Αυστραλία: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις στον αθλητισμό

20/05/2024
από
Πάνω από το ένα τρίτο των νεαρών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Αυστραλία έχουν βιώσει διακρίσεις στον αθλητισμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη-ορόσημο με επικεφαλής το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Μελβούρνης, διερεύνησε τη συνεχιζόμενη ομοφοβία στον αθλητισμό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ΛΟΑΤΚΙ+ νέους στην Αυστραλία έχουν γίνει μάρτυρες διακρίσεων στον αθλητισμό, ενώ το 40% ανέφερε προσωπικές εμπειρίες.

Μεγάλο μέρος των διακρίσεων που υφίσταται η αθλητική κοινότητα είναι «λεκτική διαπόμπευση», γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι πρόσφατα αποκλείστηκαν από το AFL τόσο ο Jeremy Finlayson όσο και ο Wil Powell (παίκτες ποδοσφαίρου), οι οποίοι προχώρησαν σε ομοφοβικές προσβολές στον αγωνιστικό χώρο μέσα σε διάστημα ενός μήνα ο ένας από τον άλλον.

Πάνω από το 70% των νεαρών γκέι ανδρών ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες ομοφοβίας και πάνω από το 60% την βίωσαν από πρώτο χέρι.

Παρά τα μικρά βήματα που έχουν γίνει στον αθλητισμό για να υπάρξει συμπερίληψη, «τα ποσοστά ομοφοβίας στον αθλητισμό για τους γκέι άνδρες έχουν ελάχιστα μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Ryan Storr.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να κάνουμε τα περιβάλλοντα του ανδρικού αθλητισμού ασφαλή και φιλόξενα».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων στον αθλητισμό (περίπου 30%) είναι σημαντικά χαμηλότερη από τους μη ΛΟΑΤΚΙ+ συνομηλίκους τους (60%).

Επικεφαλής της μελέτης ήταν οι ερευνητές του Swinburne Storr και Dr Carleigh Yeomans, οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερους από 1.000 ΛΟΑΤΚΙ+ νέους (ηλικίας 16-25 ετών) σε όλη την Αυστραλία.

Σε δελτίο τύπου, ο Storr δήλωσε: «Οι νέοι με τους οποίους μιλήσαμε για τη μελέτη αυτή τόνισαν την επιθυμία τους να μπορούν να αθλούνται και να “υπάρχουν” ή να είναι ο εαυτός τους, χωρίς να αμφισβητείται, να συζητείται και να ανακρίνεται η ταυτότητά τους.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι διακρίσεις εμποδίζουν τους ΛΟΑΤΚΙA+ νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και όταν παίζουν, συχνά πρέπει να υπομένουν συνεχείς διακρίσεις».

Ο Storr κατέληξε: «Τα οφέλη είναι ξεκάθαρα όταν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα αισθάνονται ασφαλή και συμπεριλαμβάνονται στον αθλητισμό, καθώς βελτιώνονται τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας και αυξάνεται το κοινωνικό κεφάλαιο και τα αισθήματα του ανήκειν και της σύνδεσης. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο».
Δες και αυτό!