“Ντρεπόμουν χρόνια για το “HIV status” μου”

06/12/2018
από

Νέα έρευνα δείχνει ότι το 85% του στίγματος προέρχεται από τις εφαρμογές γνωριμίας.

Το ετήσιο τεύχος του περιοδικού FS, για την παγκόσμια ημέρα AIDS, έκανε έρευνα ανάμεσα σε 400 ανθρώπους, στην οποία βρέθηκε, ότι το 95% των ανθρώπων, που ζουν με τον ιό, βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με το στίγμα, εξαιτίας του HIV status τους, ενώ το 85% προέρχεται από τις εφαρμογές γνωριμιών.


Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε το περιοδικό ανάμεσα σε 700 gay άνδρες, μεταξύ άλλων ρωτήθηκαν για την χρήση της PrEP – η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη μείωση των διαγνώσεων- με το 34% έρχονται να αντιμέτωποι με το στίγμα, επειδή κάνουν PrEP, ενώ το 45% των αρνητικών σχολίων προέρχεται από τις εφαρμογές γνωριμιών και το 37%, από φίλους.


Ο Ian Howley, γενικός διευθυντής του οργανισμού ισότητας στην υγεία και τα δικαιώματα (HERO), είπε: “Tο U=U και η αύξηση της χρήσης της PrEP θα πρέπει να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στο στίγμα του HIV. Ωστόσο αυτό που παρατηρούμε είναι ότι δεν είναι αρκετό να μιλάμε για το στίγμα γύρω από τον HIV και την επίδραση που έχει, αλλά θα πρέπει να συνδεθούμε συναισθηματικά με τους ανθρώπους που έχουν στιγματικές απόψεις.

Έχουμε όλη την επιστημονική γνώση ότι όταν κάποιος έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής, και με τη χρήση της PrEP, 99% αποκλείεται η μετάδοση του ιού, αλλά ζούμε σε μια εποχή που το συναίσθημα καταργεί το γεγονός. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε αυτή την προσέγγιση και να μιλήσουμε για την κατάργηση του στίγματος τόσο σε εκείνους που ζουν με τον ιό όσο και σε εκείνους που κάνουν χρήση της PrEP ως μέσω πρόληψης.” 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πόσο η κοινότητα έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης του στίγματος γύρω από τον HIV, αλλά και ενάντια στον ίδιο τον ιό.


Το 2018 το να ζεις με τον HIV, είναι κάτι διαχειρίσιμο με μικρή επίδραση στη ζωή σου και μακροπρόθεσμα στην υγεία σου, αλλά βλέπουμε ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι, που έχουν εκδηλώσει HIV έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης και ψυχικής υγείας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Η καταπολέμηση του στίγματος του HIV παραμένει μια από τις βασικές αποστολές του HERO, διότι βλέπουμε μέσα από το έργο, που κάνει η GMFA, ότι όταν μιλάμε με ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV, το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν είναι το στίγμα που λαμβάνουν.

Το στίγμα μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη κάποιου, και με την πάροδο του χρόνου, το συνεχές στίγμα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη πρόκληση μας, στο HERO είναι οι ανθρώποι που ζουν με HIV, να μην επηρεάζονται από αυτό.” 


Αν το καταφέρουμε, τότε θα έχουμε κερδίσει την μάχη ενάντια στο στίγμα, και θα έχουμε μια κοινότητα περισσότερο υγείη και χαρούμενη.

Ο Ant, 40 ετών, δήλωσε: “Οι gay μπορούν συχνά να είναι οι χειρότεροι στη στιγματιστική στάση απέναντι στο HIV. Είμαι σίγουρος ότι φοβάσαι μην εκδηλώσεις τον ιό, αλλά με το να μην ενημερώνεσαι και να στιγματίζεις ανθρώπους, που κάνουν χρήση της PrEP, τότε αυτό είναι δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μας.” 

Ο James 47 ετών πρόσθεσε: “Για χρόνια ντρεπόμουν για το HIV status μου,μέχρι που έγινα μη ανιχνεύσιμος και μιλούσα ανοιχτά γι’ αυτό, στη προσπάθεια μου να μειώσω το στίγμα και την απόρριψη.” 

“Ήμουν πολύ ευαισθητοποιημένος πάνω στο θέμα, και τότε άρχισα την PrEP” δήλωσε ο 28χρονος Vojtech.

Πηγή: attitude.com

Απόδοση: Πάρης Μοσχονάς




Δες και αυτό!