Όταν η τηλεοπτική σ(ν)όουμπιζ συζητά για “συναίνεση”

16/12/2018

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο του νεοελληνικού γκόσιπ κάνουν λόγο για μια ηθοποιό με το όνομα Τραϊάνα Ανανία και έναν ποδοσφαιριστή, Κυριάκο Παπαδόπουλο, που ήρθαν σε κόντρα, όταν η ηθοποιός αποκάλυψε τη συνομιλία της με τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος προσπάθησε να της την πέσει στο ίνσταγραμ.

Η στιχομυθία έχεις ως εξής:

Ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός της έστειλε το εξής μήνυμα: «Καλημέρα, τι κάνεις εσύ;», με την ηθοποιό να του απαντάει: «Καλημέρα, δεν σας γνωρίζω. Ο ενικός;». «Σόρρυ που σας ενόχλησα», έγραψε ο ποδοσφαιριστής, με την Τραϊάνα να απαντάει: «Στον άνθρωπο με κακή αγωγή, το θάρρος γίνεται θράσος, η σοφία σχολαστικότητα, η ευφυΐα κοροϊδία, η απλότητα βαναυσότητα και η καλοσύνη γίνεται κολακεία».

Μετά από αυτό και τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο ποδοσφαιριστής δήλωσε σοκαρισμένος ενώ η ηθοποιός δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο, σε μια προσπάθεια να (ε)ξηγηθεί.

https://www.facebook.com/traianaanania/photos/a.1634620940114505/2277492882493971/?type=3

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς και ποια είναι η γνώμη σας (εγώ με την ηθοποιό είμαι, σας το δηλώνω), αλλά ακόμα και πίσω απ΄αυτό το  – για πολλούς – σαχλό περιστατικό, κρύβεται μια συζήτηση γύρω από τη συναίνεση, τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης και τα προνόμια που έχουμε σ΄αυτή την κοινωνία, που μόνο σαχλά δεν είναι.

Σε μια πρώτη ανάγνωση η αντίδραση της ηθοποιού φαίνεται υπερβολική και σ΄αυτό θα συμφωνήσουν οι περισσότερες παρουσιάστριες που διαχειρίστηκαν το θέμα. Είναι έτσι όμως;

Για τα ελληνικά μέσα (άρα και για την ελληνική κοινωνία), πριν από τον σκηνικό με τον ποδοσφαιριστή, η Τραϊάνα Ανανία ήταν αυτή που χόρεψε το “σέξι τσιφτετέλι στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου”, που “άναβε φωτιές με το γυμνασμένο της σώμα στο Nomads”, που “λικνιζόταν πάνω σε άρμα σε κάποιο pride της Θεσσαλονίκης”, που “ανεβάζει σέξι φωτογραφίες στο instagram και δίνει συμβουλές για τον γυναικείο οργασμό”.

Και είναι ακριβώς όλα αυτά που τώρα χρησιμοποιούνται εναντίον της απο τους διάφορους επικριτές της, όταν χαρακτηρίζουν “υπερβολική την αντίδραση της”, απέναντι σε έναν άνδρα που της μίλησε με μια “ασυνήθιστη” οικειότητα, υπονοώντας βέβαια ότι η οικειότητα αυτή δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη αλλά έχει μάλλον προκληθεί από τα παραπάνω (σ.σ. κοινώς αφού προκαλείς, τι κλαίγεσαι;).

Εκείνη όμως φάνηκε να ενοχλήθηκε απ΄αυτή την οικειότητα, μια οικειότητα που δεν της αρέσει και που ίσως να έχει συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν επειδή -άκου να δεις- χορεύει ωραίο τσιφτετέλι. Μια οικειότητα που μπορεί να ενσωματώνεται και σε ένα “καλημέρα, τι κάνεις εσύ;”.

Στα δικά μου μάτια δεν υπάρχει τίποτα υπερβολικό σε μια γυναίκα που επιλέγει να μη ζήσει με τα κόμπλεξ που συχνά φορτώνουμε στη γυναικεία ταυτότητα, διατηρώντας το δικαίωμα να αναγνωρίζει η ίδια τα άτομα με τα οποία θα “μοιραστεί” έστω και την καλημέρα της. Και να αντιδρά όσο πιο έντονα μπορεί, όταν γίνεται κάτι που την ενοχλεί και δεν της αρέσει.

Με τις γυναίκες να αποτελούν τα πιο συχνά θύματα σεξουαλικής (και όχι μόνο) κακοποίησης, χωρίς τις περισσότερες φορές να βρίσκουν τη φωνή να το δηλώσουν, είναι τουλάχιστον ειρωνικό να τα βάζουμε μ΄αυτές που φωνάζουν ακόμα και για μια υπόψια παρενόχλησης.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!