Το Μουσείο Ποπ Κουλτούρας (MoPOP) στο Σιάτλ αφαίρεσε κάθε αναφορά στην JK Rowling από έκθεμα του Harry Potter, περιγράφοντας τη συγγραφέα ως μια «ψυχρή και άκαρδη οντότητα».
Σε μια ανάρτηση τον Μάιο, ο υπεύθυνος του προγράμματος εκθέσεων Chris Moore, ένα τρανς άτομο, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως πρώην φανατικό του Harry Potter, υποστήριξε ότι η θέση του μουσείου είναι ότι οι απόψεις της Rowling είναι πολύ «άσχημες και διχαστικές» για να αγνοηθούν.
Ο Moore δήλωσε ότι το MoPOP έχει κάνει «μακρές συζητήσεις [σχετικά με] προβληματικά άτομα και περιεχόμενο» και αποφάσισε να διατηρήσει αντικείμενα που σχετίζονται με τον Harry Potter στο μουσείο, αλλά να αφαιρέσει τις αναφορές στην ίδια την JK Rowling.
«Ενώ ο Harry Potter είναι μια πολύ σημαντική αναφορά στην ποπ κουλτούρας, θέλαμε να αποδώσουμε τα εύσημα στη δουλειά των ηθοποιών, των κατασκευαστών σκηνικών και των σχεδιαστών κοστουμιών, στην γκαλερί μας… γι’ αυτό και θα δείτε τα αντικείμενα χωρίς καμία αναφορά ή εικόνα της συγγραφέως», έγραψε.
«Δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά είναι αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, καθορίζοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες πρακτικές».
Η ανάρτηση του Moore ανέφερε ότι η συγγραφέας έχει επίσης παρουσιάσει «αντισημιτικά» στερεότυπα -μια αναφορά στην κριτική για τους καλικάντζαρους του Gringotts- στη σειρά Harry Potter, μαζί με έναν «απίστευτα λευκό μαγικό κόσμο» και την έλλειψη εκπροσώπησης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Πρόσθεσε ότι η κουήρ κοινότητα «ανησυχεί για τα τρανς αδέλφια μας», σημειώνοντας την αύξηση της αντί-τρανς ρητορικής και τον αριθμό των νέων αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Rowling αντιμετώπισε αντιδράσεις για τις απόψεις της σχετικά με την τρανς κοινότητα το 2020, όταν έκανε retweet ένα άρθρο γνώμης που χλεύαζε τη συμπεριληπτική γλώσσα γύρω από την περίοδο.
‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?
Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA
— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020
Λίγο αργότερα, έγραψε μια μακροσκελή ανάρτηση, όπου ανέλυε το σκεπτικό πίσω από τις «κριτικές ως προς το φύλο» απόψεις της, μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Νωρίτερα φέτος, η Rowling ισχυρίστηκε ότι τα σχόλιά της είχαν παρεξηγηθεί «βαθιά» και ότι «ποτέ δεν είχε σκοπό να αναστατώσει κανέναν».
Εμφανιζόμενη στο podcast The Witch Trials of JK Rowling, δήλωσε: «Όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι και στη συνέχεια να προβληματίζομαι από αυτό που έβλεπα ως ένα πολιτιστικό κίνημα που ήταν φιλελεύθερο στις μεθόδους του και πολύ αμφισβητήσιμο στις ιδέες του, ήξερα απολύτως ότι αν μιλούσα, πολλοί άνθρωποι θα ήταν δυσαρεστημένοι μαζί μου.
«Ο χρόνος θα δείξει αν έκανα λάθος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το σκέφτηκα βαθιά, σκληρά και επί μακρόν. Έχω ακούσει, το υπόσχομαι, την άλλη πλευρά και πιστεύω ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο σε αυτό το κίνημα και πρέπει να αμφισβητηθεί».
Η Rowling έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι είναι τρανσφοβική.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του MoPOP, Michele Smith, δήλωσε: «Την εποχή εκείνη[της ανάρτησης στο ιστολόγιο του Μαΐου], αποφασίστηκε να αφαιρεθούν οι αναφορές στην JK Rowling εντός του μουσείου με μια συλλογική δήλωση που αναρτήθηκε δημόσια.
«Υπό την ηγεσία μου, έχουμε εφαρμόσει πρακτικές για την προστασία των εργαζομένων και του εμπορικού μας σήματος. Όλες οι απόψεις που διατυπώνονται από το MoPOP ελέγχονται και παραδίδονται απευθείας από τον οργανισμό. Θέλουμε να μείνουμε στην ενσυναίσθηση, τη συνεργασία και την ενδυνάμωση.
«Πιστεύουμε ότι, εκτιμώντας και ενισχύοντας τις διαφορετικές προοπτικές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου τα μοναδικά ταλέντα και οι συνεισφορές όλων αναγνωρίζονται και εξυμνούνται».