Αισθήματα διαφορετικότητας πιστεύεται ότι οδηγούν σε αυτοτραυματισμό και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Νεαρά άτομα της LGB κοινότητας πέφτουν θύματα κατάθλιψης και πρακτικών αυτοτραυματισμού, επειδή αισθάνονται διαφορετικά από τους ετεροφυλόφιλους συνομήλικους τους. Λεσβίες, gay και bi άτομα, ηλικίας από 16 έως 21 ετών, έχουν τέσσερις φορές υψηλότερες πιθανότητες να έχουν βιώσει αισθήματα κατάθλιψης, να έχουν βλάψει τον εαυτό τους και να έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία, σύμφωνα με έρευνα βασισμένη σε συνεντεύξεις, με 4.800 νεαρά άτομα από το Bristol και τις γύρω περιοχές. Ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί σχετίζονται με το bullying, το στίγμα και την κακοποίηση, που τα νεαρά άτομα υφίστανται λόγω της σεξουαλικότητάς τους. Τα ευρήματα προέρχονται από την πρώτη Βρετανική έρευνα σχετικά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού στους νέους.
Tα προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίζονται πολύ πιο συχνά σε LGB νεαρά άτομα στη διάρκεια της εφηβείας, σε σύγκριση με τα στρέιτ συνομήλικά τους άτομα. «Είναι βαθιά ανησυχητικό που ένας τόσο μεγάλος αριθμός LGBTQ+ νεαρών ατόμων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία» , αναφέρει ο Tom Madders της οργάνωσης YoungMinds. «Ενώ οι λόγοι πίσω από αυτά τα προβλήματα είναι συνήθως πολύπλοκοι και πολυάριθμοι, τα υψηλά ποσοστά μπορεί να σχετίζονται με το bullying, τις διακρίσεις, το να νιώθει το άτομο περιθωριοποιημένο ή φοβισμένο για τις αντιδράσεις των φίλων και της οικογένειάς του απέναντι στη σεξουαλική του ταυτότητα.»
Από τους 4.828 συμμετέχοντες, οι 625 δεν είπαν ότι ήταν ετεροφυλόφιλα άτομα, αντίθετα, περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, κυρίως ομοφυλόφιλα, κυρίως ετεροφυλόφιλα, αβέβαια ή χωρίς ενδιαφέρον για κανένα φύλο. Όλα τους κατατάχθηκαν στην κατηγορία της «σεξουαλικής μειονότητας» από τους ακαδημαϊκούς του University College London και του King’s College London, που πραγματοποίησαν την έρευνα. «Γνωρίζουμε εδώ και κάποιο καιρό ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων ατόμων, που ανήκουν στη σεξουαλική μειονότητα, έχουν χειρότερη έκβαση, ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η τάση αυτή χειροτερεύει στη διάρκεια της εφηβείας» , δηλώνει η Dr Gemma Lewis, επικεφαλής της μελέτης. Οι υπόλοιποι συντάκτες είπαν πως τα αποτελέσματα, τα οποία εκδόθηκαν στο Lancet Child & Adolescent Health Journal, θα πρέπει να προτρέψουν γιατρούς και άλλους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας να λαμβάνουν υπόψη τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ασθενών, τους οποίους βοηθούν να ξεπεράσουν την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό.
Οι ερωτηθέντες ήταν νέες/νέοι που πήραν μέρος στην Avon Longitudinal Study of Parents and Children και ανακοίνωσαν τη σεξουαλική τους ταυτότητα στα 16 τους. Τα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν ήδη πιο συνήθη στα LGB νέα άτομα στην ηλικία των 10, απ’ότι στα στρέιτ συνομηλίκα τους άτομα. Αυτή η ψαλίδα άνοιγε όλο και περισσότερο μέχρι την ηλικία των 21, μετά από την οποία άρχιζε να κλείνει. «Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος στρεσογόνων παραγόντων, όπως οι διακρίσεις, η περιθωριοποίηση, τα αισθήματα μοναξιάς, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ντροπή ή ο φόβος της απόρριψης, στο σπίτι ή στο σχολείο» , αναφέρει η Madeleine Irish, μία εκ των συντακτριών.
Η Irish παρότρυνε τους υπουργούς να εγγυηθούν ότι το νέο σχολικό πρόγραμμα σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα ενθαρρύνει τις/τους νέες/ους να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητά και το φύλο τους και να περιορίσουν την προκατάληψη απέναντι σε αυτά τα θέματα.
Μία έρευνα με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση σε σχέση με τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους εφήβους στην Αγγλία, που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, βρήκε πως το ένα τρίτο (34.9%) των νέων από 14 ως 19 ετών που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, gay, bi ή κάποια άλλη σεξουαλική ταυτότητα, έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, σε σύγκριση με το 13.2% αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως στρέιτ άτομα. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας όρισε ένα πλάνο δράσης 4.5 εκατομμυρίων λιρών προκειμένου να βελτιώσει τα επίπεδα ψυχικής υγείας εντός του καλοκαιριού. Ένας εκ των εκπροσώπων δήλωσε: «Τα σχέδιά μας θα βοηθήσουν 70.000 περισσότερα παιδιά το χρόνο να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους φορείς ψυχικής υγείας μέχρι το 2020-21» .
Απόδοση: Ραφαέλα Συκοβάρη
https://www.theguardian.com