Όσα από εμάς παρακολουθήσαμε τη βρετανική βερσιόν του RuPaul’s Drag Race είδαμε σε ένα πρόσφατο επεισόδιο την υπερταλαντούχα Charity Kase να κανει coming out ως οροθετικό άτομο, να μιλάει για την εμπειρία της και για το στίγμα που βιωνει σε καθημερινή βάση.
Η Charity ζει στο Λονδίνο και πραγματικά σοκαρίστηκα, όταν συνηδητοποίησα ότι ακόμη και σε μια τόσο εξελιγμένη μεγαλούπολη τα πράγματα είναι παρόμοια με τη δική μας πραγματικότητα. Όσα δεν έχετε δει το επεισόδιο, μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο Instagram της.
Έχω ζήσει 16 χρόνια στο Λονδίνο και διαγνώστηκα εκεί το 2002. Ακόμη και τότε ξέραμε ότι λαμβάνοντας την κατάλληλη αγωγή, μπορούμε να ζήσουμε μια εντελώς κανονική ζωή. Επίσης, ότι δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό, γιατί βρίσκεται σε τόσο αμελητέα ποσότητα στο αίμα, που τον καθιστά μη ανιχνεύσιμο.
Αλλά, όπως λέει και η Charity στο επεισόδιο, αν δεν έχεις κάποιο κοντινό σου άτομο να το βιώνει, δεν είσαι ενημερωμένος. Έχω ξεκινήσει συνεδρίες με μια καινούρια ψυχολόγο, η οποία μου είπε προχτές ότι νομιζε, πως μπορώ να κολλήσω άλλους και ότι δεν είχε ιδέα για τα φάρμακα και πως λειτουργούν, οπότε έπρεπε να την ενημερώσω εγώ για το Undetectable=Untransmittable.
Είναι πραγματικα τραγικό πόσο δυνατό είναι το στίγμα που ακόμα και 20 χρόνια μετά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μιλούν για το ΗΙV/AIDS, σαν να είμαστε στα 90ς.
Η Charity μίλησε για τη χυδαιότητα και τις επιθέσεις που δέχεται στις gay εφαρμογές. Άτομα την αποκαλούν βρώμικη και άρρρωστη και της εύχονται να πεθάνει. Όσα απο εσάς βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση με εκείνη κι εμένα, καταλαβαίνετε τι λέω.
Τα έχω ζήσει όλα αυτά στο Λονδίνο, αλλά για κάποιο λόγο τα είχα κάπως ξεχάσει και θεωρούσα την Αθήνα πολύ χειρότερη. Δυστυχώς, η άγνοια και ο υπερβολικός φόβος υπάρχουν ακόμα παντού και με κάνουν να πιστεύω, πως ακόμα και να βγει το εμβόλιο που σκοτώνει τον ιό, η προκατάληψη και το στίγμα δεν θα πεθάνουν.
Υπάρχουν πολλά άτομα που παίρνουν PreP και απορρίπτουν άτομα οροθετικά σε αγωγή, χωρίς να καταλαβαίνουν πως και οι δύο περιπτώσεις ειναι ίδιες: Οι μεν δεν μπορούν να κολλήσουν τον ιό, οι δε δεν μπορούν να τον μεταδώσουν. Υπάρχει ένας νέος όρος, HIV neutral. Αυτό σημαίνει πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο ιός έχει γινει ανίσχυρος κι αυτό θα ήταν ένα ιδανικό μελλοντικό αποτέλεσμα. Αλλά πώς καταπολεμάμε την άγνοια, την ελλιπή ενημέρωση, τον φοβο; Όλοι λένε πως πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό. Και αυτοί που μπορούμε το κάνουμε. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, πρέπει να ενημερωθείτε καλύτερα και να προσπαθείτε να μη διαιωνίζετε το στίγμα που βαραίνει και θα βαραίνει για πολύ ακόμα πολλά απο εμάς.
Άγγελος Τορτικώλης
Μια συζήτηση για τον HIV και το στίγμα που υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα