Αγαπητή Έλεν “οι ζωές των ΛΟΑΤ δεν είναι παιχνίδια για διασκέδαση”

10/10/2019
από
Αγαπητή Έλεν "οι ζωές των ΛΟΑΤ δεν είναι παιχνίδια για διασκέδαση"
Αγαπητή Έλεν "οι ζωές των ΛΟΑΤ δεν είναι παιχνίδια για διασκέδαση"

Της Marcie Bianco

Η πολιτική δεν είναι ένα φιλικό παιχνίδι σε ένα γήπεδο, για όσους από εμάς υπάρχουμε στο περιθώριο. Κι όμως, αυτή ακριβώς είναι η αναλογία που η Έλεν ΝτιΤζένερις χρησιμοποιούσε  για να υπερασπιστεί τη φιλία της με τον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, έναν άνθρωπο που πέρασε τα οκτώ χρόνια στο Οβάλ Γραφείο για να ενισχύσει και διατηρήσει πολιτικές κατά των ΛΟΑΤ.

“Γιατί να κάθεται μία ομοφυλόφιλη φιλελεύθερη του Χόλιγουντ, δίπλα σε έναν συντηρητικό ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο;”

Η ΝτιΤζένερις  έκανε το ρητορικό ερώτημα την Τρίτη κατά την έναρξη της εκπομπής της “Ellen DeGeneres Show” στο CBS, υπερτονίζοντας τις επικρίσεις που έλαβε online, αφού εντοπίστηκε δίπλα στον Μπους την Κυριακή στο παιχνίδι των Dallas Cowboys.

Πάνω από δύο δεκαετίες πριν, η ΝτιΤζένερις έκανε ένα θαρραλέο πράγμα. Αποκάλυψε δημόσια τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, σε μια εποχή που ουσιαστικά όλοι στο Χόλιγουντ ήταν στρέιτ – ή έλεγαν ότι είναι στρέιτ. Έναν χρόνο μετά, η εκπομπή της διακόπηκε. (Το ABC αρνήθηκε ότι η ακύρωση είχε να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό της ΝτιΤζένερις .)

Αυτό ήταν τότε. Σήμερα, η ΝτιΤζένερις δεν είναι μόνο διάσημη, είναι και απίστευτα πλούσια. Κι έχει αναπτύξει μια παγκόσμια φήμη που είναι στ’ αλήθεια θετική, αν και προβλέψιμα ασφαλής. Επομένως, σήμερα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ίδια να καθίσει δίπλα σε έναν πρώην πρόεδρο, όπως ο Μπους, και θα ξεκινήσει μία συζήτηση αντιπαράθεσης μαζί του, ακόμη και μέσα σε ένα γήπεδο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, της διάσημης και καταξιωμένηςΝτιΤζένερις , που μόλις αγόρασε το καινούργιο iphone, όπως λέει, η φιλία της με τον πρώην Πρόεδρο αναδιαμορφώνεται ως αβλαβής και ασήμαντη (είναι μόνο ένα παιχνίδι!). Και τα παιχνίδια δεν είναι πραγματικά. Είναι διασκεδαστικά.

Η ΝτιΤζένερις  εξισώνει την πολιτική με τον αθλητισμό και αν κοιτάξετε πώς αναπαράγουν τις πολιτικές αναμετρήσεις τα ΜΜΕ θα καταλάβετε τους συσχετισμούς:

Ο αγώνας για τον Λευκό Οίκο!” αυτό είναι το διακριτικό μάντρα του CNN. Υπάρχει μια νέα δημοσκόπηση κάθε μέρα, που καταγράφει ποιος κερδίζει.

“Αυτό είναι το θέμα: είμαι φίλη με τον Τζορτζ Μπους” , εξηγεί η ΝτιΤζένερις . “Στην πραγματικότητα, είμαι φίλη με πολλούς ανθρώπους που δεν μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις που έχω. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει ότι αυτό είναι εντάξει.”

Αυτό όμως είναι το θέμα: Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι ποδοσφαίρου. Οι ζωές των ΛΟΑΤ δεν είναι παιχνίδια που πρέπει να πετιούνται για διασκέδαση. Το πλαίσιο έχει σημασία, ειδικά όταν μεταδίδεται στην εθνική τηλεόραση: η ΝτιΤζένερις είναι η πιο διάσημη λεσβία στον κόσμο. Ο Τζορτζ Μπους είναι ένας cis, στρέιτ, λευκός άνδρας, ο οποίος με συνείδηση ​​προχώρησε στην ατζέντα της διοίκησής του να μειώσει και να αποτρέψει κάθε δικαίωμα που δόθηκε στους ΛΟΑΤ Αμερικανούς στη δεκαετία του 2000.

Το 2004, για παράδειγμα, ανήγγειλε την υποστήριξή του για την Ομοσπονδιακή Τροποποίηση του Γάμου, η οποία αποσκοπούσε στην «προστασία» του θεσμού του γάμου, περιορίζοντάς τον σε «ένωση ανδρών και γυναικών» . Στη συγκατάθεσή του για την τροπολογία, ο Μπους είπε ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι επιβλαβής για την κοινωνία: «Ο γάμος δεν μπορεί να αποκοπεί από τις πολιτιστικές, θρησκευτικές και φυσικές του ρίζες χωρίς να εξασθενήσει την καλή επιρροή της κοινωνίας» . Αργότερα, το 2008, η διοίκησή του αρνήθηκε να στηρίξει τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών, που καταδίκαζε τις πράξεις ομοφοβίας – καταψηφίζοντας το μέτρο μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα.

“Ακριβώς επειδή δεν συμφωνώ με κάποιον στα πάντα δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να είμαι φίλη μαζί του” ,  εξήγησε η ΝτιΤζένερις . “Όταν λέω “Να είστε καλοί ο ένας στον άλλο” , δεν εννοώ μόνο με τους ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο μ’ εσάς. Θέλω να πω, να είστε καλοί με όλους” .

Αυτές οι λέξεις ακούγονται μια χαρά. Αλλά τι σημαίνει “καλός” πραγματικά; Για ποιον είναι χρήσιμο αυτό, ποια ιδεολογία υποστηρίζει και ποια δύναμη εξυπηρετεί;

Το “Να είσαι καλός” είναι η πολτοποιημένη πατάτα λέξεων σε ένα πιάτο πολιτικής αξιοπρέπειας. Για όσους από εμάς στην ΛΟΑΤ κοινότητα, καθώς και για άτομα σε άλλες μειονοτικές κοινότητες, το αίτημα να είμαστε “καλοί” είναι μια απαίτηση για σιωπή. Είναι μια απαίτηση για ανοχή στο μίσος και τις διακρίσεις. Είναι μια απαίτηση για συνενοχή. Σκύβεις τον εαυτό σου στο καλούπι, που ορίζεται από μια πατριαρχική, cis, στρέιτ κουλτούρα.

Η ΝτιΤζένερις  αστειεύτηκε και μετά αποκάλυψε το κόστος αυτής της αποδοχής: ακεραιότητα.

Το αγαπημένο της tweet για το θέμα της φιλίας αυτής ήταν το εξής: “Η Ellen και ο George Bush μαζί, με κάνουν να έχω πίστη στην Αμερική και πάλι.” 

Αλλά για ποια ακριβώς Αμερική μιλάμε;

Πηγή:www.nbcnews.com
Δες και αυτό!