Αυστραλία: Χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και εργαζόμενα στο σεξ μπορούν πλέον να δώσουν πλάσμα χωρίς περίοδο αναμονής

17/07/2025
από
Μια ιστορική αλλαγή στους κανόνες αιμοδοσίας ανακοίνωσε η Αυστραλία, επιτρέποντας πλέον σε χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και εργαζόμενα στο σεξ να δίνουν πλάσμα χωρίς να απαιτείται τρίμηνη αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα.

Από τη Δευτέρα, ο οργανισμός Australian Red Cross Lifeblood έβαλε τέλος στους περισσότερους χρονικούς περιορισμούς για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τρανς άτομα, εργαζόμενα στο σεξ και όσους λαμβάνουν την προληπτική θεραπεία PrEP για τον HIV.

Η αλλαγή εκτιμάται ότι καθιστά 625.000 επιπλέον Αυστραλούς επιλέξιμους για να δωρίσουν πλάσμα — το «υγρό χρυσάφι» του αίματος, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περισσότερων από 50 παθήσεων.

Από τον αποκλεισμό στην ισότητα

Οι περιορισμοί αυτοί είχαν επιβληθεί τη δεκαετία του 1980, εν μέσω της κρίσης του HIV, όταν η χώρα απαγόρευσε δια βίου τη δωρεά αίματος από άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, λόγω του τότε καθυστερημένου εντοπισμού του ιού στα τεστ.

«Το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει περίοδος αναμονής για το πλάσμα είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε η Δρ Σκάι ΜακΓκρέγκορ από το Kirby Institute. «Ανοίγει την πόρτα σε τόσους περισσότερους ανθρώπους».

Η πρόοδος στα τεστ HIV — που σήμερα εντοπίζουν τον ιό μέσα σε μία εβδομάδα — και η 33% μείωση στις νέες διαγνώσεις από το 2014 συνέβαλαν επίσης στην άρση των περιορισμών.

«Αν και οι περιορισμοί είχαν κάποτε ιατρική βάση, γνωρίζουμε πια ότι συνέβαλαν στον στιγματισμό της γκέι και bi κοινότητας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Lifeblood, Στίβεν Κορνελίσεν.

«Μια όμορφη στιγμή για την κοινότητά μας»

Από τις 14 Ιουλίου, όσοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες μπορούν να δωρίσουν πλάσμα άμεσα, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας — με εξαίρεση όσους είχαν πρόσφατα σεξ με άτομο που ζει με HIV ή άλλες αιματογενείς λοιμώξεις.

«Είναι μια όμορφη στιγμή», δήλωσε ο Τζόσουα Σμιθ, που δώρισε πλάσμα για πρώτη φορά τη Δευτέρα. «Η αιμοδοσία ήταν από τα τελευταία πράγματα από τα οποία η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ένιωθε αποκλεισμένη».

Ο έτερος δότης, Κέιν Γουίτλι, πρόσθεσε:

«Είναι από εκείνα τα πράγματα που νομίζεις πως δεν θα αλλάξουν ποτέ, και όταν τελικά συμβαίνει, είναι υπέροχο να το ζεις και να το στηρίζεις».

Ο Lifeblood στοχεύει τώρα σε 24.000 νέους δότες και 95.000 επιπλέον δωρεές πλάσματος κάθε χρόνο.

Το επόμενο βήμα: Η δωρεά πλήρους αίματος

Επόμενος στόχος είναι η ισότιμη συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και στη δωρεά ολικού αίματος, όχι μόνο πλάσματος.

Η Therapeutic Goods Administration (TGA) ενέκρινε πρόσφατα ουδέτερη ως προς το φύλο αξιολόγηση κινδύνου, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δότες θα ερωτώνται:

  • Αν είχαν σεξ (εκτός του στοματικού) με νέο ή/και πολλαπλό σύντροφο τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Αν ναι, αν είχαν πρωκτική επαφή τους τελευταίους 3 μήνες.

Όσοι απαντήσουν θετικά θα αποκλείονται από δωρεά αίματος για 6 μήνες — αλλά θα μπορούν να δώσουν πλάσμα.

Αυτό θα επιτρέψει σε γκέι και bi άνδρες που βρίσκονται σε μονογαμική, σταθερή σχέση να δωρίζουν αίμα χωρίς να απαιτείται αποχή από σεξ.

Η αλλαγή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2026.

Ο οργανισμός Let Us Give, που προωθεί την ισότητα στην αιμοδοσία, καλωσόρισε την πρόοδο στο πλάσμα αλλά τόνισε ότι οι περιορισμοί στην αιμοδοσία παραμένουν διακριτικοί.

Ο εκπρόσωπος Ρόντνεϊ Κρούμ δήλωσε:

«Οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται στον κίνδυνο της ίδιας της σεξουαλικής συμπεριφοράς — όχι στο φύλο του/της συντρόφου. Αυτό θα άνοιγε μια ασφαλή και πολύτιμη πηγή αίματος, εξαλείφοντας παράλληλα τις διακρίσεις από το σύστημα αιμοδοσίας της Αυστραλίας».




Δες και αυτό!