Οι 250 Αφγανές δικαστίνες φοβούνται για τη ζωή τους, καθώς άνδρες, που κάποτε εκείνες είχαν στείλει στη φυλακή, έχουν σήμερα απελευθερωθεί από τους Ταλιμπάν και τις καταδιώκουν.

Παρότι τις περασμένες εβδομάδες κάποιες δικαστίνες κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα, οι περισσότερες παρέμειναν, και προσπαθούν ακόμη να βρουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο μήνα καθώς, οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους, είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες να ασκούν τα περισσότερα επαγγέλματα, όταν ήταν στην εξουσία και πάλι πριν από 20 χρόνια.

Οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ήδη στόχος.

Τον Ιανουάριο δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό δύο δικαστίνες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σήμερα, οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει κρατούμενους σε όλη τη χώρα, γεγονός το οποίο “στ’ αλήθεια θέτει τις ζωές των γυναικών δικαστών σε κίνδυνο”, δήλωσε μια υψηλόβαθμη Αφγανή δικαστίνα, η οποία διέφυγε στην Ευρώπη, αλλά δεν αποκάλυψε σε ποια χώρα βρίσκεται.

Στην Καμπούλ, «τέσσερα ή πέντε μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι μου και ρώτησαν: «Πού είναι αυτή η δικαστής;» Ήταν άτομα που είχα στείλει στη φυλακή», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Η γυναίκα αυτή είναι μεταξύ των λίγων εκείνων Αφγανών γυναικών που τις τελευταίες εβδομάδες κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα με τη βοήθεια εθελοντριών/ών ακτιβιστριών/ών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ξένων συναδέλφων τους στη Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών.

Έκτοτε, βρίσκεται σε επαφή με συναδέλφους στην πατρίδα της: «Τα μηνύματά τους είναι φόβου και απόλυτου τρόμου. Μου λένε ότι αν δεν τις διασώσουν, οι ζωές τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.»

Πέραν των δικαστών, υπάρχουν χίλιες άλλες γυναίκες, υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επίσης κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, λέει η Χόρια Μοσαντίκ, μια Αφγανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κρατούμενοι που έχουν απελευθερωθεί «τηλεφωνούν απειλώντας τις ζωές των γυναικών δικαστίνων, γυναικών εισαγγελέων, και γυναικών αξιωματικών της αστυνομίας λέγοντάς τους ‘θα σας κυνηγήσουμε’», λέει η ίδια.

Tρομακτική η δίωξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τους Ταλιμπάν

Τρομοκρατημένες

Ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Λονδίνο απομάκρυνε εννέα δικαστίνες και ότι εργάζεται για την παροχή ασφαλούς εξόδου από τη χώρα για τα περισσότερα «από τα ευάλωτα άτομα.»

«Πολλές από αυτές τις δικαστικούς ήταν υπεύθυνες για την απονομή δικαιοσύνης και δικαιολογημένα φοβούνται για τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν τώρα με την άνοδο των Ταλιμπάν», είπε.

Ακτιβίστριες/στές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου υποστηρίζουν ότι οι δυτικές χώρες δεν είχαν ως προτεραιότητά τους την απομάκρυνση των γυναικών δικαστικών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω του χάους, που προκλήθηκε με την πτώση της Καμπούλ.

«Οι κυβερνήσεις είχαν μηδενικό ενδιαφέρον για την απομάκρυνση ανθρώπων που δεν ήταν δικοί τους υπήκοοι», λέει η Σάρα Κέι, μια δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Μπέλφαστ και μέλος του διεθνούς δικτύου δικηγόρων Atlas Women.

Η Κέι συνεργάζεται με μια διαδικτυακή ομάδα βετεράνων εθελοντών, γνωστή ως “Ψηφιακή Δουνκέρκη”, που ονομάστηκε έτσι από την απομάκρυνση των βρετανών στρατιωτών από την κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών, μια ομάδα από έξι μη Αφγανές δικαστίνες, συντονίζει από την πλευρά της τις πληροφορίες, κάνει λόμπινγκ στις κυβερνήσεις, και διοργανώνει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης.

«Η ευθύνη που έχουμε είναι σχεδόν ασήκωτη αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε από τους λίγους ανθρώπους που αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτή την ομάδα. Είμαι έξαλλη γι’ αυτό. Καμία από εμάς δε θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση», δηλώνει στο Reuters η Πατρίσια Γουέλεν, μια Αμερικανίδα δικαστίνα που βοήθησε στην εκπαίδευση Αφγανών δικαστίνων στο πλαίσιο ενός δεκαετούς προγράμματος.

«Με αυτόν τον τρόπο οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν τον σύντροφό μου»