“Μην αφήνεις να σε μαρκάρει ένα κορίτσι!”

07/11/2018
από

Ένα κορίτσι παίζει, ως κεντρική μέσος, σε τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της Ουαλίας. Γονείς, που έρχονται να υποστηρίξουν τους γιους τους στο γήπεδο φωνάζουν: “Μην αφήνεις να σε μαρκάρει ένα κορίτσι” .

Η Ντάρσι, ένα 13χρονο κορίτσι από την πόλη Κιούμπραν της Ουαλίας μίλησε στο BBC για την στοχοποίηση που δέχτηκε από δύο αγόρια και τους γονείς τους, επειδή παίζει ποδόσφαιρο.

Το έφηβο κορίτσι, είπε, ότι το σχολείο της δεν της επιτρέπει να παίζει ποδόσφαιρο, επειδή είναι ένα “αγορίστικο σπορ.”

“Θέλω να παίζω ποδόσφαιρο και δε θέλω κανείς να με κρίνει γι’ αυτό. Μου έχουν κάνει κριτική λέγοντας ότι είμαι “άνδρας” ή “λεσβία” . Με χαρακτηρίζουν με διάφορα πράγματα.” 

Η Ντάρσι συνεχίζει: “Ρώτησα τους δασκάλους μου, αν μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο στο σχολείο επίσημα, ως προτεινόμενο σπορ για μένα, και μου είπαν “όχι, γιατί είναι ένα αγορίστικο σπορ.”

“Πιστεύω ότι είναι λάθος να κάνουμε κριτική στα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο, γιατί αυτό είναι που θέλουν να κάνουν κι αυτό αγαπούν.” 

“Ο κόσμος θεωρεί ότι τα “επιθετικά” σπορ είναι για αγόρια. Πιστεύει, ότι τα κορίτσια δε μπορούν να διαχειριστούν την “επίθεση” , αλλά κάποια κορίτσια, μπορούν.” 

“Αυτοί που μου ασκούν μπούλινγκ δε θα με κάνουν να σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο!”

Η Σάλλι Χόλλαντ, Επίτροπος για τα Παιδιά στην Ουαλία, μίλησε στο BBC και δήλωσε αποκαρδιωμένη ακούγοντας την ιστορία της μικρής ποδοσφαιρίστριας, αναφορικά με τα στερεότυπα ως προς το φύλο:

“Τα κορίτσια έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες για να είναι μέλη ομάδων ποδοσφαίρου ή ράγκμπι. Κάποιες φορές φτιάχνουν ομάδες, που μπορούν να παίζουν, αλλά δεν υπολογίζονται ως εκπαιδευτικά μαθήματα. Κάνει τα κορίτσια και τα αγόρια να σκέφτονται ότι η ζωή τους περιορίζεται με κάποιο μονοπάτι, το ένα ή το άλλο, και πραγματικά είναι πολύ οδυνηρό για αποκλείονται από σπορ και από την φυσική άσκηση.” 

Την ίδια στιγμή, το ποδόσφαιρο βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των γυναικών και των κοριτσιών της Αγγλίας, σύμφωνα με την Football Association (FA).

Η FA αναφέρει ότι περίπου 900.000 κορίτσια ηλικίας 5 έως 15 ετών συμμετείχαν σε ομάδες ποδοσφαίρου τη σεζόν 2017-2018.

 




Δες και αυτό!