο; Κάναμε ένα βήμα μπροστά και τώρα το θεωρούμε δεδομένο. Για την ισότητα των φύλων ή για την ισότητα με βάση τη φυλή; Κάποια στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα και θα το συνεχίσουμε».

Η συζήτηση στράφηκε και στο θέμα που έχει προκληθεί σε σχέση με το Γονέας Α και Γονέας Β. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι για τα παιδιά οι γονείς είναι γονείς άσχετα με αυτό. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση για αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πολύ συντηρητικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων».

Έκλεισε τη συζήτηση γύρω από το θέμα, λέγοντα ότι για εκείνον «δεν είναι καθόλου αφύσικο».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να καθιερωθεί στο νομικό πλαίσιο ο όρος γυναικοκτονία, αλλά ανέφερε και την άποψη του σε σχέση με το ελληνικό #MeToo, λέγοντας ότι οι γυναίκες «πρέπει να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν την κακοποίηση που δέχονται».




Δες και αυτό!