“Για πολλούς gay άντρες, η θηλυπρέπεια μας είναι η αντίσταση μας”

03/12/2018
από

Στο εξώφυλλο του “Rolling Stone” ο ποπ σταρ Shawn Mendes αποκάλυψε ότι υπέφερε από κρίσεις άγχους εξαιτίας της “θηλυπρεπειάς” του.

Αυτό μπορεί να μην εκπλήσσει την “ετεροκανονική” κοινωνία, η οποία ποινικοποιεί την ανδρική θηλυπρέπεια. Η διαφορά είναι ότι, αυτή τη φορά, η κριτική δεν έγινε από κάποιον μυώδη str8, αλλά από την ίδια την gay κοινότητα.

Ο Mendes υπογράμμισε ότι οι χρήστες του ίντερνετ εκμεταλλεύτηκαν την ταυτότητά του, δημιουργώντας ατελείωτα “memes” , με πλάνα που ήταν προφανής η θηλυπρέπειά του. Βρέθηκε σε πανικό, όταν τόλμησε να φορέσει glitter, κάτι το οποίο τροφοδότησε τις κρίσεις άγχους.

Αυτές οι αντιδράσεις πυροδότησαν ένα κύμα αυτοαξιολόγησης της gay κοινότητας.

Σημαντικές προσωπικότητες τον υποστήριξαν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Ο Olly Alexander σε tweet ανέφερε: “Πρέπει να είναι πραγματικά έντονη η υποβολή τόσο πολλών ερωτήσεων” , ενώ ο Adore Delano από το RuPaul’s Drag Race απάντησε με ένα απλό “lol” κάτω από την ανάρτηση.

Γιατί προκάλεσε τόσο ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις στην κοινότητα;

Οι λόγοι είναι πολλοί και πολύπλοκοι. Η gay κουλτούρα είναι άμεσα συνυφασμενη με την pop. Από τότε που το AIDS έφτασε στα ύψη μέσα στην κοινότητα, ιδιαίτερα την δεκαετία του ’80, για πολλά άτομα, η θηλυπρέπεια έγινε το “κόκκινο πανί” για την νόσο και την ηθική διαφθορά. Τα μέσα της εποχής χρησιμοποιούσαν συστηματικά κακοποιητικό λόγο. Το να κρύβεις τη θηλυπρέπεια σου ήταν πια ζήτημα επιβίωσης, και αυτό δεν αφορούσε μόνο τις διασημότητες της εποχής.

Αγωνιστήκαμε σκληρά για να ανακτήσουμε το δικαίωμα αυτής της θηλυκότητας

Από τότε, αγωνιστήκαμε σκληρά για να ανακτήσουμε το δικαίωμα αυτής της θηλυκότητας. Πολλοί gay, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα, αισθάνονται ότι ανήκουν στην πολιτιστική ομοφυλοφιλία και τη λατρεία του θηλυκού, μέσα από τις pop divas και τους gay αστέρες, όπως ο Alexander και Troye Sivan. Αυτή η πολιτιστική ομοφυλοφιλία δεσμεύει την κοινότητά μας, ενώ η θηλυκότητα θεωρείται το μελανό σημείο. Υπήρξε πολλή χαρά, όταν το άλμπουμ “Bloom” του Sivan γιόρτασε τόσο φανερά και ελεύθερα την γοητεία της θηλυπρέπειας.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, χρειάζεται να κοιτάξουμε με ενσυναίσθηση τους gay άνδρες, που προβάλουν την σεξουαλική έννοια της θηλυκότητας του Mendes. Για πολλούς από εμάς, η ικανότητα να γιορτάζουμε και να συνδέουμε την θηλυκότητα με την ομοφυλοφιλία, είναι κάτι το οποίο μας ευχαριστεί.

Είναι μια ελευθερία που έχει αποκτηθεί με αγώνα και κάποιοι από εμάς περάσαμε την εφηβεία μας προσπαθώντας να αποσυνδεσουμε αυτά τα δύο και να αποδείξουμε στους επικριτές μας, ότι αυτά τα δύο, δεν συνδέονται, ενώ είναι ακατανόητο, πώς κάποιοι gay άνδρες παραμένουν επικριτές.

Η αίσθηση ότι έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τον Mendes, μπορεί να προέρχεται εν μέρει από τον ιστορικό μας πόλεμο, για την απελευθέρωση της θηλυκότητας, τον ποπ πολιτισμό, αλλά και από τις ατομικές μάχες για να γιορτάσουμε τη θηλυκότητα, που συνοδεύει τη δική μας ομοφυλοφιλία.

Η επίκριση μπορεί να προέρχεται κι από την περιθωριοποίηση. Γιατί η ετεροφυλοφιλία θεωρείται αποδεκτή και όχι το αντίστροφο; Πολλοί ομοφυλόφιλοι επέκριναν τα σχόλια του Mendes, αναγνωρίζοντας την αποφυγή του να αυτοπροσδιοριστεί ως gay, ως το γνωστό φάσμα της εσωτερικευμένης ομοφοβίας.

Όταν σήμερα δολοφονούνται queer άτομα, για την θηλυπρέπεια τους δεν μου κάνουν εντύπωση τα σχόλια για τον Mendes. Για πολλούς gay άντρες, όπως εγώ, η θηλυπρέπεια μας είναι η αντίσταση μας.

Επικρίνοντας τον Mendes, ενισχύουμε την ετεροκανονικότητα, που μας κρίνει και μας καταδικάζει, κάτι το οποίο προκαλεί περισσότερη αγωνία σε ανθρώπους, που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή.

Πώς το επιτρέπουμε αυτό; Ο λόγος που πολλά gay άτομα υποστήριξαν τον Mendes, είναι γιατί γνωρίζουν πώς είναι αυτό το συναίσθημα.

Στη δεκαετία του ’90, τα ταμπλόιντ έκαναν χρήματα από τη σεξουαλικότητα των ποπ σταρ. Το 2018 είναι καιρός να διορθώσουμε τα λάθη της ιστορίας, όχι να τα επαναλάβουμε.

Brian O’Flynn
Πηγή: The Guardian

Απόδοση: Πάρης Μοσχονάς




Δες και αυτό!