Η Caster Semenya, έχασε την έφεση που είχε κάνει προκειμένου να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020, μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου δικαστηρίου της Ελβετίας.
Ζητήθηκε από την Caster Semenya, η οποία είναι intersex άτομο, ότι αν θέλει να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες, στον στίβο στις κατηγορίες από 400 μέτρα μέχρι το ένα μίλι, πρέπει να πάρει ορμόνες για να καταστείλει τα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης της, αλλιώς θα αποκλειστεί.
Η ίδια, η οποία θεωρείται το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, έχει δει την καριέρα της να καταστρέφεται, για κάτι στο οποίο δε μπορεί να έχει τον έλεγχο – το ότι το σώμα της έχει μεγαλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Η απόφαση της Τετάρτης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την απόφαση του World Athetics, του διεθνή οργανισμού που διατηρεί την εποπτεία του αθλήματος του στίβου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προτείνει τη μείωση του επιπέδου τεστοστερόνης σε γυναίκες αθλητές.
Βλέποντας την καριέρα της να τελειώνει η Semenya δήλωσε “απογοητευμένη” στο BBC.
“Αρνούμαι να αφήσω το World Athletics να μου δώσει φάρμακα και να με σταματήσει από το να είμαι η εαυτή μου” , δήλωσε.
“Ο αποκλεισμός των γυναικών αθλητών, ή απειλή της υγείας μας, εξαιτίας των φυσικών μας δυνατοτήτων, τοποθετεί το World Athletics στη λάθος πλευρά της ιστορίας” .
“Θα συνεχίσω να παλεύω για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών αθλητριών, τόσο στον στίβο όσο και εκτός αυτού, έως ότου να μπορούμε να τρέχουμε ελεύθεροι/ες, όπως ακριβώς γεννηθήκαμε”.
“Ξέρω ποιο είναι το σωστό και θα κάνω τα πάντα που μπορώ για να προστατεύσω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των νεαρών κοριτσιών παντού” .
Το World Athletics έχει επιβάλει περιορισμούς στον στίβο. Έχει αναγνωρίσει ότι αυτό αποτελεί διάκριση για intersex αθλήτριες και αθλητές, που οι ίδιοι αποκαλούν ως άτομα “με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη” (DSD), αλλά υποστηρίζει ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης δίνουν στους αθλητές αυτούς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Τον Μάρτιο η επιτροπή της πρότεινε να διαγωνιστεί στα 200 μέτρα, όπου δεν υπάρχουν ορμονικοί περιορισμοί. Η ίδια έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα το 2012 και το 2016.
Με μια δήλωση το World Athletics χαιρέτησε την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας:
“Τα τελευταία πέντε χρόνια το World Athletics πολέμησε και υπερασπίστηκε τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στον αθλητισμό του σήμερα και του μέλλοντος. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Ελβετικού δικαστηρίου να διατηρήσει τους DSD κανονισμούς μας, ως θεμιτούς και αναγκαίους για την προστασία των γυναικών αθλητών, προκειμένου να συμμετέχουν στο άθλημα με δίκαιους και ίσους όρους” .
Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι “ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα” έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές και σε άντρες αθλητές, ωστόσο, οι αθλητικοί οργανισμοί φαίνεται να μην τους ενοχλεί τόσο αυτό σ’ αυτές τις περιπτώσεις και πολλές φορές εξυμνούν τα άτομα γι’ αυτό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κορυφαίου αθλητική και Ολυμπιονίκη Michael Phelps, ο οποίος έχει μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών, διπλές αρθρώσεις στους αστραγάλους, όπως επίσης το σώμα του δεν παράγει αρκετό γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα να μη νιώθει κούραση τόσο εύκολα. Κανένα άτομο όμως και καμιά επιτροπή δεν έχει πει στον Phelps να κάνει εγχείριση στους αστραγάλους, ή να ρυθμίσει τα επίπεδα γαλακτικού οξέως στο σώμα του. Αντιθέτως, ο ίδιος δοξάζεται για τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα του διαφορετικά σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές, αναδεικνύοντας το πως ο σεξισμός και οι διακρίσεις επιδρούν στον χώρο του αθλητισμού.