Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη χθες (12 Δεκεμβρίου), ότι τα ονόματα και των δύο ομόφυλων γονέων, χρειάζεται να αναγράφονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.
Σε μια υπόθεση ορόσημο, το ανώτερο δικαστήριο αποφάσισε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, δε μπορεί να αρνηθεί αυτό το δικαίωμα, με βάση το φύλο, στους γονείς.
Η απόφαση αυτή έρχεται, όταν ένα ζευγάρι gay ανδρών τεκνοθέτησε τον γιο τους και στη συνέχεια προσπάθησε να καταγράψει και τα δύο ονόματά τους στο πιστοποιητικό γέννησής του. Όμως, οι υπάλληλοι του Υπουργείου, αρνήθηκαν να γράψουν και τα δύο ονόματα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.
Το ομόφυλο ζευγάρι κατήγγειλε την απόφαση. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η άρνηση θα μπορούσε να έχει συνέπειες και στους ίδιους, αλλά και στον γιο τους στο μέλλον.
Οι δικαστές Neal Hendel, George Kara και Meni Mazuz εξέδωσαν την απόφαση.
Ο Hendel δήλωσε στους Times of Israel:
«Η αρχή για το «καλό του παιδιού» υποστηρίζει την καταγραφή ολόκληρης της οικογενειακής μονάδας. Δε μας επιτρέπεται να περιοριστούμε μόνο σε έναν από τους γονείς του, στο πιστοποιητικό γέννησης. Δεν είναι λογικό το ζευγάρι να αναγνωρίζεται νομίμως ως γονείς, αλλά το πιστοποιητικό να μην εκφράζει αυτό το γεγονός» .
Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει και δύο άλλες αποφάσεις, που ετοιμάζονται να εμφανιστούν ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου.
Το πρώτο είναι ένα λεσβιακό ζευγάρι, που επιθυμεί την καταγραφή και των δύο ονομάτων, γραμμένα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους, παρά το γεγονός ότι μόνο μία έχει βιολογική σχέση με το παιδί. Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν τρανς άνδρα, που θέλει να διορθώσει το “μητέρα” σε “πατέρας” στο πιστοποιητικό του παιδιού του.