Ο Δήμαρχος του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ με αφορμή το περιστατικό βίας το οποίο υποκίνησε ο ίδιος. Μιλώντας για αυτό, όχι μόνο δεν απολογήθηκε, αλλά δικαιολόγησε τις πράξεις του λέγοντας ότι είναι «άντρας».
Η τοξική αρρενωπότητα έφτασε στο κόκκινο στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Δεκατιανοί», κατά την οποία ο κ. Μπέος κλήθηκε να μιλήσει για το βίντεο στο οποίο φαίνεται να χειροδικεί εναντίον ενός πολίτη, μετά από μια λεκτική αντιπαράθεση.
Αφού το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ο πολίτης επισκέφτηκε το δημαρχείο με σκοπό να ζητήσει συγγνώμη (;).
Μιλώντας στην εκπομπή για το συμβάν ο κ. Μπέος δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος άνδρας μου έβρισε τη μάνα μου. Εγώ ως Μπέος έτσι αντιδρώ κύριοι. Και μεγάλωσα στη ζωή μου μαθαίνοντας ότι οι άνδρες έρχονται σε διαπληκτισμό, φωνάζουν, βρίζονται. Και μετά όποιος έχει άδικο ζητάει συγγνώμη».
«Τι να κάνουμε να γίνουμε λουλούδες;»
Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν οι διαφορές πρέπει να λύνονται με αυτόν τον τρόπο, με τον ίδιο να απαντάει: «Εσείς κύριοι λύστε τις με καλσόν, όπως θέλετε. Δικαίωμα σας. Εμείς που είμαστε παλαιών αρχών έτσι μεγαλώσαμε. Έτσι μάθαμε εμείς εκείνα τα χρόνια. Τι να κάνουμε να γίνουμε λουλούδες;».
Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία είναι ένα έντονο παράδειγμα της τοξικής αρρενωπότητας, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία. Έχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε το πώς ένα αφήγημα περί παλαιάς κοπής ανδρισμού αναπόφευκτα συνδυάζεται με έναν ομοφοβικό λόγο. Σύμφωνα με αυτήν τη λογική, όποιος είναι άνδρας έχει το δικαίωμα να προβεί σε βία, ενώ οι υπόλοιποι «φορούν καλσόν» και είναι «λουλούδες», λέξεις που συνήθως συνοδεύουν μια έντονη ομοφοβική ρητορική. Άλλωστε, στη συνέχεια, μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη, έκανε αναφορά και στον σύντροφό του, χωρίς φυσικά να υπάρχει κανένας λόγος.
Ελπίζουμε οι πράξεις του να καταδικαστούν και σύντομα τέτοιες φωνές να απουσιάζουν από την πολιτική σκηνή.